بزرگترین نقشی که خداوند وجود آدمی را با آن سرشته است توانایی بر فکر کردن است. توانایی بی منتهایی که متجلیترین شیوهٔ بندگی حضرت باریتعالی در جهت رسیدن به سعادت و کمال است تا پلههای موفقیت و سربلندی را بپیماید و این مهم در آیات و روایات متعدد مورد توجه قرار گرفته است که اندیشیدن سرآمدترین تلاش و ارزشمندترین کار است: فلذا تمرین مهارت تفکر و تدبر در هنگام رو به رو شدن با مجهولات و مسائل، کاهش خطاهای فکری و رسیدن به استدلالها و استنتاجهای درست را میطلبد که انسان فرهیخته بعنوان گل سرسبد آفرینش و برترین مخلوق خدای مهربان در پرتو تفکر و تعقل صحیح با بهره گیری از علمی که آمیخته با روح و جسم آدمی و دارای قواعد و قوانین مدون به نام علم منطق تا بتوان طرز کار ذهن را در عمل تفکر تشریح، تا بتوان بدرستی از آن منتفع شد، آشنا بود.
از این رو میتوان گفت منطق از ذات انسان سرچشمه میگیرد و هیچ کسی ابداع کننده آن نیست چرا که اندیشمندان بنامی نظیر: ابن سینا ارسطو و...... به عنوان کاشفین و مبدعین قواعد منطقیاند مبدعین بنابراین علم منطق فقط ما را با طرز کار ذهن آشنا میکند و همین آشنایی آدمی را در درست اندیشیدن یاری مینماید.
و مانع بروز برخی اشتباهات در هنگام تفکر و استدلالها میگردد. علم منطق دانش یا فنی کهن است که در طول تاریخ خود با فراز و نشیبهایی روبرو بوده و به هر حال رو به پیشرفت داشته و در این مسیر علی الخصوص در زمان ما به تقسیم و تخصص گرایش یافته است.
از آنجائیکه منطق و حقوق با یکدیگر رابطهای دیرینه دارند همواره از حقوقدانان و قضات خواسته شده است تا برای اثبات نظری که ابراز میکند یاحکم و قراردادی که صادر مینماید استدلال و مستندات خود را به گونهای منطقی بیان نماید.
بازپرس و دادیارو وکلا و قضات محترم محاکم دادگستری به هنگام سؤال و جواب با مدعی و مدعی علیه، متهم و همچنین مدافعان به هنگام دفاع از خود یا موکل خویش قواعد منطقی را با قدرت تمام و به طور منجز به کار میگیرند و تناقضهای موجود در بیان طرف مقابل را مبدأ بحث و گفت و گوی جدید قرار میدهند.
نکته دیگری که در مباحث منطقی بدان پرداخته میشود، بهره گرفتن حقوق از روشهای دیگر استدلال و برهان غیر از قیاسی است.
علم حقوق نیز همانند سایر علوم استدلالی نیازمند به علم منطق بوده تا بتواند در کنار سایر ادله اثباتی دعاوی و با استفاده از این ابزار در استنتاج آراء و نظریات دادرسان وکلاء محترم. کارشناسان رسمی دادگستری. دانش آموختگان رشته حقوق. فقه ومبانی حقوق علوم قضایی و..... مفید فایده واقع گردد تا با استفاده از این ابزار علمی بتوان علم حقوق را در تحقق اهداف عالی خویش منتفع نماید تا طلایه داران این مکتب به جهت برپائی جامعه عدالت محور بتوانند در این مسیر ارزشمند گام برداشته و نسبت به صدور احکام مطابق با واقع و جلوگیری از اطالهٔ دادرسی اقدامات مؤثری را در جامعه حقوقی کشور فراهم نمایند تا بعنوان منطق علم حقوق راهگشای امور واقع گردد.
پژوهش در پیش رو ماحصل تلاش و پژوهشهای بعمل آمده و بهره گیری از فعالیت علمی اندیشمندان و اساتید صاحب نظری است که توفیق جمع آوری مطالب و جزوات ناقص تدریسی اینجانب به فضل الهی نصیب این حقیر گردید، که به صورت مدون در قالب این کتابچه آراسته گردیده است.
امیدوارم این توفیق انجام وظیفهای ناچیز باشد در تحقق این اهداف عالیه و خدمتی به جامعه حقوقی کشور و دانشجویان عزیزی که در حال تحصیل این علم میباشند تا بتوانند نگاهی ژرف به این مسئله مهم علمی داشته باشند.
بهگمانم عنوانی مانند «منطق برای دانشجویان حقوق» مناسبتر بود.
ضمناً در متن غلطهای املایی نسبتاً زیادی هست که به نظر میرسد خطای تایپیستهای فیدیبو باشد.
5
سلام با تشکر از استاد بزرگوار کتاب بسیار خوب و ارزشمندی است