فکر نگارش تاریخ محلهی کشن، مدتها ذهن بنده را به خود مشغول کرده بود، کشن محلهای با قدمت طولانی که روزگاری باغهای انبوه و پرطراوتش، خودنمایی میکرده، امروز مورد کم لطفی و بیمهری سایرین قرار گرفته است. موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد محلهی کشن باعث این موضوع شده است که در طول تاریخ شاهد رخدادهای بزرگ باشد، اگر نیک به تاریخ و جغرافیای فارس بنگریم درمییابیم که چون کشن بر سر راه شیراز به بوشهر و کازرون و... قرار داشته است، از اهمیت ویژهای برای صاحبان منصب و قدرت برخوردار بوده و همچنین طبیعت کشن از دیرباز شهره خاص و عام بوده به گونهای که هنوز که هنوز است شهرت انگور و غورهی باغات کشن بر سر زبانهاست،کیست که نداند، انگور و غورهی باغات کشن بهترین انگور و غورهی شهر شیراز بوده است؟!
محلهی کشن با تاریخی کهن، مدتهاست که نیاز به گردآوری و تحریر حوادث از جمله جغرافیای تاریخی خود را فریاد میزند.
تحقیق و کنجکاوی در مورد تاریخ و فرهنگ این محلهی عزیز هیچوقت مرا رها نکرد. این کتاب که تحت عنوان (مقدمهای بر جغرافیای تاریخی محلهی کشن) است، ثمره سالها تلاش و تحقیق میدانی و استعانت از منابع مربوط و نیز تحقیق در اسناد و مصاحبه با افراد مطلع و موثق است.
هدف ما از نگارش چنین کتابی این بود که تاریخ فراموش شدهی محلهی کشن را از زیر خروارها خاک بیرون کشیده و آن را احیا کنیم تا هم نسل حاضر و هم نسل آینده آگاه شوند که چه رخدادهایی در این محله روی داده است.
مطالعهی تاریخ محلهی کشن اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که گوشهای از تاریخ شهر شیراز نیز در محلهی کشن نهفته است. به عبارت سادهتر بخشی از تاریخ و فرهنگ شیراز گره خورده به تاریخ و فرهنگ محلهی کشن، از این رو میتوانیم بگوییم برای پیدا کردن روزنههای نور در تاریخ شهر شیراز نیازمند مطالعهی دقیق تاریخ محلههای آن از جمله، محلهی کشن هستیم، تا نقطههای تاریک و مبهم تاریخ برای ما روشن گردد.
ما امروز با مطالعهی تاریخ محلهی کشن میتوانیم به جرأت بگوییم، این محله، نقش بسزایی در شکلگیری مدنیت شهر شیراز داشته است.
وجود بخشی از کوه دراک در اراضی کشن و همچنین باغات و فضای سبز متعدد و بیشمار این محله در گذشته که همهی اینها نعمتی برای شهر شیراز
محسوب میشدهاند، گواهی بر این ادعاست.
در پایان بر خود لازم میدانم از آقایان: فریبرز غلامی، صفدر مرادی، محمدعلی عابدی، بهادر کرانی و محمد روزی طلب که نقش ویژه و مهمی در تهیه و تدوین مطالب کتاب ایفا کردهاند، صمیمانه تقدیر و تشکر کنم. همچنین از آقایان مهندس علی اکبر دهقانی استاد بزرگوار بنده و فارسپژوه برجسته و فرشید کریمی نویسنده و پژوهشگر برجستهی تاریخ، و همچنین از آقای دکتر کامبیز قربان و آقای مجتبی درودی پژوهشگر فرهنگ و زبانهای باستان که در بهدست آوردن اسناد و منابع و کتب مرتبط بنده را یاری نمودند سپاسگزاری میکنم.
به هرحال ما در این کتاب سعی کردیم گوشهای از تاریخ و فرهنگ محلهی کشن را به رشته تحریر در آوریم تا در این خصوص راه کمی هموار گردد.
اگر در برخی مطالب و قسمتهای این مجموعه، نگاهی گذرا و مختصر بدان شده است، به حساب کم تجربگی و ناپختگی بنده گذاشته و با دیده اغماض و بزرگواری بدان بنگرید.
در خاتمه آرزومندم این مجموعهی کوتاه، به رغم تمامی کمبودها و کاستیهایش بتواند قدم کوچکی در راه تاریخ و فرهنگ شهر شیراز بردارد.
عرفان کرانی