- وزیری که در باب معنای هستی به تأمل نشست:
«لوک فری» نویسنده، فیلسوف و سیاستمدار فرانسوی است که سال ۱۹۵۱ متولد شده و با گرایشش به فلسفهی «انسانگرای سکولار» شناخته میشود؛ فلسفهای که توجه افرادی چون «آیزاک آسیموف»، «آلبر کامو»، «برتراند راسل»، «جان لنون» و «نوآم چامسکی» را نیز به خود جلب کرده بود. تحصیلات عالیهی فری با فلسفه آغاز شد، اما در ادامه به سمت علوم سیاسی گرایش یافت و دکترایش را هم در این رشته دریافت کرد. پس از فارغالتحصیلی، لوک فری سالها در چندی از دانشگاههای معتبر فرانسه به تدریس علوم سیاسی و فلسفهی سیاسی پرداخت. فعالیت دکتر پری در حوزهی سیاست، به تحصیل محدود نمیشود. او بین سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۴، وزیر جوانان، آموزش و تحقیقات ملیِ دولت «ژاک شیراک» بود. از سال ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۶، نتایج تأملات و پژوهشهای لوک فری در قالب بیش از بیست عنوان کتاب منتشر شد. از این بین، «تاریخ مختصر اندیشه: راهنمای فلسفی برای زیستن»، «حکمت اساطیر: چگونه اسطورههای یونانی میتوانند زندگی شما را تغییر دهند»، «زیباترین تاریخ فلسفه»، «تولد خدایان»، «آنتیگونه»، «انقلاب فراانسانی» و البته «انسان و خدا یا معنای زندگی» تعدادی از آثار شناختهشدهی لوک فری هستند.
- جستوجوی معنا در جهانی معناباخته:
لوک فری بر این باور است که مدرنیته و ظهور انسانگرایی سکولار در اروپای قرن هجدهم، جستوجوی معنا و امر مقدس را از میان نبرده، بلکه هر دو را از طریق فرآیندی دوگانه دیگرگون کرده است. به اعتقاد او، تلاشهای کلیسای کاتولیک برای طرد جزماندیشی و ترجمهی سنت دینی به زبان معاصر، شاهدی بر انسانیسازی امر الهی به شمار میرود و زایش عشق مدرن و انسانگرایی، شاهدی است بر الهیسازی امر انسانی. فری از مفهومی سخن میگوید که به باورش برای نخستین بار در تاریخ بشر، معضل سکولاریسم را حل کرده است. او این مفهوم را «انسانگرایی استعلایی» نام گذاشته و معتقد است که ارزشهایی چون عشق و احترام به دیگران نه از بیرون، بلکه از درون به انسان فرمان میدهند و دیگر نه وسیله، بلکه هدف به شمار میروند. لوک فری «انسان و خدا» را در سال ۱۹۹۲ نوشت و این کتاب با وجود بعضی از مباحث جنجالیاش، با اقبال خوبی در چندین کشور دنیا مواجه شده است.
- فرآیند دوگانه متشکل از انسانیسازی امر الهی و الهیسازی امر انسانی:
کتاب «انسان و خدا»ی لوک فری، سه فصل کلی دارد اما با مقدمهای غنی در باب معنای زندگی آغاز میشود. نویسنده در این قسمت از مباحثی چون «رویگردانی از یک سؤال»، «ابتذال سوگواری»، «سکولاریزاسیون و فراموشی معنا»، «تجدید دیدار با آیین بودا»، «ساختار شخصی معنا»، «پایان اخلاق الهیاتی»، «طرد استدلالهای مبتنی بر حجیت یا رد استعلا»، «استعلا در درونماندگاری»، «ارزش و اعتبار گذشته، زایش آگاهی تاریخی و کشف ناخودآگاه» و «استعلا در چارچوب حدود اومانیسم» تشکیل شده و در پایان «فرضیههای این کتاب» را بهاجمال بیان میکند. فری در فصل نخست بهتفصیل از «انسانیسازی امر الهی» و در فصل دوم از «الهیسازی امر انسانی» سخن میگوید. نویسنده پس از بیان این فرآیند دوگانه، سومین فصل را تحت عنوان «امر مقدس با چهرهای انسانی» آورده است و فرضیههایش را در این فصل تکمیل میکند. اما «نتیجهگیری» قسمتی است که تمام فرضیهها و اندیشههای فری را گرد آورده و پیکرهی «انسان و خدا» را بهطور کامل شکل میدهد.
- کتاب صوتی انسان و خدا:
نشر صوتی آوانامه طی همکاری با «گروه انتشاراتی ققنوس» نسخهی صوتی کتاب «انسان و خدا» یا «معنای زندگی» اثر «لوک فری» را با ترجمهی «عرفان ثابتی» و خوانش «سبحان اکرامی» تولید و منتشر شده است.