- سفرهایی که بذر داستان شدند:
جلال آلاحمد (متولد ۱۳۰۲ تهران و درگذشته ۱۳۴۸ اسالم گیلان) یکی از پرکارترین نویسندگان ایرانی است. او علاوه بر داستان نویسی، نقد ادبی و ترجمه، به مقالات اجتماعی و پژوهشهای مردمشناسی و سفرنامه نیز پرداخته است. وی در زندگی نه چندان طولانیاش، سفرهای زیادی کرد و سفرنامههایی نظیر اورازان، تاتنشینهای بلوک زهرا، جزیرهی خارک، سفر به ولایت عزراییل و... را به رشتهی تحریر در آورد. علاوه بر آثاری که در دستهی سفرنامهها جای میگیرند، رد پای سفرهای او در دیگر آثارش، از جمله در داستانهای این مجموعه که با نام سهتار منتشر شده است، نیز مشهود است. داستان «وداع» در قطار اهواز به تهران، داستان «زندگی که گریخت» در خرمشهر، «نزدیک مرزون آباد» در مازندران و جایی بین شهرهای بابلسر و بابل و داستان «الگمارک و المکوس» در بصره و کشور عراق اتفاق میافتند.
- داستان انسانها به جای انسانهای داستانی:
جلال در داستانهای این مجموعه، روایتی انسانی از افرادی را بیان میکند که فارغ از جنسیت، سن، تحصیلات، طبقه اجتماعی، محل سکونت و... هر کدام دغدغهها، مشکلات، آرزوها و نیازهای خود را دارند. در داستان اول که با نام همین مجموعه، یعنی سهتار، منتشر شده است، داستان نوازندهای جوان روایت شده که با مشکلات فراوان، برای خود سازی خریده است و مشغول رویابافی با آن است. در «بچهی مردم» داستان از زبان زنی روایت میشود که درگیر فقر و تنگدستی است و با غریزهی مادری خود در جدال است. «وسواس» داستان مردی است که نگاه افراطی به احکام شرعی دارد و در این راه سختیهای زیادی بر خود هموار میکند. در داستانهای دیگر، داستان یک کارمند بانک، یک معلم دبیرستان در سفر و ماجراهایش، داستان کارگر ناتوان بندر، داستان کارمند یک تجارتخانه که عاشق تنفگ است و داستانهای دیگری از زبان شخصیتهای متفاوت روایت میشود. علاوه بر داستان «بچه مردم» داستانهای «لاک صورتی»، «گناه» و «آفتاب لب بام» داستانهایی درباره زنان و دختران و یا به روایت خود آنها به صورت اول شخص است که جلال آلاحمد شخصیتپردازی واقعگرایانه و ملموسی از آنها ارائه داده است.
آثار آلاحمد، به ویژه در مجموعه داستان سهتار، تاثیر گرفته از اجتماع و شرایط مردمی است که او زندگی و وضعیت آنها و همچنین معضلات و گرفتاریهای آنها را دیده و روایت آنها را نقل میکند. تنگدستی و مشکلات معیشتی، دلیل بخش عمدهای از درگیری شخصیتهای داستانهای جلال هستند. از سوی دیگر، او مشکلات و معضلات فرهنگی و اجتماعی را نیز از نظر دور ندارد و در داستانهایش به این گونه مسائل هم با دقت و موشکافی مخصوص به خود نگریسته و داستان آنها را با قلم خویش به رشته تحریر در آورده است.
نسخه صوتی مجموعه داستان سهتار جلال آلاحمد با صدای سامان قلیچخانی (راوی ده داستان)، آزاده رادمهر (راوی سه داستان) و آرمان سلطانزاده (راوی یکی از شخصیتها) توسط آوانامه تولید و منتشر شده است. احسان عظامی، نوازنده تار و سهتار برای نخستین داستان این مجموعه که عنوان کتاب نیز از آن گرفته شده است، سهتار نوازی کرده تا تاثیر شنیدن داستان برای مخاطبان دوچندان شود.
میخواستم از تجربهی #کتاب_صوتی بنویسم و بعدش هم یک خیلی خلاصه از سهتارِ آقا جلال. خلاصهام زیاد به درد بخور نیست و شاید اصلا به دربخور نباشد. و شاید هم از نوشتنش کلا بیخیال شوم، چون تجربهی موفقی از این نوع خواندن ندارم. فکر میکردم موقعی که حال ندارم به صفحهی لبتاب یا گوشیام خیره شوم، حال گوش دادن دارم، که فهمیدم حال گوش دادن هم ندارم! گفتم خوب اقلا موقع خواب گوش بدهم که دیدم خیلی زود صدای گوینده محو میشود و خوابْ مثل پدرهای خشن گوشم را میگیرد و به خانهی خودش میبرد، صبح که بیدار شدم دیدم کتاب به آخر رسیده و من ... . شب دیگر سعی کردم گوش بدهم و دقت کنم که بازهم فایدهی خاصی در گوش دادن ندیدم، چون خوابم به تأخیر میافتاد. از همه بدتر اینکه نمیتوانم خلاصهای از کتاب بنویسم و این یعنی خلاصهای از داستانهای کوتاهش یادم نبود و نیاز داشتم مرور کنم. ولی متأسفانه مرور سرسری هم با کتاب صوتی وقت بیشتری میگرفت. در کل فعلا نپسندیدم. البته یک کتاب صوتی دیگر هم گرفتم تا تجربهام را کاملتر کنم.
خلاصه:سهتار آقا جلال در این روزهای سخت، بیشتر ناامیدمان میکند!طعم تلخ فقر، نادانی، اضطراب و فساد...
#معرفی_کتاب
5
نمی دونم بعضی چرا میگن کتاب جالب نیست. واقعا داستانها زیباست . بسیار روان و گویا نوشته شده. و توصیفات زیبا در گوشه گوشه آن دیده میشه. توصیف صحنه ها عالیه. در اوج سادگی پر از نکاتی هست که آدم به فکر فرو می بره
2
برای فروش کتاب زدند با صدای سلطان زاده که درست نیست. ایشون فقط اسم داستان رو میگن. خود داستانها هم خیلی جالب نیستند.
2
دوستان کسی طرح فیدپلاس رو خریده راضی بودید ازش؟
4
این داستان ها اشاره ای به کلیشه ها اعتقادی در جامعه اون زمان داره مثل ارتباط موسیقی و دین و یا مرد سالاری در اجرای دین و...که برای من جالب بود
5
نمی توانید از تمامی کتب استفاده کنید فقط مجموعه ای محدود که خودشون گلچین کرده اند ، که اون هم جالب نیست
4
واقعا عالی بود? من نسخه نوشتاری این کتاب رو هم همینجا خوندم ولی از این نسخه صوتی بیشتر لذت بردم. با تشکر.
3
داستان چهارم چرا گوینده میگه ناخِن 🤪🤪🤪🤪
1
چرا به ناخُن میگه ناخَن، حالم بد شد از این تلفظ
5
کتاب بی نظیر هست و فوق العاده و کاملا زنده و سرحال