بهطور معمول چهره نشاندهندۀ ویژگیهای یک فرد میباشد و تفاوتی هم نمیکند که تصویر صورت، سر و شانهها باشد یا تمام بدن. تصویر چهره همیشه دستمایۀ مهمّی در هنرهای تصویری و موضوع مورد علاقۀ هنرمندان بوده است. دلیل علاقۀ هنرمندان به چهرهنگاری، تنها ارزش سمبلیک و عامهپسند بودن آن نیست، بلکه دلیل اصلی فرصتی است که آنها بهدست میآورند تا شرایط انسان را از لحاظ جسمی و روحی مورد بررسی قرار دهند. در حال حاضر این جنبۀ روحی از اهمیت بیشتری برخوردار شده و هنر عکاسی تا حدود زیادی نقش تصاویر طراحی و نقاشی شده را در نشاندادن ویژگیهای فیزیوگنامی اشخاص کاهش داده است. البته این جنبۀ «مستند» تنها یکی از ویژگیهای یک تصویر هنری میباشد.
با استفاده از تجربیات شخصی خود به عنوان یک چهرهپرداز، تصویرگر و مدرّس، سعی کردهام تا مشکلات مهمّی که معمولاً هنرآموز در طراحی یک سر ژنریک با آنها روبهرو میشود را ساده سازم. به بعضی از بخشها مانند طراحی دستها، طراحی تصویر کودکان و سالمندان، طراحی تمام پیکر و سر، که از اهمیت بیشتری برخوردار هستند، بهطور کامل در کتابهای جامعتر پرداخته خواهد شد.
بخشهای کوتاه و طرحها را براساس ترتیبی که در آموزش اصول اوّلیۀ «تکنیک» چهرهنگاری مفید و مؤثر بودهاند، تقسیم کردهام. استفاده از این روش بهسرعت نتیجۀ رضایتبخش را میدهد. این کتاب شامل ابزارها، تکنیکها، نکات کاربردی، آناتومی، جزئیات صورت، ترکیببندی، نورپردازی و روشی واقعی میباشد.
این اصول تکنیکی اساسی فقط میتوانند رهنمون شما در تجربیات اوّلیه باشند و باید به عنوان توصیه، مبنای خلق طرحهای خود شما قرار گیرند. پیشرفت شما به میزان مشاهده و تمرین منظم بستگی دارد. برای این منظور میتوانید در طرحهای اوّلیۀ خود به مشاهدۀ طرحهای هنرمندان دیگر بپردازید و یا از مدل خود، عکس بگیرید. امّا، به محض این که مطمئن شدید میتوانید بخشهای اصلی سر را طراحی کنید، توصیه میکنم از روی مدل زنده طراحی، و از یکی از دوستان صبورتان بخواهید که بهعنوان مدل مقابل شما بنشیند. در بخش پایانی این کتاب، تعدادی از طرحهایی را که در اوقات مختلف کشیدهام جمعآوری کردهام؛ این بخش به شما کمک میکند که یاد بگیرید چگونه از عهدۀ مدلهای متفاوت برآیید.