نهجالبلاغه از دیرباز- شاید از زمان تدوین آن- تا کنون مورد هجوم انواع سؤالات و شبهات قرار گرفته است. گاه کسانی با انگیزه رفع عطش علمی خود به طرح پرسشهایی پیرامون نهجالبلاغه و آموزههای آن پرداخته و پاسخ آن پرسشها را از دریای بیکران کلام علوی و شروح و تفاسیر آن دریافت کردهاند.
گاهی نیز افرادی با انگیزه تخریب نهجالبلاغه و ایجاد تزلزل در اعتقادات مردم – بهویژه شیعه – پیرامون کلام علوی، شبهاتی را در حوزه نهجالبلاغه پژوهی وارد کردهاند. این شبهات گاه از نوع نفی انتساب نهجالبلاغه به امام علیهالسلام است و گاهی از مقوله نفی سند از این مجموعه ارزشمند. گاهی نیز وسعت این شبهات به دایره مفاهیم و آموزههای نهجالبلاغه میرسد.
وظیفه دانشمندان دینی بهویژه متخصصان نهجالبلاغه است که با شرح صدر علمی خود به این سؤالات و شبهات پاسخ مناسب و قانعکننده دهند تا هم روح تشنه پرسشگران از زلال جاری نهجالبلاغه سیراب شود وهم تهدید شبهه افکنان به فرصت مغتنم معرفی بیشتر کلام امیرالمؤمنین علیهالسلام تبدیل شود.
در مقدمه جلد اول کتاب "نهجالبلاغه با ترجمه گویا و فشرده" که زیر نظر دانشمند محقق آیتالله مکارم شیرازی ترجمه و مختصراً شرح داده شده به سه سؤال مهم و یازده شبهه پیرامون نهجالبلاغه داده شده است.