مغز مهمترین عضو بدن ماست. بدون داشتن مغزی سالم عملاً انسان هیچ معنایی ندارد. کتاب مغز باشخصیت یکی از کتابهایی است که در این باره صحبت میکند. نویسندهی این کتاب کوین میچل یک عصب شناس برجسته است و در این کتاب تفاوتهای فردی انسانها را بهخوبی بررسی کرده است.
«innate: how the wiring of our brains shapes who we are» کتابی است که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد. این کتاب از جنبهی علمی موضوع سیمکشی مغز را بررسی کرده است و از این حرف میزند که ذهن ما چگونه کار میکند. مغز باشخصیت از این میگوید که هر مغزی شخصیت منحصربهفرد خود را دارد و آن را به انسانی که میزبان اوست منتقل میکند. این موضوع کمی با اندیشههای امثال فروید که گفتهاند شخصیت ما تحتتأثیر تجربیات کودکیما است تناقض دارد؛ اما گفتهی قابلتوجهی است و همین باعث شده است کتاب نظر متخصصان زیادی را هم به خود جلب کرده است.
کتاب مغز باشخصیت در نقاط مختلف دنیا با استقبال مواجه شده است و تاکنون به چند زبان مختلف برگردانده است. نسخه فارسی این کتاب هم در بازار کتاب ایران عرضه شده است. مترجم این اثر مریم خطیبی است و انتشارات شمعدونی آن را چاپ کرده است. اگر علاقهمند به کتابهای الکترونیکی هستید این کتاب در دستهبندی دانش فیدیبو قابلدانلود است و میتوانید آن را روی دستگاههای الکترونیکی مختلف بخوانید.
مغز باشخصیت کتابی ده فصلی است که میخواهد به یک سؤال جالب پاسخ بدهد: ما مانند یک لوح سفید به دنیا میآییم و پدر و مادر و محیط زندگی ذهنیت ما را شکل میدهند یا اینکه بسیاری از کدهای شخصیتی در ژن ما وجود دارد. کوین میشل در این کتاب بررسی میکند اینکه کسی خجالتی است تنها به دوران کودکی او برمیگردد یا ممکن است این چیزها زمان تولد همراه انسان باشند؟ اگر اینطور است این کدهای ژنتیکی از کجا میآیند و چگونه شکل میگیرند؟ آیا این موضوع باعث شده است هرکدام از ما نقشه مغز یا همان سیمکشی مغزی متفاوتی داشته باشیم؟ چه پارامترهایی ظرفیتهای ما را شکل میدهند و چگونه میتوان طبیعت بشر را از نظر عملی تحلیل و بررسی کرد؟ در هر بخش از کتاب چیزهایی مانند تفاوتها انسانها، شبیه هم نبودن هیچ دو انسانی به طور کامل به هم مسئلهی هویت و ... بررسی میشود.
Kevin Mitchell یک دانشیار در دانشگاه ترینیتی است. او در رشتهی ژنتیک و نوروساینس درسخوانده است و دکترایش را در رشتهی نورولوژي در دانشگاه کالیفرنیا برکلی دریافت کرده است. تحقیقات این دانشمند در حوزهی ژنتیک مغز است و ارتباط آن با تغییرات قوانی انسان از جمله مسائل روانشناسی و ادراکی مشخص میکند. کتاب شخصیت مغز در حقیقت کتابی است که از روی سالها تحقیقات این نویسنده نوشته شده است.
بااینحال، برای مطالعات ژنتیکی و تصویربرداری، فقدان یافتههای مثبت نامتناقض کاملاً آموزنده است. به این معنی که مفروضات درباره جز محوری عملکردی پنج ویژگی بزرگ شخصیت، در سطح ژنتیکی یا عصبی، سادهلوحانه است. آنها با تغییر در چند مسیر عصبی شیمیایی، نواحی مغزی یا مدارها ارتباطی ندارند. این نشان میدهد که این قبیل ساختارهای روانشناختی ممکن است در سطح بیولوژیکی بهعنوان چیزهایی یکپارچه اصلی برچسب نخورند، اما اثر ترکیبی تغییرات در بسیاری از سیستمهای سلولی و عصبی مختلف را منعکس میکنند.
مشکل اصلی تعریف ویژگیهای شخصیتی بر اساس تحلیل عوامل، این است که آنها فقط توصیفکننده الگوهای رفتاری هستند. بیان این که افراد اهل معاشرت هستند «چون برونگرا هستند» فقط برچسبزدن روی آن ویژگی است و هیچ اطلاعات روشنگرانهای از سازوکار آن ارائه نمیدهد. اما زمینهای برای بررسی سازوکار این ویژگی وجود دارد که میتوانیم در آن به این سؤالات بپردازیم. وقتی درباره ویژگیهای شخصیتی صحبت میکنیم، شیوههای متفاوتی را توصیف میکنیم که افراد در موقعیتی خاص بر اساس آن رفتار میکنند. این به معنی انتخابهای مختلف از مجموعهای از احتمالات، یعنی تصمیمگیری است.
کتاب مغز باشخصیت یک کتاب جالب در این حوزه است که دانش زیادی را در اختیار افراد میگذارد. خواندن این کتاب مانند نگاهکردن به عملکرد مغز با عینکی تازه است و انسان را به فکر فرومیبرد. اگر این کتاب، یکی از کتابهای موردعلاقه شماست میتوانید کتابهای زیر را هم مطالعه کنید: