تاریخ ایران پر از داستانهای غمانگیز مردمان سختکوش و تنگدستی است که بار سنگین فقر را به امید روزگار بهتر به دوش کشیدهاند و رنجی ناتمام را تا آخرین لحظات عمر تحمل کردهاند. بافتههای رنج کتابی از جنس همین مردم است. علی محمد افغانی در این کتاب راوی زندگی مردمی تنگدست اما شریف است که با مشکلات زنگی دست و پنجه نرم میکنند، گاهی بر آن فائق میآیند، گاهی سر خم میکنند و گاهی نیز میمیرند.
کتاب بافتههای رنج سرگذشت رضوان، راوی و قهرمان اصلی این کتاب است. رضوان که 50 ساله است به همراه همسر و فرزندان خود در یکی از شهرهای استان اصفهان زندگی میکند. همسر رضوان قالیبافی ماهر است که از سن هشت سالگی این مهارت را آموخته و اکنون یک قالیباف حرفهای به شمار میآید. رضوان در خلال داستان گریزی به گذشته میزند و از روزگار نوجوانی و جوانی خود میگوید. اتفاقات این رمان در سالهای 1300 تا 1330 رخ میدهد و به مسائل اجتماعی ، تاریخی و سیاسی نظیر کشف حجاب، قحطی، جنگ جهانی و به دنبال آن فقر و مرگ و میر انسانها پرداخته است.
مانند دیگر آثار علی محمد افغانی زنان نقش مهمی در جریان داستان ایفا میکنند و یکی از ستونهای اصلی قصه به شمار میآیند. در کتاب بافتههای رنج مادر و همسر رضوان ماد دو زن سختکوش و فداکار هستند که با چنگ و دندان برای نجات زندگی خود و خانوادهی خود تلاش میکنند و در این مسیر سختیهای زیادی را تحمل میکنند.
علی محمد افغانی در این کتاب از زبانی ساده و گویشهای محلی استفاده کرده است. او همچنین از اصطلاحات خاص و ضربالمثلهای مختلف برای روایت فراز و نشیبهای زندگی رضوان بهره گرفته است. توضیح آداب و رسومهای محلی استان اصفهان نیز یکی دیگر از مواردی است که در کنار ارزش ادبی، اعتباری تاریخی نیز بخشیده است. بافتههای رنج مشابه دیگر آثار علی محمد افغانی است که یک تراژدی واقعی را به تصویر میکشد. درون مایه و محتوای داستانهای او قشر ضعیف و تهیدست جامعه است. اما آنچه خوانش این رمان را برای مخاطب دشوار میکند اصطلاحات عامیانه محلی، واژگان سخت و تفکرات پراکنده و راوی است که بیوقفه توسط رضوان بیان میشود. علی محمد افعانی این رمان را در هفت بخش نوشته است. کتاب بافتههای رنج در سال 1367 توسط نشر نگاه منتشر شد
علی محمد افغانی نویسندهی برجستهی ایرانی در یازدهم دی ماه ۱۳۰۳ در شهر کرمانشاه متولد شد. او برای ادامهی تحصیلات خود به شهر تهران نقل مکان کرد و وارد دانشکده افسری شد. او از دانشجویان ممتاز دانشگاه بود بعد از فارغ التحصیلی موفق شد از بورس تحصیلی دانشکده افسری استفاده کند و برای انجام تحصیلات تکمیلی به آمریکا مهاجرت کند. این سفر برای افغانی فرصت مناسبی فراهم کرد تا با ادبیات انگلیسی و رماننویس آشنایی پیدا کند.
در سال 1333 علی محمد افغانی زمانی که به وطن بازگشت، به اتهام عضویت در حزب توده توسط ماموران حکومت نظامی وقت دستگیر و تحت شدیدترین شکنجهها قرار گرفت. افغانی در زندان هم دست از یادگیری بر نداشت و شروع به تدریس زبان انگلیسی و آموختن زبان فرانسه کرد. او اولین و مهمترین اثر خود، یعنی شوهر آهوخانم را هنگامی که در زندان بود، نوشت. به گفتهی این نویسنده زمانی که مشغول نوشتن کتاب شوهر آهو خانم بوده است یک فرهنگ لغت انگلیسی جلوی خود باز میکرده تا وانمود کند در حال ترجمهی یک کتاب انگلیسی است نه کتاب خودش.
علی محمد افغانی تحتتاثیر افرادی نظیر صادق هدایت، صادق چوبک و محمد علیجمالزاده بود و آثار آنها الهام بخش نوشتههای علی محمد افغانی بود. کتابهای او بیشتر روایتی از اوضاع سیاسی و اجتماعی جامعه و نقد آن در بستر داستان هستند. البته هیچ کدام از این کتابها به اندازهی کتاب شوهر آهو خانم برای افغانی شهرت به ارمغان نیاورد. پس از استقبال گستردهی مردم از «کتاب شوهر آهو خانم» افغانی دومین اثر خود را با نام «شادکامان دره قره سو» نوشت. چند سال بعد علی محمد افغانی به آمریکا مهاجرت کرد و همانجا زندگینامهی خود را به زبان انگلیسی منتشر کرد.
«بوتهزار»، «محکوم به اعدام»، «دکتر بکتاش»، «همسفرها»، «دختردایی پروین»، «صوفی صحنه، دزد کنگاور»، «دنیای پدران و فرزندان»، «حاجالله باشی» و «بافتههای رنج» از آثار دیگر محمد علی افغانی هستند. انتشارات نگاه کتاب بافتههای رنج را عرضه کرده و در اختیار علاقهمندان قرارداده است.
چرا باید کتاب بافتههای رنج را خواند؟
کتاب بافتههای رنج در دستهی کتابهای رمان و داستانهای فارسی قرار دارد. این کتاب مناسب برای گروه سنی بزرگسال است. تعداد صفحات نسخهی چاپی کتاب 616 صفحه است که با مطالعهی روزانه 20 دقیقه میتوانید این کتاب را در 30 روز بخوانید.
کتاب بافتههای رنج جزو کتابهای حجیم و بلند با موضوع رمان و داستانهای فارسی است. این کتاب برای افرادی که وقت بیشتری برای مطالعه دارند و میخواهند در زمینهی رمان و داستانهای فارسی زمان بیشتری را به مطالعه اختصاص دهند انتخاب مناسبی است.
یک دو سه، چهار میشمرم تا هجده. هجده تا کیسه پارچهای کوچک که مادرم درست کرده و توی بقچه روی هم چیده است. کیسهها نه آن قدر بزرگند که بگوییم رویه بالشند. و نه اینقدر کوچک که لیف حمام. وقتی که پارچه متقال آن را روی دستگاه میبافت از شتابی که به خرج میداد تا هرچه زودتر تمامش کند تعجب میکردیم. میگفتیم شاید میخواهد برای ملافه. اما ما در خانه هیچ وقت از ملافه استفاده نمیکردیم. آن هم ملافه سفید که هر هفته میباید صابون خرجش کرد. رویه لحاف ما هميشه از پارچهای چرک تاب انتخاب میشد و نمیشستیم؛ نمیشستیمش تا زمانی که سیاه میشد. آن وقت خود لحاف را با پنبهاش لب جوق شاه میبردیم. جایی که آب تنک بود پهن میکردیم. چند تیکه سنگ رویش میگذاشتیم و بعد که خوب خیس میخورد با چوقان میشستیم. و تا وقتی که این رویه جان داشت پنبه لحاف را عوض نمیکردیم یا از سر نو نمیزدیم. راستش را بخواهید خجالتی ندارم بگویم که اصلا از سفیدی و پاکی خوشمان نمیآمد. از خودم که بخواهم حرف بزنم. هميشه از حمام گریزان بودم. چه زمانی که پدرم بود چه آن زمان که مرده بود. هروقت پیراهن سفید تازهای تنم میکردم شرم داشتم با آن بروم بازی. اول آن را توی خاکها میمالیدم کثیف میکردم بعد میرفتم بازی که اسباب مسخره بچهها نشوم. البته بعد از رفتن باباهه حمام رفتنم بدون اشکال هم نبود. چون پسر بودم همراه مادرم به حمام زنانه راهم نمیدادند. میباید بروم حمام مردانه, با کی؟ خوب, اگر من پدر نداشتم. عمو داشتم و عمو هم در همان آبادی و همان محله خودمان خانه داشت. چند کوچه بالاتر. اما رابطه ما با عمو خوب نبود. عموی ما نصرالله، برادر کوچکتر پدرم بود. بعد از آنکه پدرم با مادرم ازدواج کرد و از قلعه به خانه فعلیمان تغییر مکان داد. این برادر کوچکتر که در کسبوکارش موفقیتی نداشت سرگردان شد. او با زرنگیهای مخصوصی که داشت خودش را هوشمندتر از پدرم میدانست. ولی معلوم نبود به چه علت این زرنگیها هميشه باعث شکستش میشد. یک چشمه از کارهایش سلفخری محصولات دیمی بود پیش از درو، در فصلهایی که احتمال خشکسالی میرفت. یا اجاره کردن تهمانده باغها. خلاصه عموی من عقب خر مرده میگشت تا نعلش را بکند.
آنچه در بالا خواندید بررسی و نقد کتاب بافتههای رنج اثر علی محمد افغانی بود. خرید و دانلود این اثر در همین صفحه امکانپذیر است. برای مطالعهی دیگر کتابها در زمینهی رمان و داستانهای فارسی میتوانید به قسمت دستهبندی کتابها مراجعه و کتابهای این موضوع را یکجا مشاهده کنید.
فرمت محتوا | epub |
حجم | 3.۹۴ مگابایت |
تعداد صفحات | 540 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۱۸:۰۰:۰۰ |
نویسنده | علی محمد افغانی |
ناشر |