حافظه تاریخی مردم روسیه مشحون از وقایعی چون تزاریسم و نظام سلطه، یوغ مغول، جنگ با ژاپن، جنگ جهانی اول، انقلاب بلشویکی، نزاعهای داخلی، اقتصاد بسته کمونیستی، قحطیهای پیدرپی و مرگبار، سیاستهای خونین استالین و تبعید به اردوگاههای کار اجباری، جنگ جهانی، اصلاحات ناکام گارباچف و سقوط نظام کمونیستی، بحرانهای اقتصادی، گذار از سیستم اقتصادی بسته به نظام بازار آزاد، نگاه رو به شرق پوتین، دمکراسی مستقل، تحریمهای غرب و... است. میتوان گفت مردم روسیه از این منظر تجربیات متفاوتی را اندوختهاند. پس از فروپاشی نظام شوروی و ایجاد فضای ارتباطی مستقیم و مردمی میان مردم روسیه و کشورهای جهان، بستر مناسبی را برای افزایش سطح همکاریهای روسیه و کشورمان ایجاد شد. با افزایش سطح همکاریهای دوجانبه سیاسی و اقتصادی در سالهای اخیر و تحریمهای دو کشور توسط غرب و ایجاد فرصتهایی چون نگاه رو به شرق ولادیمیر پوتین و تیرگی روابط روسیه و ترکیه درسال ۹۴-۱۳۹۳ که با امتیازات ویژهای چون کریدور سبز گمرکی همراه بود، انتظار میرفت روابط اقتصادی دو کشور از سطح بالایی برخوردار باشد. اما حجم کم صادرات ایران به روسیه حاکی از وجود مشکلاتی در راه تحقق این امر میباشد. مولف بر این باور است آگاهی کم تجار و علاقمندان صادرات به روسیه از نقش عوامل اقتصادی و غیراقتصادی موثر بر میزان صادرات به این کشور، به دلیل نقصان منابع علمی و معتبر، یکی از موانع مهم تحقق بهرهگیری از فرصت صادرات به بازار پررونق روسیه است.
کتاب پیشرو حاصل یک فعالیت پژوهشی بلند مدت و مداوم است که سعی شده با رویکرد مبتنی بر ظرفیتهای حقوقی و قانونی راهنمای علاقمندان به حوزهی صادرات به فدراسیون روسیه باشد.
یکی از ویژگیهای این کتاب بررسی صادرات به روسیه با در نظر گرفتن عوامل غیراقتصادی است. آگاهی از نقش عواملی چون جغرافیایی انسانی و طبیعی فدراسیون روسیه و اقلیم خاص این کشور، فرهنگ حاکم بر مصرف خانوارهای روس و فرهنگ تجارت، ساختار اقتصادی، قوانین و مقررات گمرکی، گواهینامههای مورد نیاز و فرآیند ترخیص کالا از گمرک روسیه که تاثیر بسزایی در حضور پررنگ و مستمر در بازار این کشور دارد از رسالتهای این کتاب میباشد.
در این اثر سعی شده از چارچوبهای عمومی و سوابق تاریخی منتشر شده در آثار دیگر فاصله گرفته و به ارائه نمای کلی از اقتصاد روسیه و تمرکز بر صادرات کالا به این کشور بپردازد و با نگاه خواننده محور(و نه مولف محور) پاسخگوی چالشهای پیش روی خوانندگان باشد. با این دیدگاه در فصل اول جغرافیای طبیعی و انسانی فدراسیون روسیه بررسی شده است. در فصل دوم اتاق بازرگانی و گمرک فدراسیون روسیه که از مهمترین و تاثیرگذارترین نهادها و سازمانهای متولی تجارت این کشور است به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است. لزوم شناخت ساختار اقتصادی فدراسیون روسیه موجب شده که به این مبحث در فصل سوم کتاب پرداخته شود. از آنجا که شاخصههای فرهنگی بر روند تجارت هر کشوری موثر است در فصل چهارم فرهنگ مصرف جامعه روسیه و فرهنگ تجارت این کشور تحریر شده است. فصل پنچم این اثر به معرفی انواع گواهینامههای مورد نیاز و مدارک و ضوابط دریافت آن اختصاص یافته است. درفصل ششم به طور جامع به قوانین حقوقی ثبت شرکت در روسیه پرداخته شده است و در فصل هفتم هم فرآیند ترخیص کالا از گمرک روسیه مورد کنکاش قرار گرفته است.