کتاب صوتی «عقل سرخ» اثر سترگ «شیخ شهابالدین سهروردی» به زبان فارسی است. کتابی که از نمادهای فلسفه و عرفان ایرانی است. نویسنده با زبانی استوار و در عین حال رازآلود و صوفیانه، شرحی جالب از مباحثی عینی و حکمی را ارائه داده است. این کتاب مربوط به دوران میانی زندگی شیخ اشراق بوده و با زبان روان فارسی نوشته شده است. اثر حاضر را انتشارات نیستان با صدای خانم مریم محبوب برای علاقهمندان عرضه کرده و در بخش فلسفه وبسایت فیدیبو نیز قابل شنیدن و دانلود است.
این کتاب فلسفی و عرفانی، به زبان داستانی نمادین بیان شده است. سهروردی آن را بسیار هنرمندانه به نگارش درآورده است. عقل سرخ، به عبارتی حقیقت مطلق و نهایی نمایندگی میکند که این بزرگمرد آن را به صورت پیرمردی با موی سرخ تصویر کرده و شرح گفتوگوهایی را با این پیرمرد بیان کرده است. این کار خلاقانه سهروردی است که این متن را کممانند ساخته. بسیاری از بزرگان عرفان و ادبیان برای شرح عقل سرخ کوشیده است.
يحيى بن حبش بن امیرک معروف به شهاب الدین در سال ۵۴۹ هجری قمری، در روستای سهرورد نزدیک زنجان پای به عرصهی گیتی نهاد. سهروردی را احیاءکننده حکمت اشراق میدانند و به همین سبب وی را شیخ اشراق نامیدهاند. نام وی با فلسفه، عرفان و حکمت گره خورده است و از بزرگترین متفکران مشرق به شمار میرود.
در آغاز سهروردی برای دانشاندوزی به نزد مجدالدین جیلی راهی شهر مراغه شد و در آنجا به تحصیل اصول فقه و حکمت پرداخت پس از آن راهی اصفهان شد تا با شاگردی ظاهرالدین قاری بر دانش خود بیفزاید. از اینجا بود که درون نگریست و در سیر آفاس و انفس اشتغال داشت. از اینرو است که وی میگوید بسیاری گفتهها و حکمتهایش به عینیت از راه ریاضت به دست آمده، نه از راه استدلال و برهان.
شیخ اشراق خلاف رأی پیشینیان و همدورههای خود از حکمت و فلسفه سخن گفته است و به جای اینکه فقط نگاه به فلاسفه یونانی و عربی داشته باشد، حکمت ایرانی و اصطلاحات زرتشتی در واژگان وی دیده میشود و به طرز شگفتی بر محتوا و مغز این اندیشهها چیره بوده است. به جرئت میتوان گفت که حافظ حکمت ایرانی را باید سهروردی دانست. از این سبب، وی هرگز تحمل نمیشد و بسیاری از همعصران این نامور، او را بدعتگذار و عنصری نامطلوب میدانستند.
سرانجام، این بزرگمرد به سبب دوستی با ملک ظاهر، شاه حاکم حلب، مقیم این شهر میشود، اما اقامت آسودهاش دیری نمیپاید. سهروردی در سن ۳۸ سالگی به سال ۵۸۷ هجری قمری در حبس میشود و سپس به فتوا و تحریک خشکاندیشان کشته میشود. از این رو، گاه با نام شیخ شهید یا شیخ مقتول نیز از وی یاد میکنند.
از سهروردی آثار پر شماری به عربی و فارسی بر جای مانده است:
پرسیدم پیر را که به پوشنده زره که آسیب رسد تفاوت باشد؟ گفت تفاوتست گفت بعضی را آسیب چنان رسد که اگر کسی را صد سال عمر باشد و در اثناء عمر پیوسته آن اندیشه که گوهر کدام رنج صعبتر بود و هر رنج که ممکن بود در خیال آرد، هرگز به آسیب زخم تیغ بلارک خاطرش نرسیده باشد، اما بعضی را آسانتر بود. گفتم ای پیر چه کنم تا آن رنج بر من سهل بود؟ گفت چشمه زندگانی به دست آور و از آن چشمه آب بر سر ریز تا این زره بر تن تو بریزد و از زخم تیغ ایمن باشی که آن آب این زره را تنگ کند و چون زره تنگ بود، زخم تیغ آسان بود. گفتم ای پیر، این چشمهی زندگانی کجاست؟ گفت در ظلمات اگر آن میطلبی، خضروار پایافزار در پای کن و راه توکل پیش گیر تا به ظلمات رسی، گفتم راه از کدام جانبست؟ گفت از هر طرف که روی، اگر راه روی راه بری. گفتم نشان ظلمات چیست؟
گفت سیاهی، و تو خود در ظلماتی، اما تو نمیدانی آنکس که این راه رود چون خود را در تاریکی بیند، بداند که پیش از آن هم در تاریکی بوده است و هرگز روشنایی بچشم ندیده پس اولین قدم راه روان اینست و ازینجا ممکن بود که ترقی کند.
اگر از دوستداران فلسفه و حکمت و عرفان هستید و شنیدن کتاب حاضر نیز توانسته شما جذب کند، امید میرود که سه پیشنهاد ما برای شما خواندنی باشد:
فرمت محتوا | mp۳ |
حجم | 23.۲۹ مگابایت |
مدت زمان | ۳۳:۵۵ |
نویسنده | شیخ شهاب الدین سهروردی |
راوی | مریم محبوب |
ناشر | انتشارات کتاب نیستان |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۹/۰۵/۲۵ |
قیمت ارزی | 3 دلار |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
درود بر روان شیخ اشراق ابتدای اثر اشاره به تناسخ قبلی شیخ اشراق است که به صورت باز بوده و با پرندگان صحبت می کرده- در او اسط اثر اشاره به کوه قاف دارد که نه یک قله کوه، بلکه رشته کوهی است که به دور زمین کشیده شده- مانند نظریه زمین تخت است- به درخت طوبی اشاره شده که بسیار با عکس های درخت زندگی و نقاشی های بسیاری که درخت زندگی در آن ترسیم شده مشابهت دارد. عالی بود
بی آن که این متن را بخوانم از دوران دبیرستان که با سهروردی و حکمت اشراق آشنا شده بودم، اصطلاحات بدیع و تامل برانگیزی چون عقل سرخ، آواز پر جبریل و صفیر سیمرغ برایم چونان زمزمه ای ملکوتی بود و الان که این رساله را با دقت خوانده و گوش دادم، درهای بهشت که موطن اولیه و اصلی ما آدمیان بوده است را به روی خود گشوده می بینم. ممنون از صدای آرام بخش خوانش روان راوی
اولین کتابی بود که از سهروردی میخوندم ... راوی خیلی زیبا و خوب روایت کردند ... کتاب سرشار از تمثیل و استعاره های غریب و جذاب بود ولی خب همه در راستای فلسفه و اندیشهی عرفان اسلامی
انسان در طول زندگی در هر شرایطی باشد و دچار افکار پریشان گردد خود مقصر چرا چونکه در فکراش بوده و همان برایش پیش اینکه دیگران را مقصر کنیم نشان از بی خبری است .انشالله خداوند همگی را از شر افکار کج اندیش رها کند
عالی! کتاب بسیار عمیق و زیبا از سهروردی با صدا و خوانش بینظیر خانم مریم محبوب و موسیقی زیبا و مناسب. چند بار شنیدم و هربار لذت بردم ?? خیلی متشکرم که این کتاب رو با صدای این خانم منتشر کردید ??
تمامی مجموعه های سهراب بسیار پر مغر است، فقط حیف که تفسیری در کنارش نبود، مثل مثنوی با تفسیر کریم زمانی
درود بر کسی که چنینین قلمی داشت و درود بر وسی کهچنین روایت کرد بسیار بسیار دلنشین و عالی انگار کل فلسفه را در ربعی از ساعت در فهم تو گنجانند
جهت درک زیبایی هایی که میتوانند فلسفه را زیرکانه از دید شما -اندکی!- پنهان کنند. چرا که هم فلسفه پیدا ترین است و هم زیبایی. این همانی است که فقط سهروردی میداندش.
ممنون که کتابهای کمتر عمومی رو هم در مجموعه صوتیهاتون دارید آماده میکنید.کتاب هایی مثل این.
اولین بار بود که اثری از شیخ اشراق رو شنیدم و خیلی خوشم اومد ، و در نظر دارم دوباره هم این کتاب رو گوش کنم و سایر آثار سهروردی رو هم بخونم .