اسلام، در روش تربیتی خود، انسانها را به الگوها، ایده آلها و نمونههای برتر توجه میدهد. تاثیر الگوها در ساخته شدن فردواجتماع بر کسی پوشیده نیست. خانواده، کوچکترین واحد اجتماعی است که سلول اولیه آن را زن و شوهر تشکیل میدهند.الگوی اسلام برای خانواده ایده آل کدام است؟اسلام چه خانوادهای را برتر می شمارد؟ خانواده برتر از نظر اسلام چه ویژگیهایی دارد؟
خانواده، کانونی است مقدس که در سایه پیوند زناشویی دو انسان از دو جنس مخالف پایه گذاری شده و با پیدایش و تولید فرزندان کامل تر می شود. به عقیده صاحبنظران، خانواده از نخستین نظامهای نهادی عمومی و جهانی است که برای رفع نیازمندیهای حیاتی و عاطفی انسان و بقای جامعه ضرورت تام شریفه ((وَاجعَلنا لِلمُتّقینَ اِماما)) ، آرمانی است که خانوادههای اسلامی باید آن را عینیت بخشند و صلاحیت الگویی اسلام را برای تربیت شایستگان و خانواده های برتر برای جهانیان به اثبات برسانند.
در اسلام برای تشکیل خانواده، استانداردهایی معرفی شده است. هرقدر ارکان تشکیل دهنده خانواده با آن استانداردها منطبق باشند به همان مقدار از شایستگی و برتری برخوردار خواهند بود. در روایات، ویژگیهای فراوان برای شایسته ترین زنان و مردان بیان شده است و در سیره معصومین (ع) نیز ارشاداتی وجود دارد که می توان از آنها خانواده های برتر و شایسته را شناخت. از این رو، به طور اجمال می توان گفت خانواده برتر از نظر اسلام، آن است که ارکان آن شایسته و منطبق با استانداردهای اسلامی باشد، مناسبات و روابطی منطبق با آموزه های دینی بر آنها حاکم باشد، خروجی آن انسانهایی شایسته وموثر در ساخته شدن جامعه ایده آل اسلامی باشد.