کتاب «پرواز عقاب» نوشته کریشنا مورتی (۱۸۹۵-۱۹۸۶) است.
مورتی نویسنده، فیلسوف و سخنران هندی را به واسطه اندیشههایش درباره آزادسازی انسان از قیود درونی خویش، میشناسند. او که در خانوادهای ساکن جنوب هند به دنیا آمده بود، در اروپا به تحصیل پرداخت و کمکم در میان معلمانش لقب مسیح موعود را گرفت.
اما خود مورتی علاقهای به این لقب نداشت و معتقد بود این لقب باعث میشود تا او از تلاشهایش برای تذهیب نفس خویش دور شود. او اعلام کرده بود که پیرو هیچ ملیت، طبقه، مذهب یا فلسفهای نیست و بقیه عمر خود را در سفر به جهان، صحبت کردن با افراد و گروههای بزرگ و کوچک سپری کرد.
این فیلسوف هندی نوشتهها و سخنرانیهای بسیاری از خود به جای گذاشته است که برخی از آنان در همین کتاب جمعآوری شدهاند که قاسم کبیری ترجمه آن را بر عهده داشته است.
این کتاب نیز به عنوان یکی از آثار فلسفی او در جهان شناخته میشود که میتواند مخاطبان را با اندیشههای این فیلسوف بزرگ آشنا کند.
در کتاب «پرواز عقاب» میخوانیم:
«برای اکثر ما آزادی یک نظریه است و نه یک واقعیت. وقتی درباره آزادی صحبت میکنیم، میخواهیم از برون آزاد باشیم، تا آنچه دلمان میخواهد انجام دهیم، به سیر و سفر بپردازیم، در بیان منظور خود به شیوههای مختلف آزادانه عمل کنیم، و آزاد باشیم هر طور که میخواهیم بیندیشیم. بیان برونی آزادی ظاهرا فوقالعاده بااهمیت است، بهخصوص در کشورهایی که ظلم و دیکتاتوری وجود دارد و در کشورهایی که آزادی برونی ممکن است و شخص بهدنبال لذت بیشتر و تعلقات هرچه فزونتر میافتد.
اگر بخواهیم در معنای ضمنی آزادی بیشتر دقت کنیم و بهطور تام و تمام از برون آزاد باشیم ــ که درآنصورت آزادی بهصورت بیرونی در جامعه، در ارتباط عرض اندام خواهد کرد ــ دراین صورت بهنظر من باید بپرسیم آیا ذهن بشر، ذهنی که بهگونهای گران شرطی است، میتواند اصلاً آزاد باشد. آیا این ذهن باید همیشه در محدوده ثغور شرطی خویش به کنش بپردازد، طوریکه هیچ امکانی برای آزادی نداشته باشد؟»