گیلان، ولایتی در شمال ایران که از دو قسمت جلگهای و کوهستانی تشکیل شده است. قسمت پست و جلگه ای آن در برگیرندهی حاشیهی دریای خزر و مناطق شهری امروز است و قسمت کوهستانی آن نواحی طالش، عمارلو، دیلمان، اشکورات و... را در برمیگیرد. رودخانه سفیدرود که از کوههای کردستان، در غرب ایران سرچشمه میگیرد، گیلان را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم میکند. در این ولایت رودخانههای زیادی وجود دارد. آب و هوای گیلان بسیار متغیر است، علت این اختلاف وجودکوهها و مجاورت با دریاست، همیشه جریان سنگین هوا از دریا به سمت کوهها و از کوهها به طرف دریا معلق است که سبب رطوبت منطقه میگردد.
قرار گرفتن در کنار بحر خزر، همسایگی با روسیه و وجود زمینهای حاصلخیز برای کشاورزی، گیلان را از نظر اقتصادی به یکی از مهمترین ولایات ایران در طول تاریخ علی الخصوص عصر قاجار مبدل کرده بود. شناخت ولایاتی که نقش پایههای اقتصادی حکومت قاجار را بر عهده داشتند برای کسانی که در عرصهی تاریخ اقتصادی و اجتماعی قاجار قلم میزنند، ضروری است. مباحث این اثر یک دورهی صد ساله از تاریخ سیاسی و اقتصادی گیلان را از آغاز حکومت قاجاریه تا پایان فرمانروایی ناصرالدین شاه در بر میگیرد. در ابتدای امر تصمیم به نگارش اوضاع سیاسی و اقتصادی گیلان در دوره ی ناصری داشتم ولی از آنجا که بسیاری از مفاد قراردادنامه ها و سیاستهای حکمرانان پیشین در وضعیت ایالت گیلان تاثیرگذار بودند، بنابراین نوشتار را از آغاز حکمرانی آغامحمدخان در ۱۲۱۰ق تا ترور ناصرالدین شاه در ۱۳۱۳ق به مدت یک قرن پیگرفتم. اما مبحاحث اصلی این نوشتار وضعیت سیاسی و اقتصادی گیلان در دوره ی ناصری است.
با به حکومت رسیدن آغامحمدخان، شاهزادگان و بزرگان قاجار به حکمرانی گیلان دست یافتند. این امر نزاعهای بسیاری برای بدست آوردن حکومت این منطقه بین شاهزادگان قاجار به وجود میآورد. در دوره حکومت فتحعلیشاه قاجار که مصادف با جنگهای ایران و روس می باشد، گیلان چندین بار مورد هجوم قوای روس قرار گرفت که هر بار با مقاومت مردم منطقه، از ورود سپاهیان متجاوز به کشور جلوگیری به عمل آمد. در دوره حکومت محمد شاه نیز حکومت روس از دربار ایران اجازهی تاسیس کنسولگری وحضور کشتیهای جنگی خود را در بندر انزلی کسب کرد که این عمل برای مردم این منطقه قابل پذیرش نبود.
حکومت پنجاه سالهی ناصر الدین شاه شاهد شورشهایی در گیلان بر ضد عاملان حکومت مرکزی بود. از جمله علل این شورشها آن بود که عمال حکومتی در جمع آوری مالیات منطقه زیاده روی کرده و مبلغی زیادتر از مبلغ معین شده دریافت میکردند. ناصر الدین شاه در سال ۱۲۹۲ق برای اصلاح امور و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی گیلان فرمانی صادر کرد که این قوانین به نام «تنظیمات حسنه» مشهور گشت اما به علت عدم برنامه ریزی نتایجی در پینداشت.
گیلان صادرکننده انواع محصولات کشاورزی همچون ابریشم، زیتون، برنج، تنباکو، و غیره به روسیه و اروپا بود. همچنین به عنوان دروازهی شمال ایران شناخته میشد. ارامنه و تجار روسی در نیمهی دوم قرن نوزدهم تقریباً نیمی از تجارت خارجی ایران را در دست داشتند. این گروهها به همراه گرجیان و یهودیان از جمله فعالان اصلی اقتصادی در گیلان بودند....
-از متن کتاب-