کتاب حاضر برای خواندن است، نه پژوهش. در واقع این کتابی درسی یا کاری برای آفریدن نظامی نظری نیست، به جای آن دعوت به جهان اندیشهای است که به گمان من بسیار برانگیزاننده و ارزشمند است. برای فرستادن این دعوت باید مرزهای جهانی را که خواننده به آن دعوت میشود روشن کنیم، اما بیگمان اگر خواننده بخواهد این دعوت را با دل و جان بپذیرد باید از این کتاب فراتر رود.
به سخن دیگر، این کتاب برای کسانی است که، به هر انگیزهای، میخواهند بدانند جامعهشناسی چیست. به گمانم در میان این خوانندگان، دانشجویان و نیز اعضای پختهتر آن کیان اساطیری که آن را «جماعت تحصیلکرده» مینامند، کسانی خواهند بود که شاید ایدۀ دنبال کردن دشوار جامعهشناسی را در سر بپرورانند. وانگهی، چنین میپندارم که شاید برخی از جامعهشناسان به این کتاب دلبسته شوند، گو اینکه کتاب چیزهای زیادی برای گفتن به آنان ندارد، چون همۀ ما هنگامی که به تصویری مینگریم که خودمان هم در آن هستیم دچار خودشیفتگی خوشایند ویژهای میشویم.
برگر در حوزه جامعه شناسی پدیدارشناختی، گامهای اساسی و قابل درنگی برداشته است. به نظرم اگر کسی علاقمند فهم این حوزه باشد بعد از کتاب ساخت اجتماعی واقعیت، این کتاب (دعوت به جامعه شناسی) در رتبه دوم قرار دارد. بویژه ترجمه خوب دکتر فاضل عزیز، فهم ان را برای علاقمندان جذابتر و اسانتر می کند.
سعید تمنا
4
خواندن این کتاب برای درک مفهوم نقش های اجتماعی و اساسا بینش جامعهشناسی، توصیه می شود، بخصوص دانشجویان ارشد جامعهشناسی حتما باید این کتاب را بخوانند.
5
همین قدر بگویم که مرا که مدتها به مطالعه جامعهشناسی
علاقمند بودم، یک شب تا سحر میخکوب کرد!