- نویسندهی شاهکاری به نام «انسان در جستجوی معنا»:
«ویکتور امیل فرانکل» روانپزشک یهودی اتریشیتباری بود که سال ۱۹۰۵ در وین متولد شد. پس از زنده ماندن در جنایت هولوکاست، بنیانگذاری «لوگوتراپی» و افزودن مفاهیمی به جهان روانشناختی اگزیستانسیال و انسانگرایی و انتشار نزدیک به چهل عنوان کتاب از جمله اثر تکاندهنده و پرمخاطب «انسان در جستجوی معنا» در ۹۲ سالگی درگذشت. درست است که انسان در جستجوی معنا مهمترین اثر فرانکل است، اما خواندن آثار دیگری از نویسندهی کتاب یادشده که از همان طرز تفکر و جهانبینی سرچشمه میگیرد هم مفید و شاید بتوان گفت ضروری است. «مبانی و کاربردهای معنادرمانی»، «درون خود را جستجو کنید»، «انسان در جستجوی معنای غایی»، «رواندرمانی و اگزیستانسیالیسم» و «فریاد ناشنیده برای معنی» از آثار مهم دکتر فرانکل هستند. اما بالاتر از همهی این عناوین «آری به زندگی» قرار دارد.
- «به آفتاب سلامی دوباره خواهم داد»:
کتاب «آری به زندگی» نخستین بار به زبان آلمانی و در سال ۱۹۴۶ منتشر شد. ویکتور فرانکل یازده ماه بود که از اردوگاه کار اجباری نازیها رها شده بود و پس از تجربهی حیاتی دشوار و راه رفتن بر لبهی تیغ مرگ، به زندگی، آفتاب و آزادی سلامی دوباره داده بود. او در سخنرانیهایی از تجربههای زیستهاش سخن گفته و سپس خود، آنها را ویراسته و تبدیل به کتابشان کرده بود. کتاب تنها یک دور چاپ شده بود، ترجمهای هم از آن در دست نبود و میرفت که اثر دکتر فرانکل به دست فراموشی سپرده شود. اما ناشری دیگر کتاب را به انگلیسی منتشر کرد و جان دوبارهای به این اثر داد. تجربههای انسانی که توانسته تمام آن مصائب عظیم اردوگاه را تاب بیاورد، غمها و اندوههای عمیق و بیپایانش را با تمام وجود حس کند اما در تصویری که برای مخاطبانش ارائه میکند، همچنان سمت زندگی بایستد، حتماً شنیدنی است. چه تصاویری که «انسان در جستجوی معنا»یش به شنونده میدهد و چه آنچه در سخنرانیهایش و «آری به زندگی» نقل میکند.
- آری به زندگی؛ علیرغم همهچیز:
دکتر فرانکل عنوان «آری به زندگی» را از ترانهای وام گرفته که برخی از زندانیان اردوگاههایی میخواندند که او نیز در آنها زندانی بوده. فرانکل اینجا موقعیتی را به تصویر میکشد و سؤالی نیز مطرح میکند. زندانیان اردوگاه بوخنوالد را تصور کنید که شکنجه میشوند، بیگاری میکنند و تقریباً از گرسنگی از پا درمیآیند. اما همین زندانیان، علیرغم تمام مصائب و رنجهای بیپایان خود، میان ترانههایشان امیدی مییابند و پوزخندزنان به بخت شوم خویش و زندانبانان میخوانند: «هرچه پیش آید، باز به زندگی آری میگوییم.» حال ما که بیشترمان زندگی راحتتری از اردوگاههای نازی را سپری میکنیم، نباید قادر باشیم به زندگی «آری» بگوییم؟ آنچه ویکتور فرانکل و اندیشههایش را از عموم کتب روانشناسی متمایز میکند این است که دکتر فرانکل، نکبت زندگی و سختیهای آن را نادیده نمیگیرد. خود یاد گرفته آنها را ببیند و باز، زندگی را انتخاب کند. در «آری به زندگی» نیز ویکتور فرانکل به ما یاد میدهد چطور با وجود تمام کجرفتاریها و بدکرداریهای چرخ زمانه، سمت زندگی بایستیم و به آن آری بگوییم.
- کتاب صوتی آری به زندگی:
نشر صوتی آوانامه طی همکاری با «نشر عطر کاج» کتاب صوتی «آری به زندگی» اثر «ویکتور فرانکل» را با ترجمهی «پروانه طاهری» و خوانش «مهیار ستاری» تولید و منتشر کرده است. همچنین کتاب مهم و ارزشمند دیگر این نویسنده یعنی «انسان در جستجوی معنا» نیز پیشتر با ترجمهی «امیر لاهوتی» و اجرای «میلاد میرزایی» توسط آوانامه صوتی شده است.