تالابها بهترین و مهمترین مخازن ژن گیاهی و جانوری روی زمین هستند بر این اساس میتوان گفت، زمین مادر حیات و تالاب مادر زمین است. این مامنهای کوچک طبیعت، علاوه بر سفره پرباری که برای تغذیه و حیات گستراندهاند، به بهترین شکل از اکوسیستم حفاظت میکنند. نقش تالابها تنها به بعد چرخه اکولوژیک و زنجیره حیات ختم نشده و از جمله غنیترین بسترهای روحنواز بشر را فراهم آوردهاند. آرامش و زیبایی وصف ناپذیری که در بدو ورود به تالابها احساس میشود به بهترین شکل ممکن رابطه عمیق و دیرینه میان انسان و طبیعت را بیان میدارد.
از ۴۲ نوع تالاب شناسایی شده در جهان، تمامی آن ها به استثنای تالابهای تندرا در ایران یافت میشود. در پهنه جغرافیایی کشور ایران بیش از ۸۰ تالاب با ویژگیهای مختلف وجود دارد که در سطوح مختلف مدیریت و حفاظت میشوند.
یکی از مهمترین سطوح حفاظتی تالابها رامسرسایت است. رامسرسایت به تالابهایی اطلاق میشود که در لیست تالابهای کنواسیون رامسر ثبت شدهاند. کنوانسیون رامسر به عنوان قدیمیترین معاهده بینالمللی در روز دوم فوریه سال ۱۹۷۱ در شهر رامسر ایران برگزار شد و در آن معاهدهای برای حفاظت از تالابها در جهان بین کشورهای عضو شکل گرفت. به همین علت روز دوم فوریه روز جهانی تالابها نامگذاری شده است.
با وجود آن که کشور ایران سابقه طولانی در اهتمام به مسایل زیستمحیطی دارد و از اولین کشورهایی است که دارای قوانین حفاظت از طبیعت و مناطق حفاظتشده میباشد و از پیشگامان و بنیانگذاران کنوانسیون مهم رامسر است، ولی اطلاعات کامل و جامعی از وضعیت پوشش گیاهی، تنوع زیستی، حیاتوحش و پرندگان آبزی تالابهای آن درگذشته و حال در دسترس نیست تا به کمک آن بتوان ارزشهای واقعی وتواناییهای زیستی نهفته آنها را درک و از روند تخریب و احیای آنها آگاه شد. این در حالی است که تالابهای هر کشور از لحاظ تنوع زیستی به عنوان زیستگاه پرندگان از اهمیت فوقالعادهای برخوردار میباشند.