کتاب صوتی قصههای مرزباننامه هشتمین جلد از مجموعه هشتجلدی قصههای خوب برای بچههای خوب نوشته مهدی آذریزدی است که در آن پیرمرد قصهگو 20داستان منتخب را برای نوجوانان بازنویسی کرده است. مهدی آذریزدی در نگارش مجموعه قصههای خوب برای بچههای خوب برخی از حکایتهای نقلشده در این اثر و حکمتهای آن را که از نظر محتوا و فهم برای مخاطبان قابل درک بودهاند به زبان ساده بازنویسی کرده است. او درعین حال تلاش کرده نثر مسجع و آهنگین آن را برای مخاطبان نوجوان و بزرگسال قابل خوانش و درک کند. هنر آذریزدی در این کتاب استفاده از ادبیاتی ساده و شیرین همانند شیوه روایی حکایتها و داستانهای کهن فارسی است که نمونههای آن را میتوان در نقلهای داستانی سینهبهسینه در خانوادهها جست. آذریزدی این نقلها را بر پایه داستانهایی از دل متون کهن مرزباننامه استخراج و به زبان فارسی ساده بازگویی و ثبت کرده است.
مرزباننامه عنوان کتابی است در اصل به زبان مازندرانی، نوشته اسپهبد مرزبان بن رستم بن شهریار بن شروین بن رستم بن سرخاب بن قارن معروف به سعدالدین وراوینی که از نسخه اصلی که به زبان طبری بوده به زبان فارسی دری برگردان شده است. این کتاب یکی از آثار ارزنده زبان فارسی است که در نیمه اول قرن هفتم در سالهای 617-622 هجری قمری از زبان طبری نوشته شده و از شاهکارهای بلامنازع ادب فارسی و مازندرانی در نثر مصنوع به شمار میرود و میتوان آن را سرآمد تمامی نثرهایی از این دست تا اوایل قرن هفتم به شمار آورد. مرزباننامه وراوینی در نُه باب، یک مقدمه و به تقلید از کلیله و دمنه نصرالله منشی نوشته شده است. نویسنده این کتاب از طریق داستانهای غیرمستقیم و از زبان حیوانات پند و اندرزهای خود را به پادشاه زمان خود میگوید که این موضوع روشی رایج در میان اندیشمندان هندی و ایرانی در ایران پس از اسلام به شمار میرفته است. مرزباننامه از ادبیات تمثیلی به شمار میرود که دارای نثری فنی است و عنصرالمعالی کیکاووس در قابوسنامه و ابن اسفندیار در تاریخ طبرستان از این کتاب نام بردهاند.
کتاب صوتی قصههای مرزباننامه از داستانهایی با عناوین زیر تشکیل شده است.
روزی بود و روزگاری. یک روز خسرو انوشیروان به تماشای صحرا میرفت و از باغستانی که بالای سر خود بود دیدن میکرد. در یکی از باغها مردی سالخورده را دید که نقش ناتوانی و خستگی در قیافهاش خوانده میشد. اما با کوشش بسیار گرم کار بود و گودالهایی کنده بود و نهالهای درختی را در آن میکاشت. خسرو پیشرفت. لحظهای پیرمرد را نگاه کرد و ازو پرسید عموجان چکار میکنی؟ پیرمرد که خسرو را نمیشناخت جواب داد: کارم را میتوان دید اما درختی که مینشانم انجیر است. مرد باغبان این حرف را طوری گفته بود که نکته سنجی خود را نشان داده بود. یعنی میخواست بگوید طوری باید پرسید که جوابش مطلب تازهای را روشن کند نه این که چیز معلومی بازگو شود. جواب چهکاری این است که نهال مینشانم و خود از اول معلوم است.
انتشارات نوین کتاب گویا کتاب صوتی قصههای مرزبان نامه را عرضه کرده و در اختیار علاقهمندان قرارداده است. این نسخه خوانشی است از کتاب چاپی همین اثر که توسط انتشارات شکوفه به چاپ رسیده است. داستانهای قدیمی و باستانی ایران عصارهای از فرهنگ و طرز فکر ایرانی را برای کودکان و نوجوانان به ارمغان میآورند. اگرچه مطالعهی نسخههای اصلی این کتابها برای کودکان و نوجوانان بسیار سنگین است اما به همت نوینسدگان امروزی اکثر این کتابها بازنویسی شدهاند و یا مانند کتاب پیشرو در نسخهی صوتی برای استفادهی راحتتر کودکان و نوجوانان در اختیار ایشان قرار گرفته است.
آنچه در بالا خواندید بررسی و نقد کتاب صوتی قصههای مرزبان نامه اثر مهدی آذر یزدی بود. خرید و دانلود این اثر در همین صفحه امکانپذیر است. برای مطالعهی دیگر کتابها در زمینهی کودک و نوجوان میتوانید به قسمت دستهبندی کتابها مراجعه و کتابهای این موضوع را یکجا مشاهده کنید.
فرمت محتوا | mp۳ |
حجم | 287.۰۲ مگابایت |
مدت زمان | ۰۵:۱۳:۲۸ |
نویسنده | مهدی آذر یزدی |
راوی | علیرضا محمدی |
ناشر |