هنگامی که گریهی نوزادی به هنگام تولد به آسمان بلند میشود، گویی فریاد برمیآورد که چرا از یک مکان آرام به دنیایی قدم گذاشته که شگفت انگیز و پیچیده و ناامن میباشد. او در این هنگام نیازمند آغوش گرم مادر است تا با صدای لالایی او آرام گیرد و به خواب رود. لالایی های مادر که با آهنگی دلنشین خوانده می شود، اولین تاثیر هنر بر جسم و روح کودک است. این ترانههای آرام بخش که نسل اندر نسل منتقل شده اند، تاثیر خوبی در سخن گفتن و رشد مغز کودک دارد. از این زمان تا هنگامی که کودک به پیش دبستانی می رود دورهای است که کودک در خانه و در کنار والدین در حال یادگیری و آموختن است و اگر در این سال ها بتوان هنر را به خوبی به او آموخت می توان انتظار داشت که در شخصیت کودک تاثیرگذار باشد.
کودک با انگیزه ترین آموزنده در محیط صمیمی خانه است و در این دوران چنان عطش یادگیری دارد که به هر نقطه ای که نگاه می کند، بیکران و وسیع است. و اما مادر با انگیزه ترین معلم دنیا است و می تواند خود را وقف آموزش کودک نماید و در صورتی که از شناخت و آگاهی کافی در آموزش هنر برخوردار باشد و به مطالب و دانشی که به خوبی او را در آموزش هنر به کودک یاری کند دسترسی داشته باشد، میتواند در این دوران به درستی کودک خود را از هنر سیراب نماید و آشیانه هنر را در وجود او برپاساخته، مرغ هنر را یک عمر بر بالای سر کودک به پرواز درآورد.
ما در این کتاب تلاش میکنیم که شما والدین و مربیان گرامی را با فعالیتهای هنری کودکان از زوایای مختلف آشنا کنیم. در ابتدا به تاثیر هنر بر رشد کودکان از جنبههای مختلف حرکتی، عاطفی و اجتماعی، شناختی و کلامی پرداخته و این واقعیت را روشن میکنیم که فعالیتهای هنری روشهایی پیش روی کودکان می گذارد تا درک خود را از مفاهیم ویژه به شکل غیرکلامی بیان کنند.
در ادامه، موضوع وابستگی رشد هنری کودکان به رشد کلی آنها را پی میگیریم ولی تاکید میکنیم که این وابستگی به این معنی نیست که والدین دست روی دست بگذارند و کاری نکنند بلکه آنها با آشنایی با مراحل رشد نشانههایی برای جهت بخشیدن به آموزش کودکان به دست میآورند. در این مبحث خصوصا مراحل رشد هنر نقاشی را توضیح میدهیم.
موضوع جذاب تحلیل نقاشی کودکان یعنی توصیف و توضیح شکلهایی که اغلب در نقاشی کودکان وجود دارد مانند شکل آدم، خانه، درخت، خانواده و نظیر اینها نیز در این کتاب مورد توجه قرار گرفته و یک فصل را به خود اختصاص میدهد.
سه فصل بعدی این کتاب به معرفی هنرهای ترسیمی، هنرهای کاردستی و هنرهای نمایشی کودکان اختصاص دارد که در آن ضمن معرفی نمونههای جالب و متنوعی از این هنرها به نقش هر یک در رشد همه جانبهی کودکان نیز اشاره میکنیم.
در فصل پایانی این کتاب به موضوع نحوهی علاقمند کردن کودکان به هنر میپردازیم و به این واقعیت اشاره میکنیم که کودکان زیادی هستند که به هنر علاقهای ندارند و والدین آنها با این پرسش و نگرانی مهم مواجهند که چگونه در آنها ایجاد انگیزه کنند تا به سوی هنر گام بردارند. و در آخر چند راه حل تاثیرگذار برای حل این مساله معرفی می کنیم.