چندبار برای شما اتفاق افتاده واژه مردمشناسی را بشنوید اما بدون توجه به معنای کلمه، از آن گذر کنید؟ یا کتاب مردمشناسی جدیدی را در بازار ببینید اما نظرتان را جلب نکند؟ واقعیت این است که به مردمشناسی در کشور ما آن طور که باید توجهی نشده و این علم تا به امروز در ایران ناشناخته باقی مانده است. این درحالی است که مردمشناسی آینه تمام نمای جامعه معاصر است و میتواند دلایل پیدایش بنیانهای فرهنگی و فکری مختلف در طول تاریخ را توضیح دهد.
مردمشناسی که بخش مهمی از دانش علوم اجتماعی بهشمار میرود، از قرن 19 در جوامع غربی پدید آمده و اطلاعات مهمی را درباره مردم و زندگی آنها در دورههای زمانی مختلف در اختیارمان قرار میدهد. مردمشناسی، علم به احوال انسان و ترجمه کلمه آنتروپولوژی است که از دو کلمه یونانی انتروس به معنی انسان و لوگوس یعنی علم ساخته شده است. این علم در حال حاضر برای مطالعه جوامع ابتدایی در کنار انسانشناسی جسمانی بهکار میرود. اگر بخواهیم تعریف دقیقتری از مردم شناسی ارائه دهیم باید بگوییم که مردمشناسی، زندگی اجتماعی، حیات فکری و فرهنگی انسان را با توجه به سیر تاریخی و مناسبات طبیعی و اجتماعی بررسی میکند. همچنین به کاوش در ویژگیهای جسمانی، فکری و فرهنگی انسانهای نخستین و جوامع ابتدایی میپردازد.
چهرههای معروفی در تاریخ معاصر ایران در حوزه مردمشناسی به فعالیت پرداخته و نوشتههایی را در این راستا از خود منتشر کردهاند. از جمله این افراد میتوان به جمالزاده، صادق هدایت، ملکالشعرای بهار، محمد علی فروغی، احمد شاملو، احسان نراقی و... اشاره کرد. کتابهای متعددی توسط نویسندگان معاصر در این حوزه نوشته شده است که تعداد قابل توجهی از آنها در سایت و اپلیکیشن فیدیبو موجود است. شما میتوانید به راحتی به بهترین کتابهای مردمشناسی دسترسی داشته باشید.
اگر بهدنبال کتابهای پرفروش مردمشناسی هستید، بهتر است کاغذ و قلم خود را بردارید و عناوین کتابهایی که در ادامه معرفی میکنیم را یادداشت کنید. اگر میخواهید یکی از بهترین کتابهای مردمشناسی را بخوانید، «تاریخ مردمشناسی و فرهنگ مردم ایران در روزگار پهلوی» نوشته حمیدرضا دالوند را از فیدیبو بهصورت الکترونیکی دانلود کنید. در این کتاب با چگونگی پیدایش مردمشناسی در ایران و سرگذشت آن درون تشکیلات دولتهای پهلوی آشنا میشوید. یکی دیگر از کاربردیترین کتابهای مردمشناسی که در فیدیبو موجود است، «مردمشناسی کاربردی» است. کتابی که الکساندر ام. اروین آن را نوشته و به معرفی این رشته به صورت عملی و کاربردی پرداخته است.
اگر بهدنبال کتابی با موضوع مطالعه گردشگری از منظر مردمشناسی هستید، کتاب «درآمدی بر مردمشناسی گردشگری» نوشته پیتر م. برنز را بخوانید. شما میتوانید این کتاب پرطرفدار را به صورت متن از اپلیکیشن فیدیبو دانلود کنید. هدف این کتاب نشان دادن این مساله است که تحقیقات کیفی به ویژه مردمشناسی میتواند به مطالعه و بررسی گردشگری بپردازد.
جنگ یکی از مهمترین رویدادهای داخل ایران است که بیشک در شکلگیری بخشی از فرهنگ ایران تاثیر فراوانی داشته است. برای اینکه این دوران را از منظر مردمشناسی مطالعه کنید، کتاب «مردمشناسی روایتهای زنانه از دوران دفاع مقدس» نوشته مینو سلیمی، روایت جذابی است که خواندن آن را به شما توصیه میکنیم.