درباره روندپژوهی و سیاست پژوهی مطالعات علم اقتصاد در ایران
با مشاهده روند حرکت علم مشاهده خواهیم نمود که هر روز به تولیدات علمی افزوده میشود؛ اما آیا این تولیدات از نیازها نشاء میگیرد و یا در گذر زمان و با بهرهگیری از ادبیات مرسوم اقتصادی تولید میشود؟ آیا تولیدات علمی کشور و به طور خاص، در علوم اقتصادی توازنی با نیازها دارند؟ آیا فارغ از نیازسنجی، عملکرد جامعه علمی کشور از توازن و توزیع مناسبی برخوردار است؟
در هر علم و در هر دانشی، طبقهبندیهای مختلفی وجود دارد که هرکدام به هدفی ایجاد شدهاند و استفاده از این الگوها میتواند به امر شناخت وضعیت موجود کمک کند. اگرچه در حالتی فراتر، میتوان ابزاری را خلق کرده و از آن بهره برد و یا ابزار موجود را به گونهای تغییر دهیم تا بیشترین فایده را برای کشور داشته باشد؛ کتاب پیشرو در نظر دارد با توجه به طبقه بندی موجود در علم اقتصاد به تحلیل و بررسی عملکرد علمی کشور بپردازد. در این گزارش که براساس طبقه بندی معروف JEL انجام میشود، قصد داریم به دسته بندی مقالات منتشر شده در مجلات مطرح ایرانی پرداخته، نقاط ضعف و قوت حرکت در تولید دانش را مورد تحلیل قرار دهیم. از این رهگذر و با تبیین کاستیها وزیادهرویهای احتمالی در تولید مقالات علمی- پژوهشی، کتاب قصد دارد در جهت بهبود سیاستگذاریهای کشور و خصوصاً در مجامع علمی قدمی هرچند اندک بردارد.
در انتهای کتاب و پس از بررسی و تشریح عملکرد تولید مقالات علمی، به سیاستها و راهبرهایی در حل مشکلات احتمالی اشاره خواهیم کرد و تلاش میکنیم لزوم برنامهریزی و مدیریت دانش را بیش از پیش اثبات نماییم.