مبانی اقتصاد بیمه، عمدتاً بر اقتصاد خرد استوار است که به تحلیل رفتار کارگزاران اقتصادی می پردازد. در اقتصاد خرد، مصرفکنندگان و تولیدکنندگان حداکثرکنندۀ مطلوبیت و سود هستند. آنچه که در این کتاب دنبال میشود، استفاده از تحلیل های اقتصاد خرد برای بررسی رفتار ها در بازار بیمه است. از آنجا که مباحث اقتصاد بیمه در فضای عدم اطمینان و ریسک صورت میگیرد، لذا این مباحث مبتنی بر عدم اطمینان و اقتصاد اطلاعات، نظریه بازیها و... است. بدیهی است که این فضای بحث، چندان ساده نخواهد بود و مطالعه آن نیاز به دانش کافی از اقتصاد خرد و آمار و ریاضیات دارد. به هر حال به منظور ارائه ساده تر مطالب، سعی شده تا در این کتاب، از روشهای نموداری و جبری و توصیفی استفاده شود و تا حد امکان توضیحات کافی پیرامون هر مبحث داده شود.
تدوین این کتاب در ادامۀ ترجمه کتاب اقتصاد خرد بیمه و تدریس آن، صورت می گیرد. کتاب اقتصاد خرد بیمه، علی رغم آنکه به مسائل اساسی بخش بیمه می پردازد، ولی کتابی است کاملاً فشرده و موجز که مطالعه آن، چندان ساده نیست.
کتاب حاضر شامل سیزده فصل است. دو فصل اول آن به نظریه مطلوبیت انتظاری و ریسک گریزی اختصاص دارد که مباحث پایه ی برای تصمیم گیری در شرایط عدم اطمینان هستند. فصل سوم و چهارم به تقاضای بیمه اختصاص دارد که هم مدل پایه ای تقاضای بیمه را شامل می شود و هم مباحث جانبی مانند وجود ریسک های غیر قابل بیمه و تأثیر آن بر رفتار بیمه گذار. فصل پنجم به عرضه بیمه می پردازد. رفتار عرضه کننده در بازار بیمه با توجه به ماهیت آن با موضوعاتی مانند تجمیع ریسک، تقسیم ریسک و هزینه های بیمهگری مواجه است که در این فصل مورد بررسی قرار میگیرند. فصول ششم، هفتم و هشتم به موضوع انتخاب نامساعد و مسائل و مشکلات آن اختصاص دارد. مسئله انتخاب نامساعد که ناشی از اطلاعات نامتقارن است، هنگامی رخ می دهد که یکی از طرفین قرارداد نمی تواند خصوصیات طرف دیگر را مشاهده نماید. در بازار بیمه، این خصوصیات شامل نوع ریسک بیمه گذاران، درجه ریسک گریزی و ریسک عدم توانگری بیمه گران است. موضوع انتخاب نامساعد در بازار بیمه و راهحلهای آن مانند راهحل راتچایلد- استیگلیتز، راهحل ویلسون و راه حل ویلسون- میازاکی- اسپنس در فصل ششم ارائه شده است. در فصل هفتم نیز یکی دیگر از راهحلهای انتخاب نامساعد ارائه شده است که موسوم به علامتدهی است. علامت دهی یکی از شیوههای مهم برای حل مشکل انتخاب نامساعد و سوق دادن بازار بیمه به سمت کارایی است. در فصل هشتم، مسائل و مشکلات ناشی از انتخاب نامساعد پویا ارائه شده است. مخاطره اخلاقی یکی دیگر از مسائلی است که بازار بیمه با آن درگیر است. این موضوعات در فصلهای نهم، دهم و یازدهم مورد بررسی قرار گرفتهاند. دو فصل پایانی نیز به بازار بیمه و قیمت گذری بیمه اختصاص یافته است.