اعتماد به نفس، کلید طلایی زندگی سالم و موفق است.
با تمام نتایج مثبتی که اعتماد به نفس برای انسان به دنبال دارد، باز هم کسانی هستند که اعتماد به نفس کافی ندارند و همین موضوع به زندگیشان آسیب میزند. در واقع نوع بشر همیشه درگیر آفتِ تردید نسبت به تواناییهای خود بوده و همواره از ناشناختهها وحشت داشته است.
آبراهام مازلو روانشناس بزرگ، معتقد است داستان زندگی بشر، داستان زنان و مردانی است که ارزشهای خود را نمیشناسند. این نکته خود را به شکلهای مختلفی نشان میدهد؛ از جمله اینکه مردم اغلب عادت دارند تواناییهای خود را با دیگران مقایسه کنند، بر ضعفها و محدودیتهای خود متمرکز شوند و به چیزی بسیار کمتر از آنچه استعدادش را دارند، راضی شوند.
در خلاصه کتاب صوتی «نیروی اعتماد به نفس» اثر برایان تریسی، با قوانین مختلفی آشنا خواهید شد که رسیدن به اعتماد به نفس را برایتان هموارتر میکند. اولین و مهمترین قانون که سایر قوانین به نوعی بر پایه آن ایجاد میشوند، اصل علیت است.
اصل علیت را فیلسوف بزرگ ارسطو، حدوداً ۳۵۰ سال پیش از میلاد مسیح مطرح کرده بود. او معتقد بود ما در جهانی زندگی میکنیم که تابع نوعی نظم است و هر آنچه رخ میدهد، مبتنی بر علت یا علتهای مشخصی است.
اصل علیت را با عنوان «قانون علت و معلول» نیز میشناسند. در حقیقت میتوان گفت این قانون نشان دهنده قانون آهنین سرنوشت انسان است، زیرا ما را متوجه این نکته میکند که سرنوشت هیچکس از پیش تعیین نشده است، بلکه در طول زمان و بر اساس علتهایی تعیین میشود. بنابراین هر کسی میتواند با استفاده از قانون علت و معلول یا در زندانی خودساخته محبوس شود و یا طوری آن را به کار گیرد که کاملاً رها و خوشبخت باشد.
قانون علت و معلول هم جنبه مادی دارد و هم جنبه معنوی؛ یعنی اگر ما در زندگی خود قویاً خواهان ثروت یا موفقیت شغلی و تحصیلی باشیم، میتوانیم مسیر دستیابی به آن را برای خود ترسیم کنیم و با تکرار و تأکید آن علت، نتیجه را پررنگتر کنیم.
بیایید با خودمان روراست باشیم؛ آنچه همهی مردم در زندگی خود بیشتر از هر چیز دیگری میخواهند، احساس رضایت از خویشتن است، چون فقط این احساس است که میتواند ما را به آرامش برساند. اگر کمی دقیق شوید متوجه خواهید شد که احساس رضایت از خود با اعتماد به نفس ارتباط تنگاتنگی دارد. ما زمانی به آرامش میرسیم که از تواناییهای خود مطمئن باشیم؛ پس لازم است پیش از هر چیزی علتهای ایجاد اعتماد به نفس را برای خود فراهم کنیم.
این مسیر مانند یک ماراتن ذهنی است. اکثر افراد باور ندارند همانطور که مهارتهای جسمانی میتواند با تمرین و ممارست تقویت شود، خصوصیات ذهنی نیز قابل پرورش دادن هستند. کافی است به برنامه روزانهای که یک فرد عادی را به یک دونده دوی ماراتن تبدیل میکند، نگاه کنید. اگر همه چیز طبق برنامهریزی پیش برود، نتیجهی موردنظر حاصل خواهد شد. نقش کتاب «نیروی اعتماد به نفس» دقیقاً مانند برنامهای است که یک فرد عادی برای رسیدن به قهرمانی مسابقات دوی ماراتن لازم دارد. این ماراتن ذهنی قدری سختتر از ماراتن جسمانی است، اما به هیچ وجه غیرممکن و محال نیست؛ بلکه به ممارست و تمرین بیشتری نیاز دارد.