کتاب حاضر که پروفسور راجر استاو از دانشگاه جرج میسون و همکارانشان تدوین کردهاند، گرچه با رویکرد اقتصاد آزاد و دیدگاههای اقتصاد نئوکلاسیک شکل گرفته است، همواره به ناکارآمدیهای این انگاشت و تبیین دیدگاههای اصلاحی و جدید در اقتصاد منطقهای، دست یازیده است و میتوان گفت که در مجموع کتاب حاصل اندیشهای نو در اقتصاد منطقهای با گرایش به نگاه بازاری است.
مقدمۀ پیشرو سعی دارد دیدگاههای نهادیِ توسعۀ منطقهای را نیز مورد توجه قرار دهد و بیشتر از این منظر که تحولات اقتصاد منطقهای در ایران در گرو تغییرات نهادی و بهویژه اصلاحات در ترتیبات نهادی بسترهای اقتصادی، اجتماعی و نظام حکمروایی جامعه است، به موضوع توسعۀ دورنزا بنگرد. بههر اندازه که بتوانیم در اصلاحات نهادی در مناطق ایران موفق شویم، میتوانیم بسترسازی مناسبی برای تحقق کارآیی اقتصاد منطقهای و به تبع آن، توسعۀ منطقهای، فراهم کنیم.
به نظر میرسد شناخت از مضمونها، زمینهها و فرایندهای اقتصاد منطقهای برای ما ایرانیان میتواند دستاوردی ضروری باشد. همچنین شناخت، هدفگذاری و تدوین استراتژیها و برنامههای توسعۀ منطقهای نیز ضروری است. گرچه همۀ عناصر اصلی توسعۀ منطقهای، اقتصاد منطقهای نیست؛ چراکه ظرفیت بُرد محیطزیستی، سازمان قدرت، مسائل اجتماعی، فرهنگی و انگیزهها و تشخص منطقهای میتواند عوامل مؤثر دیگری در توسعۀ منطقهای باشد، ولی اقتصاد منطقهای یکی از ارکان اصلی توسعۀ منطقهای به شمار میآید. از این رو، در ادامه سعی خواهد شد توسعۀ درونزا از منظر رویکرد نهادی مورد بحث قرار گیرد.