تحقیق و پژوهش در مسایل و موضوعات مختلف علمی به صورت مقایسهای، از جمله روش هایی است که همواره مورد توجه اندیشمندان بوده و دستاوردهای ارزشمند و گران بهایی را به همراه داشته است. مطالعه و بررسی فقه به شیوه تطبیقی و مقارن و شناخت و بررسی آراء و نظرات بزرگان مذاهب اسلامی، ضرورت امروز امت اسلامی است؛ زیرا با عنایت به شرایط حساس کنونی و نیاز مبرم مسلمانان (فارغ از عنوان های مذهبی) به آرامش و وحدت و همگرایی بیشتر، و نقش فقه در ساماندهی رفتارهای مسلمانان، تحقیقات فقهی به روش مقارن، همگرایی مسلمانان را در عمل تقویت، و مصونیت آن ها را در برابر دشمنان مشترک بیشتر، و واکنش آن ها را نسبت به مسایل داخلی و خارجی، هماهنگ تر خواهد نمود.
علاوه بر این، با عنایت به تعریف فقه و وظیفه فقیه، در بررسی کامل آراء و نظرات دیگر فقها، برای استنباط صحیح احکام شرعی، به نظر میرسد چنین تفقه و اجتهادی، فقط با بکارگیری روش فقهی مقارن و تطبیقی امکان دارد؛ زیرا در این روشِ تحقیقی است که مجتهد، برای رسیدن به استنباط حکم درست شریعت، آراء و ادله دیگر مفتیان و فقیهان را، با دقت و وسواس بررسی میکند.
آنچه پیش روی دارید، مجموعه مقالاتی با محوریت موضوعی فقه و اصول فقه مذاهب است، که به روش مقارن و تطبیقی، به رشته تحریر درآمده و اکنون به زیور طبع آراسته میشود. بعضی از آن ها پیش از این در مجلات معتبر منتشر شده اند و اکنون نیز به طور یکجا و تجمیع شده تقدیم میگردد. امید است صاحب نظران نویسنده را از نظرات ارزشمند و فاخر خود محروم نفرمایند.