سنت خاطرهنویسی در ایران گرچه امری دیرپاست و هستند کسانی که ورای مسئولیت خود، به نگارش اتفاقات و حوادث پرداختهاند، اما اگر بخواهیم با نیم نگاهی به گذشته، بسامدهای سیاسی و دسته جمعی یک دوره را پیگیری کنیم، بیشک به برون رفت روشنی دست نمییابیم و بایست گفت اطلاعات دقیقی از وقوع حوادث و چرایی شکل گیری آنها نداریم.
این در حالی است که در بیشتر کشورها، سیاستمداران طراز اول، ضمن نگارش خاطرات خود پس از مسئولیت، خاطرات و یادداشتهای خویش را منتشر میکنند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی از جمله نادر سیاستمدارانی است که توانسته است با اهتمام ویژه خاطرات هر روزه خود را با دقت بنویسد و آنها را در زمان حیات خویش منتشر کند.
از آن جایی که ایشان به علت سوابق مبارزاتی و حضور در سمتهای حساس تصمیم گیری، شخصا به عموم اتفاقات کشور، اشراف بی نظیر و قابل اتکایی داشتهاند، بر همین اساس خواندن این یادداشتها برای خواننده پژوهشگر و نکته بین، هم لطف ویژه دارد و هم چراغی است که درک اتفاقات پس از انقلاب را آسانتر میکند. این مجموعه را نمیتوان کتاب تاریخ دانست اما بیتردید در آینده از با اهمیتترین منابع تاریخ انقلاب اسلامی ایران خواهد بود و به آن رجوع و استناد خواهند کرد.
اکبر هاشمی رفسنجانی یکی از چهرههای تاثیر گذار در روند انقلاب اسلامی ایران و همینطور دوران پس از آن تا امروز است. هر چند اکنون در بین ما نیست، ولی اندیشههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و بین المللی ایشان تاثیرگذار است. آشنایی و دوستی او با امام خمینی(ره) از اواخر دهه سی شمسی آغاز شد.
ولی فعالیت سیاسی خود را از سال ۱۳۳۸ با سخنرانی در شهر همدان آغاز کرد که اولین تجربه بازداشت را بهمراه داشت. هاشمی پیش از انقلاب، یکی از مخالفان برنامههای نوگرایانه شاه (انقلاب سفید) شناخته میشد. با تبعید امام خمینی(ره)، رفسنجانی در ایران ماند و مخالفتهایش را با این برنامهها ادامه داد و در حقیقت رابط امام با مبارزان بود، چه از طریق چاپ و پخش اعلامیهها، یا تکثیر نوارهای سخنرانی ایشان.
این مخالفتها سرانجام به دستگیری و زندانی شدن ایشان منجر شد.در مجموع، از سال ۱۳۳۷ تا سال ۱۳۵۷ هاشمی رفسنجانی هفت بار و مجموعا چهار سال و پنج ماه به جرم فعالیت مخفیانه علیه حکومت پهلوی به زندان افتاد. ایشان اوایل انقلاب بر خلاف میل خود از زندان آزاد شد.
این کتاب سراسر اتفاقات تلخ و شیرین از دوران کودکی، زندگی روستایی، مکتبخانه، ازدواج، مبارزه و دوران زندان ایشان است. که اوضاع اجتماعی و فرهنگی دوران شاه را به تصویر میکشد و تلاشهای مبارزان را برای رسیدن به حکومت اسلامی روایت میکند. این اثر علاوه بر وقایع خواندنی، دارای تصاویر ناب از چهره های مبارز و اسناد ساواک مبارزین است.