نبوغ یک شمشیر دو لبه است که هم میتواند باعث پیروزی و خلق شگفتی شود، و هم میتواند فرد شمشیر به دست را به ورطه نابودی بکشاند. بث هارمون در رمان گامبی وزیر یک نابغه بیتکرار است که شطرنج را بدون هیچ امکاناتی یاد میگیرد و خیلی زود به یکی از بزرگترین چیرهدستان بازی شطرنج تبدیل میشود. اما زندگی شخصی این نابغه، عجیب و گاهی فلاکتبار است. دشمن اصلی بث خود اوست که میتواند در یک چشم بر هم زدن، زندگیاش را ویران کند. الیزابت هارمن با این نبوغ به کجا میرسد؟ دستاورد این هوش عجیب چیست؟ با ما همراه باشید تا درباره این سوالها، بیشتر بدانید.
گامبی وزیر روایتی شیرین از زندگی یک دختر جوان به نام «الیزابت هارمن» است که در کودکی یتیم شده و تا جوانی در یک یتیمخانه زندگی میکند. الیزابت نابغه شطرنج است و در کیش و مات کردن نوابغ دیگر، حریف ندارد. او با تردستی مهرههای شطرنج را بر یک صفحه سیاه و سفید ۶۴ خانهای به عقب و جلو میراند تا حریفانش را یکی یکی حذف کند و از این راه به موفقیت، شهرت و اقتدار برسد. اما این همه ماجرا نیست؛ الیزابت وابستگی شدیدی به الکل و قرصهای آرامبخش دارد و این موضوع کمکم به یک بحرانی اساسی تبدیل میشود. نابغهای که حالا سوژه رسانهها شده و زبانزد خاص و عام است، در زندگی خودش با بحرانهای شدیدی دستوپنجه نرم میکند و باید دید آیا میتواند سربلند از آنها بیرون بیاید؟!
احتمال اینکه شما هم بعد از گوش دادن به کتاب گامبی وزیر در اینترنت درباره واقعی بودن یا نبودن داستان جستوجو کنید زیاد است. پس اجازه دهید جواب این سوال را در همینجا مطرح کنیم. این داستان برگرفته از واقعیت نیست و نویسنده با خلاقیت و خیالات خود داستانی خلق کرده که چهره واقعی به خود گرفته است. در این داستان گاهی بارقهای از عناصر واقعی را با چشم میبینیم و با گوش میشنویم؛ برای مثال داستان زنی که موانع را دور زده، از باتلاق زندگی جان سالم به در برده و توانسته طعم شیرین موفقیت را بچشد، در واقعیت هم وجود دارد.
شاید نویسنده با نگاهی به زنان موفق به فکر نوشتن این اثر افتاده؛ اما شخصی به نام الیزابت هارمن وجود خارجی ندارد. اما این موضوع ذرهای از دلنشین بودن داستان کم نمیکند. الیزابت هارمن میتواند هریک از ما باشد، میتواند دوستی باشد که در نزدیک خود دیدهایم، میتواند مادرمان باشد یا هر زنی که به چشم ما موفق و خلاف الگوی عصر حاضر است.
واقعیت این است که باید این جمله را به این شکل بازنویسی کنیم: کتاب گامبی وزیر شهرتش را مدیون مینی سریالی است که با اقتباس از آن ساخته و در سال ۲۰۲۰ توسط شرکت نتفلیکس پخش شد. بعد از پخش سریال، نام کتاب بر سر زبانها افتاد و مخاطبان و منتقدان بسیار زیادی در سرتاسر جهان، توجهشان به شاهکار ادبی گامبی وزیر نوشته والتر تویس جلب شد.
این سریال به کارگردانی «اسکات فرانک» و هنرنمایی «آنیا تیلور-جوی» در ژانر درام ساخته شد و بالافاصله بعد از پخش توانست نظرات مثبت منتقدان را به خود جلب کند. جایزه مهم بهترین مینی سریال یا فیلم تلویزیونی در جشنواره گلدن گلوب و جایزه بهترین بازی نقش اول زن در یک مینی سریال یا فیلم تلویزیونی (آنیا -تیلور -جوی) در هفتادوهشتمین دوره جوایز گلدن گلوب، بخشی از موفقیت این سریال دوستداشتنی است. سریال با پایبندی به قصه اصلی و با شخصیتپردازی عالی، قصهپردازی با جزئیات، انعکاس حالوهوای داستان و...، لحظه به لحظه مخاطب را درگیر قصه میکند.
آثار بسیار زیادی در دنیای سینما و کتاب وجود دارند که با اقتباس از هم خلق شدهاند. همیشه هم بر سراندازهگیری میزان موفقتر بودن کتاب یا سریال/فیلم بین طرفداران جنجال برپاست. اگر از این جنجال فاصله بگیریم، باید اعتراف کنیم که شنیدن کتاب گامبی وزیر به اندازه دیدن سریالش لذتبخش است.بهتر است این چند نکته را مد نظر قرار دهید:
گوش دادن به نسخه صوتی کتاب گامبی وزیر در این صفحه از فیدیبو امکانپذیر است.
والتر تویس یکی از نویسندگان کمتر شناخته شده آمریکایی است که در سال ۱۹۲۸ در سانفرانسیسکو متولد شد و در کنتاکی روزگار گذارند. این رماننویس و نویسنده داستانهای کوتاه در رشته ادبیات انگلیسی به تحصیل پرداخت و موفق به اخذ فوقلیسانس شد؛ سپس چند سال در دانشگاه اوهایو به تدریس ادبیات پرداخت. والتر بعد از این سالها به نویسندگی روی آورد و چند رمان مثل بیلیار باز، رنگ پول، مردی که به زمین سقوط کرد، مرغ مینا و حرکت اول ملکه را نوشت.
جالب است بدانید که والتر مانند شخصیت کتاب گامبی وزیر هم شطرنج بازی میکرد و هم به مصرف الکل و مواد اعتیاد داشت. حتی رمان بیلیارد باز تویس نشانههایی از زندگی شخصی او را در بردارد؛ چرا که او بیلیارد هم بازی میکرد. به نظر میرسد تویس برای نوشتن داستانهایش، نگاهی به درون خود، ترسها، کاستیها و تصمیماتش برای عبور از تاریکیهای درون و همچنین سختیهای زندگی داشته است. این نویسنده در سال ۱۹۸۴ بر اثر ابتلا به سرطان در گذشت.
نسخه اصلی کتاب به زبان انگلیسی نوشته و با نام The Queen's Gambit منتشر شده است. نسخه زبان فارسی این کتاب از چندین مترجم موجود است که از جمله آنها میتوان به نسخه الکترونیکی با ترجمه «فائزه ادب»، نسخه ترجمه شده «مندی نجات»، کتاب با ترجمه «نیکی فرخوی» و...اشاره کرد. کتاب حاضر به صورت نسخه صوتی با صدای «رضا عمرانی» و ترجمه «مهسا صباغی» توسط نشر ماه آوا منتشر شده است که شما میتوانید آن را از فیدیبو دانلود کرده و گوش دهید.
اگر اهل کتاب خواندن باشید میتوانید گامبی وزیر را در عرض پنج روز تمام کنید. این کتاب صوتی حدود ۱۳ ساعت است و شما با صرف روزانه ۲ ساعت تا ۲ ساعت و نیم، میتوانید بدون فشار زیادی این کتاب را تا انتها گوش دهید. اگر سرعت گوش دادن شما بیشتر باشد، قطعا میتوانید در روزهای کمتری کتاب را گوش دهید.
بث از توی فریزر یک غذای منجمد برای ناهارش بیرون آورد. اما فر را روشن نکرد. او توی خانه تنها بود. دلش گرفته بوده اما جایی را نداشت که برود. هیچ فیلمی نبود که دلش بخواهد ببیند و کسی را نداشت که زنگ بزند؛ کتابی نبود که بخواهد بخواند. او از پله ها بالا رفت و از اتاق خواب ها عبور کرد. لباسهای خانم ویتلی هنوز توی کمد آویزان بود و بطری نیمه پر آرام بخشهایش کنار تخت نامرتبش قرار داشت. کشمکشی که درونش بود چیزی نبود که از بین برود. خانم ویتلی رفته بود، بدنش توی قبرستانی در حومه شهر زیر خاک قرار داشت و هری بلتیک کتابها و ست شطرنجش را برداشته بود و بدون اینکه دستی برایش تکان دهد رفته بود. بث برای لحظهای میخواست فریاد بزند و بگوید که پیشش بماند. اما چیزی نگفت و فقط او را نظاره کرد که از پلهها پایین رفت و سوار ماشینش شد. بث بطری را از روی پاتختی برداشت و سه تا قرص سبزرنگ توی دستش گذاشت و بعد چهارتایش کرد. او از تنهایی متنفر بود. چهارتا قرص را بدون آب قورت داد؛ درست مثل زمان کودکی اش.
فرمت محتوا | mp۳ |
حجم | 770.۴۱ مگابایت |
مدت زمان | ۱۳:۵۹:۱۶ |
نویسنده | والتر تویس |
مترجم | مهسا صباغی |
راوی |