یکی از اهداف مهم آفرینش، تعلیموتربیت است. خداوند همهچیز را در این دنیا در تسخیر انسان قرار داد تا انسان بتواند راه کمال را طی کند. قرآن کریم میفرماید: ﴿وَسَخَّرَ لَکُمُ اللَّیْلَ و َالْنَّهَارَ وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ و َالْنُّجُومُ مُسَخَّرَاتٌ بِأَمْرِهِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَعْقِلُونَ﴾ و شبوروز و خورشید و ماه را برای شما رام گردانید و ستارگان به فرمان او مسخر شدهاند. مسلماً در این [امور] برای مردمی که تعقل میکنند نشانههاست. ﴿وَمَا ذَرَأَ لَکُمْ فِیالأَرْضِ مُخْتَلِفًا أَلْوَانُهُ إِنَّ فِی ذَلِکَ لآیَةً لِّقَوْمٍ یَذَّکَّرُونَ﴾ و [همچنین] آنچه در زمین به رنگهای گوناگون برای شما پدید آورد [مسخر شما ساخت] بیتردید در این [امور] برای مردمی که پند میگیرند نشانهای است. بنابراین انسان در این دنیا ابزار و وسایل پیمودن راه سعادت و کمال را دارد و تربیت بهمعنی بهفعلیترساندن استعدادهای بالقوه انسان است. انسان موجودی است که ذاتاً بهدنبال کمال است و استعدادهای رسیدن به این مهم را دارد و میتواند آنها را در فرآیندهای مختلف به کار بگیرد. انسان در ارتباط با خود، ارتباط با خداوند، ارتباط با محیط پیرامون و اجتماع و ارتباط با طبیعت باید پسندیده و مطلوب عمل کند که لازمه این ارتباطهای نیک، تعلیموتربیت صحیح انسان است.
امامخمینی (ره) تربیت و تزکیه را هدف و غایت بعثت میداند و میفرماید: «گرفتاری همه ما برای این است که ما تزکیه نشدهایم، تربیت نشدیم. عالِم شدند، تربیت نشدند، دانشمند شدهاند، تربیت نشدهاند، تفکراتشان عمیق است، لکن تربیت نشدهاند. آن خطری که از عالمی که تربیت نشده است و تزکیه نشده است بر بشر وارد میشود آن خطر از خطر مغول بالاتر است. غایت بعثت این تزکیه است، غایت آمدن انبیا این تزکیه است و دنبالش آن تعلیم. اگر نفوسی تزکیهنشده و تربیتنشده وارد بشوند در هر صحنه، در صحنه توحید، در صحنه معارف الهی، در صحنه فلسفه، در صحنه فقه و فقاهت، در صحنه سیاست، در هر صحنهای که وارد بشوند، اشخاصی که تزکیه نشدند و تصفیه نشدند و از این شیطان باطن رها نشدند، خطر اینها بر بشر خطرهای بزرگ است.»
از این رو، اهمیت و ضرورت تعلیموتربیت دوچندان میگردد. یکی از متولیان اصلی تعلیموتربیت معلمین هستند. معلمین بهعنوان بانیان اصلی تأثیر بر کودک و نوجوان، گاهی بیشتر از والدین میتوانند در شکلدهی شخصیت انسان تأثیرگذار باشند.
حضرت آیتالله خامنهای بهعنوان رهبر معظم انقلاب اسلامی در باب تعلیموتربیت، معلمین، علمآموزی، آموزشوپرورش و تهاجم فرهنگی در طی دوران رهبری همواره بیانات و پیگیریهای مختلفی در جهت تعلیموتربیت داشته و با آسیبشناسی و مشاهده بحران در موضوع تعلیموتربیت، هشدارها و آموزشهایی را برای معلمین و آموزشوپرورش بیان داشته تا بتوانند نسلی مؤمن، متدین، دانا و فهیم برای انقلاب اسلامی تربیت کنند.