با مطالعهی این کتاب درخواهید یافت که دانش و فهم دقیق مطالب مرتبط با پدیدههای پیشرفتهی سریع حریق قابل دسترسی است. در حقیقت این پدیدهها بهطور قابل توجهی از سوی برخی دانشمندان بزرگ و صاحبنام علم حریق شناسایی و تشریح شدهاند.
با این وجود حتی در حال حاضر نیز نمیتوان مدعی شد که این پدیدهها از تمامی جهات کاملاً شناسایی شدهاند، اما میتوان گفت که محققان تا حد قابل قبولی به مکانیزم پایهای آنها دسترسی پیدا کرده و تجزیه و تحلیل کیفی این پدیدهها را بهطور گستردهای مستندسازی کردهاند.
پرسنل خدمات حریق برای حفظ جان خود و دیگران و اجرای دقیق وظایفشان نیاز دارند که به مکانیزم کیفی و نظری که این پدیدهها را بهوجود میآورد، دسترسی داشته باشند. بنابراین اولین و عمدهترین مشکل در این زمینه، ظاهراً روش انتقال دقیق و صحیح این دانش از دانشمندان حریق به دیگر دستاندرکاران خدمات حریق از جمله آتشنشانان حرفهای و مدرسان این حرفه است.
پس از مطالعهی کامل این کتاب مشخص خواهد شد که اصطلاحات تعریف شده به یکدیگر قابل تبدیل است. بهکارگیری تعاریف و اصطلاحات مشابه برای پدیدههای متفاوت، گستردگی مطالب و پیچیدگی آنها را مضاعف خواهد کرد. نکتهی مهم این است که تعاریف در هنگام استفاده و معنی کردن در سطح جهانی، یکسان در نظر گرفته شوند.
تعاریف و تکنیکهای نادرست مرتبط با این پدیدهها هنوز در اکثر آثار منتشر شدهی مرتبط با خدمات حریق (سرویسهای آتشنشانی) به چشم میخورد. بیدقتیها و عدم بهروزرسانی مطالب در آثار منتشرهی خدمات آتشنشانی و مهندسان حریق، بر پیچیدگی و دشواری شناخت مفاهیم افزوده و در فهم صحیح این پدیدهها و ایجاد درک مشترک در بین دستاندرکاران مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.
هدف از گردآوری این مجموعه، ارائهی تعاریف صحیح و تبیین و تحلیل درست و علمی اصطلاحات رایج در مهندسی حریق بوده است تا از این رهگذر، برداشتهای روشن و دقیق از استنباطهای غیر دقیق، مبهم و نادرستی که از این پدیدهها و مفاهیم به عمل آمده است، تمیز داده شوند تا سرانجام بتوان خوانندهی علاقهمند را به مبانی علمی نزدیکتر کرد.
حقیقت تلخ این است که آموزش علمی و عملی مکانیزم رفتارهای مهم حریق که در حال حاضر توسط برخی افسران و مدرسان ارائه میشود، به هیچروی به این مفهوم نیست که آنها صلاحیت لازم برای آموزش شناسایی خواص شیمیایی و فیزیکی مواد را دارا هستند.