میراث ایرانیان چه میراث قبل از پذیرش اسلام، چه پس از آن، چه آنچه به فارسی نگاشته شده و چه آنچه به زبانهای دیگر به ویژه عربی توسط ایرانیان به تمدن بشری هدیه شده و به دست ما مردم امروز ایران رسیده است، در همه زمینهها به نوعی بیبدیل است.
برای اثبات این موضوع کافی است که در هر یک از دانشهای مختلف و تاریخ آن، نام چند تن از دانشمندان ایرانی را در رایانهتان وارد کنید. به خصوص پس از اسلام آوردن مردم ایران، که حرکت عظیم علمی و فرهنگی این مردم جانی تازه مییابد، و آنگاه ببینید درتمدن و جامعه اسلامی جنبش علمی و فرهنگی از کجا شروع میشود و چه کسانی عصر طلایی اسلام را رقم میزنند؟
ایرانیان، به رغم تعصب نژادی عربها در دوران اموی، نه تنها فرهنگ اسلامی و ترویج آن را تقریباً به تنهایی برعهده گرفتند؛ بلکه با کوشش خود زبان عربی و ادبیات آن را تکمیل کرده و غنا بخشیدند و پس از گذشتن حدود دو قرن از آغاز اسلام به تدریج استقلال خود را به دست آورده و زبان فارسی را به عنوان مایه اصلی وحدت ملی خود به جایگاه والاتری ارتقا دادند.
اینک و در این مرحله از تاریخ مردم و کشور ایران تلاشی تازه برای پیشرفت در جان و روح مردم این مرز و بوم شکل گرفته است. سلطنت مطلقه و دیکتاتوری فردی و خانوادگی جای خود را به جمهوریت و نظام مبتنی بر آرای مردم داده، که اگر چه در آغاز راه است و تجربه تازهای در تاریخ این کشور کهن به حساب می آید؛ اما دستآوردی بسیار گرانبها برای ملت ایران محسوب میشود. جان ایرانیان عطر خوش مردمسالاری را دریافته و دیگر نمیتوان این گوهر گرانبها را از ایشان ستاند. زیرا به بهای خون فرزندانش در انقلاب و جنگ، نهال آن را آبیاری کرده است.