بنا به روایات و احادیث، شهادت در راه خدا از اجلّ مقامات و درجات است؛ شهید معاملهگری است که با خدا معامله میکند و نظر به وجه الله دارد. شهید با ایثار جان اجازه پرواز مییابد و خود را به جایی میرساند که به قول استاد سخن، شهریار، گاهی جبرئیل را در آن مکان جای نیست:
شهادت برترین معراج عشق است
گَهَش پروازی از جبریل برتر
روایت این پرواز روایت عشق است و روایت دلدادگی. ترویج فرهنگ متعالی شهادت و ترغیب به آن، خصوصاً در زمانهای که بشریت سرمایهگرا و صنعتگرا خود را در هیاهوی دین زدایی تنها میبیند و به دنبال پناهگاهی معنوی است، از اهم امور به شمار میرود. یاری رساندن به افرادی که به دنبال الگوی گمشده خویش و در جستجوی فطرت انسانی خود هستند، وظیفهای بر دوش تمامی ارگانهای فرهنگی است. به همین منظور و برای معرفی سیره و سلوک شهدای گرانقدر، شهرداری کلانشهر تبریز اقدام به برگزاری یادواره بزرگ شهدای تبریز نموده است؛ شهدایی که در عین دفاع از دین و وطن خویش هرگز از جوانمردی، ولو در حق دشمن عدول نمیکردند؛ چون امام رئوف خویش، علی(علیه السلام)، نالههای شبانه و راز و نیاز آنها در دل دشتهای گرم جنوب تا جنگلهای زیبا و سرد غرب کشور طنین افکن میشد و هنگام نبرد با کمترین امکانات موجود به مانند بنیان مرصوص در مقابل دشمن قرار میگرفتند و روی به خدا داشتند و دست به سوی یدالله دراز میکردند.
و چون شهید به زمین میافتاد، گویا کسی در کربلا او را صدا میکرد، صورت به سوی کربلا میبرد و فریاد «لبیک یا حسین!» سر میداد تا نشانگر این رمز پر راز عالم باشد که فرهنگ شهادت از خیمههای حسین(علیه السلام) جاری است.
مجموعهی حاضر روایتی ساده از خصوصیات شهیدانی است که میتوانند الگویی برای جوانان نسل امروز باشند؛ و ما ترویج فرهنگ شهید و شهادت را بر خود فرض میدانیم.
یادواره بزرگ شهدای تبریز