باور ناشر بر این استوار است که تاریخ تمدن ایران در گذر زمان سه نقطه عطف اساسی داشته و بر اساس این باور، این ناشر مسیر و حوزه فعالیتهای خود را سامان خواهد داد.
نخست، مرحله پیدایش کشوری به نام ایران و موجودیت یافتن هویت ملی واحد، در بستر تاریخ و تداوم آن تا به امروز است. با وحدتی که در حوزه جغرافیایی فرهنگی ایران، که مرزهایش بسی گستردهتر از مرزهای ایران کنونی است، در ابتدای تاریخ و توسط کورش بزرگ در این سرزمین شکل گرفت، این ملت در گستره تاریخ پا به عرصه تمدن بشری گذاشت و آثار گوناگونی را در جامعه بشری پدید آورد که برای هیچ انسان منصفی قابل انکار نیست.
به دیگر سخن تا پیش از پذیرش اسلام توسط ایرانیان، مجموعهای ازآداب، فرهنگ و قواعد مدنی و انسانی به جامعه بشری عرضه شد، که همه بشریت از آن بهره و استفاده برده و میبرند. ساختارهای اداری وحکومتی، نظامهای دقیق مالیات، شیوهها و فنآوریهای بدیع درکشاورزی و آبیاری و دهها مورد دیگر ازجمله دستاوردهای تمدن ایران، تاپیش ازاسلام بوده است.
دومین مرحله در تاریخ تمدن ایران، پس از پیدایش، گسترش و نهادینه شدن آن در تمدن بشری، پذیرش دین مبین اسلام است، پیش از اسلام ودر سالهای آخر دوره ساسانیان، مردم ایران در جامعهای به شدت طبقهبندی شده محبوس گردیده و امکانات و استعدادهای ایشان به زنجیر کشیده شده بود. دو شورش و قیام مذهبی مانی و مزدک، که درسالهای واپسین دوره پادشاهان ساسانی، در پهنه جامعه ایران رخ داد؛ نشان دهنده بحرانی بودن وضعیت زندگی، معیشت، فرهنگ و مذهب در ایران آن زمان بود که نشان میداد مردم ایران دیگر مذهب رسمی وحکومت ساسانی را واجد مشروعیت نمیدانند.
دعوت اسلام حتی پیش ازحمله اعراب، در ایران و از سوی مردمی که صدای این دعوت را شنیده بودند با استقبال گرم مواجه شد، ایرانیان مستقر در یمن و ایرانیان مناطق جنوبی خلیج فارس از این دعوت به خوبی استقبال کردند و به اسلام گرویدند.
برابری اجتماعی ناشی از پذیرش اسلام، استعدادهای نهفته مردم ایران را شکوفا کرد. به نحوی که سدههای پس از پذیرش اسلام، شکوفاترین و غنیترین دوره فرهنگ و اندیشه مردم ایران محسوب میشود. دانش بشری رشد و نمو خویش را در این مرز و بوم آغاز کرد و ایرانیان دستاوردهای بشریت را در تمامی علوم گستردهتر کردند.
به مدد پذیرش اسلام و آزادی روحی و فکری برآمده از آن، جامعه و سرزمین ایران تا پیش از حمله ویرانگر مغول، از چنان غنای علمی و فرهنگی برخوردار شد که به جرات میتوان گفت در تمامی ادوار تاریخ این کشور، بیمانند و بیهمتا است. حمله مغول و فراز و نشیبهای پس از آن، آفتاب خدمات ایرانیان را دچار زمستانی سخت کرد و این روند تا دوره معاصرادامه داشت.
سومین مرحله تمدن ایرانی در دوران معاصر شکل گرفته و رخ داده است، غلبه مردم بر تفکر نهادینه شده سلطنت مطلقه ایرانشهری، ذهن و روح ایرانیان را آزاد کرد. سقوط نظام سلطنتی و جایگزین شدن مردمسالاری و نظام مبتنی بر آرای مردم پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی، مرحله جدید در تمدنی است که روحش بر اثر قرنها استبداد ناشی از سلطنت مطلقه، آزرده، بیمار، راکد و تقدیرگرا شده وسالها بودکه به لحاظ تاریخی، در تعطیلات به سر میبرد و اندیشه پیشرفت و ترقی را کنار گذاشته بود.
البته، راه درازی در پیش است تا از تمامی بیماریها و آفات صدها سال تسلط تفکر مستبدانه سلطنت مطلقه رها شویم ونزول کیفیتی که درسبک زندگی ایرانی ایجاد شده را به مرحلهای ارتقا دهیم که سطح زندگی انسانی ایرانیان، جایگاهی شایسته یابد.
این راه با سخت کوشی، تلاش، شناخت درست و بازتولید فضیلتها و ویژگیهای نیکوی تمدنی ایران و درک و دریافت مزایا و نکات مثبت دیگر تمدنهای پیشرفته دنیای امروز طی خواهد شد و البته میبایست بیماریهای مزمن و نقاط منفی نشسته بر وجودمان را بازشناسیم و آلودگی آنها را از وجود خود بپیراییم.
نشرخجستگان براساس رسالتی که برای خود تعریف کرده، نخست در راه بازتولید فضیلتها و ویژگیهای فرهنگ و تاریخ ایران گام برخواهد داشت. تلاش میکنیم که میراث فرهنگی عظیم خود را بازآفرینی کنیم تا نسلهای امروز وآینده از آن برای زندگی خویش بهره گیرند. تلاش میکنیم تا انقطاع فرهنگی را با پیوندی دوباره، به رابطهای مستحکم تبدیل کنیم.
میکوشیم تا مردم ایران از منابع و سرچشمههای پاک و مقوی فرهنگ وتمدن خود و نیروی روشنی بخش آن بهرهمند شوند و نیرومند و پاک سرشت گردند. تلاش میکنیم فضیلتها واخلاق و آداب نیک ایرانی را از لابهلای متون به زبان امروز باز گردانیم تا هویت واقعی ایرانی در عصر مردم سالاری و ارتقای نظام شهروندی در ایران معاصر، شکوفا و سرشار از خلاقیت شود.