غلبه بر هراس از مرگ با کتاب خیره به خورشید ممکن خواهد بود. ترس از مرگ بزرگترین ترسی است که همهی انسانها تجربه میکنند و هیچکس نمیتواند از آن فرار کند. فرقی نمیکند چه اعتقادی داشته باشید یا چگونه فکر کنید مرگ درهرصورت بخشی از زندگی شما خواهد بود.
کتاب «Staring at The Sun» اولینبار در سال ۲۰۰۸ منتشر شد و اروین یالوم در آن یکی از بزرگترین ترسهای بشر را موشکافی کرد. ترسی که در ذره ذرهی ما وجود دارد و خودش را پنهان میکند؛ اما از دست آن رهایی نداریم و گاهی از کمینگاه بیرون میآید. به طور معمول، انسان تا وقتی جوان است چندان به مرگ فکر نمیکند و درگیر دستاوردهایی است که در حال به دست آوردنشان است؛ اما با بالارفتن سن و عبور از میانسالی این ترس کمکم بیشتر خودش را نشان میدهد. اروین یالوم در کتاب خیره به خورشید تلاش میکند با این ترس در وجود خودش آشنا شود و نقش آن را در بیماریهای روانی و افسردگی بیماران پیدا کند. آنچه او تلاش میکند بهخوبی جا بیندازد این است که اگر بهجای ترس از مرگ با آن کنار بیاییم زندگی با ما مهربانتر خواهد بود و میتوانیم دلسوزانهتر و بهتر زندگی کنیم و آسیبهای کمتری ببینیم. این بزرگترین ترس بشر است و مواجه با آن بسیاری از ترسهای دیگر را هم از بین خواهد برد.
اروین یالوم کیست؟
اروین دیوید یالوم نویسنده و روانپزشک آمریکایی متولد سال ۱۹۳۱ در واشنگتن است. او در دانشگاه بوستون مدرک پزشکی عمومی خود را دریافت کرده است و سپس در مقطع تخصص در نیویورک روانپزشکی خوانده است. او استاد دانشگاه استنفورد و پایهگذار روانشناسی اگزیستانسیال است. او سالهاست مینویسد و هم تألیفات دانشگاهی زیادی دارد و هم برای عموم مردم کتابهای زیادی را نوشته است که بسیاری از آنها در ایران ترجمه و منتشر شدهاند. در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
درمان شوپنهاور
مامان و معنی زندگی
وقتی نیچه گریست
این روانپزشک ۹۱ساله برندهی جایزهی انجمن روانشناختی آمریکا هم هست.
چرا باید کتاب خیره به خورشید را خواند؟
خیره به خورشید یک کتاب خوب برای تشخیص اضطراب مرگ و مقابله با آن است. این کتاب هفت فصلی بهخوبی موضوع مرگ و چرایی ترس انسان از آن و نتایج این ترس در سایر ابعاد زندگی را بیان کرده است و در ادامه دربارهی آگاهی از مرگ سخن میگوید. اروین یالوم در این کتاب تلاش کرده است از مرگ بهعنوان یک تجربهی اجتنابناپذیر و آگاهانه یاد کند و انسان را وادار کند آن را بهعنوان بخشی از زندگی بپذیرد. به نظر میرسد او توانسته است موفق هم باشد. این کتاب برای تمام بزرگسالان ضروری است. انتشارات کتابسرای نیک کتاب خیره به خورشید را با ترجمهی مهدی غبرایی منتشر کرده است. نسخه الکترونیک این کتاب در همین صفحه در دستهبندی کتابهای روانشناسی در دسترس است.
در بخشی از کتاب خیره به خورشید میخوانیم
من چند دهه در دانشگاه استنفورد استاد روانکاری بوده و در مجموع با احترام فراوان همکاران و دانشجویان روبهرو شدهام، خود را آدم بسیار موفقی میدانم. در مقام نویسنده میدانم تخیل شاعرانه نویسندگان بزرگ معاصر، نظیر روت، بلو، مک ایون، بنویل، میچل و تعداد بیشماری از کسانی را که کتابهایشان را با احترام میخوانم ندارم، اما استعدادی را دارم که به فعل درآوردهام. داستانگوی بدی نیستم؛ هم داستان نوشتهام و هر غیر داستان؛ خوانندگان فراوانی دارم و بیش از حد توقعم ستایش شدهام.
درگذشته غالباً وقتی به یک سخنرانی آتی فکر میکردم به نظرم میرسید که یک پیر دانا، شاید یک روانکاو کهنهکار، بلند شود و بگوید حرفهایم یکمشت پرت و پلاست. اما حالا آن ترس از بین رفته: زیرا از یک سو اعتماد به نفسم را بازیافتهام و از سوی دیگر کمتر کسی در میان جمع شنوندگان از من مسنتر است.
دهها سال از تأیید خوانندگان و دانشجویان برخوردار بودهام. گاهی آن را به خودم میگیرم و گیج میشوم. گاهی که یک روز تمام سرگرم نوشتن میشوم، تحسین و تمجیدها را از این گوش میگیرم و از آن یکی در میکنم.
پیشنهادهایی برای دوستداران کتاب خیره به خورشید
فانی بودن چیزی است که در طول تاریخ در وجود انسان ته نشین شده است و هراس از این اتفاق اجتناب ناپذیر زندگی افراد زیادی را تحت تاثیر قرارداده است. همین باعث شده است نویسندگان و اندیشمندان زیادی در طول تاریخ دربارهی مرگ و مقابله با آن نوشتهاند در ادامهی این مطلب تعدادی از این کتابها را معرفی میکنیم، کتاب تولستوی و مبل بنفش یکی از این کتابهاست. این کتابی است که داستان زنی را که خواهرش را از دست داده است روایت میکند. گزینهی بعدی از قیطریه تا اورنج کانتی است که محمدرضا صدر در دوران مبارزه با سرطان نوشته است و در آن میتوانید پذیرش مرگ و شوق زندگی را در کنار هم ببینید. کتاب مهمانسرای دو دنیا هم گزینهی خوبی برای مطالعه است.