وقتی عقل به پوچی میرسد و معنا از جهان میگریزد، تنها یک پرسش بنیادین باقی میماند: آیا باید زندگی کرد؟ کتاب صوتی اسطوره سیزیف نوشته آلبر کامو، یکی از تأثیرگذارترین متفکران قرن بیستم، پاسخی فلسفی و درونی به این پرسش میدهد. این اثر فلسفی که در دستهبندی فلسفه و عرفان قرار میگیرد، از مهمترین آثار جریان اگزیستانسیالیسم و فلسفهی پوچی است. اکنون میتوانید این اثر عمیق و تأملبرانگیز را با صدای راضیه هاشمی و رضا عمرانی در فیدیبو، بزرگترین پلتفرم کتابهای صوتی و الکترونیکی، بشنوید.
اسطوره سیزیف اثر آلبر کامو یکی از آثار کلید فلسفهی پوچی در قرن بیستم است. کامو در این کتاب به تضاد میان میل انسان به یافتن معنا و بیمعنایی جهان میپردازد. او اسطورهی یونانی سیزیف را به عنوان نماد زندگی انسانی مطرح میکند: مردی که محکوم است تا ابد سنگی را به بالای تپه بغلتاند، اما هر بار سنگ دوباره پایین میافتد. این تلاش بیپایان و بینتیجه، برای کامو نمادی از تلاش انسان در جهانی بیمعناست.
کامو باور دارد که با پذیرش این پوچی، میتوان به نوعی آزادی دست یافت. او بهجای ناامیدی یا خودکشی، زندگی را شورشی آگاهانه در برابر بیمعنایی میداند. انسان پوچ، با علم به بیهدفی جهان، میتواند صادقانه و پرشور زندگی کند.
در پایان، کامو مینویسد «باید سیزیف را خوشحال تصور کرد. چون او که سرنوشتش را پذیرفته و در دل پوچی دست از تلاش نمیکشد، به نوعی پیروز است.» این کتاب دعوتی است به زندگی آگاهانه، بدون توهم، و سرشار از اراده و مقاومت در برابر پوچی هستی. آلبر کامو در کتاب اسطوره سیزیف برای نخستینبار کلمه «ابزورد» (پوچ) را معرفی کرد، مفهومی که به تضاد میان میل انسان به یافتن معنا و بیپاسخی جهان اشاره دارد. این مفهوم بعدها الهامبخش تئاتر پوچی شد، جریانی هنری که در آن شخصیتها در دنیای بیمعنا و تکراری گرفتارند.
سیزیف شخصیتی در اسطورههای یونان باستان است که به دلیل حیلهگری و سرپیچی از خدایان شهرت دارد. او پادشاه اِفرا (شهری که امروزه کورینتوس نامیده میشود) بود و به فریبکاریاش میان انسانها و خدایان معروف بود. سیزیف حتی توانست یکبار مرگ را نیز فریب دهد و از دست آن بگریزد.
اما در نهایت، خدایان او را به خاطر گستاخی و افشای اسرار الهی مجازات کردند. سیزیف محکوم شد تا برای همیشه سنگی بزرگ را به بالای تپهای بغلتاند، اما هر بار پیش از رسیدن به قله، سنگ به پایین میافتاد و او باید از نو آغاز میکرد. چرخهای بیپایان از تلاش بیثمر.
این اسطوره بعدها به نمادی از مبارزه بیپایان و بینتیجه تبدیل شد، و با تفسیر آلبر کامو، معنایی عمیقتر یافت. سیزیف برای کامو نماد وضعیت انسانی در جهانی بیمعناست؛ جایی که انسان، اگر با آگاهی و سرکشی با پوچی روبهرو شود، میتواند در دل بیهدفی، به نوعی پیروزی شخصی دست یابد.
کتاب اسطوره سیزیف نوشته آلبر کامو یک مقاله فلسفی است که به مفهوم «پوچی» میپردازد. یعنی تضاد میان میل انسان به یافتن معنا و سکوت و بیتفاوتی جهان هستی. کامو از اسطوره یونانی سیزیف استفاده میکند؛ شخصیتی که از سوی خدایان محکوم شده تا تا ابد سنگی بزرگ را به بالای تپه بغلتاند، اما هر بار پیش از رسیدن به قله، سنگ به پایین میافتد. این تصویر، استعارهای برای زندگی انسانی در جهانی بیمعناست.
کامو مطرح میکند که زندگی ذاتاً بیمعناست و وقتی انسان به این واقعیت آگاه میشود، با یک بحران وجودی روبهرو میگردد: آیا باید به زندگی ادامه داد یا دست به خودکشی زد؟ با این حال، کامو خودکشی را رد میکند و آن را نوعی «اعتراف» میداند که زندگی ارزش زیستن ندارد. او در مقابل پیشنهاد میکند که باید سیزیف، و به تبع آن، همه ما، را شاد تصور کنیم. او معتقد است با پذیرفتن پوچی و ادامه زندگی با آگاهی از آن، انسان میتواند به نوعی آزادی و بزرگی دست یابد.
این کتاب ترکیبی از فلسفه، ادبیات و تأملات شخصی است و در آن به آثار متفکرانی چون کییرکگور، داستایفسکی و نیچه نیز ارجاع داده میشود. پیام نهایی کامو این است که حتی در جهانی پوچ، انسان میتواند با پذیرفتن پوچی و شورش علیه آن، نه با یأس، بلکه با شادیای سرکش، زندگیای کامل و پرشور داشته باشد.
نثر کامو در این کتاب فلسفی، شفاف، محکم و بهشدت تاثیرگذار است. او برخلاف بسیاری از فیلسوفان پیچیدهنویس، مفاهیم دشوار را با زبانی گویا و روایتمحور بیان میکند. ترجمه مهستی بحرینی نیز روان، دقیق و وفادار به لحن خاص کاموست. در نسخهی صوتی این کتاب، روایت دوصدایی راضیه هاشمی و رضا عمرانی لایهی تازهای از عمق و زیبایی به آن افزوده و تجربهای متفاوت برای شنونده خلق کرده است.
این کتاب مناسب کسانی است که به فلسفه علاقهمندند و به ویژه آنهایی که درگیر پرسشهای وجودی و معنای زندگی هستند. اگر به آثار نویسندگانی چون ژان پل سارتر، نیچه یا داستایفسکی علاقه دارید، اسطوره سیزیف برایتان جذاب خواهد بود. این کتاب همچنین برای افرادی که به دنبال درک عمیقتری از روان انسان مدرن هستند، یک تجربهی تأثیرگذار خواهد بود.
اگر به دیدگاه و جهانبینی آلبر کامو علاقهمندید مقاله بهترین کتابهای آلبر کامو؛ اسطورهای در ادبیات را در وبلاگ فیدیبو بخوانید.
گرچه خود این اثر به طور خاص برنده جایزهای نشده، اما آلبر کامو در سال ۱۹۵۷ برنده جایزه نوبل ادبیات شد.
اگر دوست داشتن کافی بود، کارها بسیار آسان میشد. هرچه بیشتر دوست بداریم، پوچی استحکام بیشتری مییابد. اینکه دون ژوان از زنی به زنی دیگر روی میآورد، به هیچوجه از نبود عشق نیست. احمقانه است اگر او را آدم خیالبافی بدانیم که دچار توهم شده و به جستجوی عشق کامل برآمده است. برعکس، چون آنها را با شور و هیجان یکسان، و هر بار با تمام وجود، دوست دارد باید به تکرار این موهبت و تعمق بپردازد. اینجاست که هر زنی امیدوار است بتواند چیزی به او ببخشد که تاکنون از زن دیگری به دست نیاورده است. اما آنها، هر بار، مرتکب اشتباهی بزرگ میشوند و تنها موفقیتشان این است که نیاز به این تکرار را به او نشان دهند.
در صورتیکه شنیدن کتاب صوتی اسطوره سیزیف برای شما جالب بوده است، کتابهای زیر را نیز به شما پیشنهاد میکنیم:
فرمت محتوا | mp۳ |
حجم | 334.۴۸ مگابایت |
مدت زمان | ۰۵:۵۹:۴۸ |
نویسنده | آلبر کامو |
مترجم | مهستی بحرینی |
راوی | راضیه هاشمی |
راوی دوم | رضا عمرانی |
ناشر | ماه آوا |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۴۰۱/۰۷/۲۶ |
قیمت ارزی | 7 دلار |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
برای کسانی که پوچی در معنای عمیق فلسفیش و نامعقول بودن و بیمعنایی جهان دغدغه مداوم ذهنشونه این کتاب حرفهای جالب زیادی داره. پوچی نتیجه سکوت جهان در مقابل پرسش انسانه. پوچی لزوما به خودکشی منجر نمیشه و از بین متفکرینی که به پوچی گراییدن تنها تعداد بسیار اندکی خودکشی کردن چون پوچی باوریه که در روح منعکس میشه و میل به بقا رویکردیه که جسم به زندگی داره و به همون اندازه نیرومنده. نظر کامو و سارتر در مورد هنر هم جای بررسی داره. کاراکتر رمان تهوع سارتر در پایان به این نتیجه میرسه که هنر و خلاقیت یجور راه رهایی از پوچی یا تهوعه. اما کامو در اینجا میگه هنر گریزگاه از پوچی نیست بلکه نتیجه مستقیم پوچیه. همچنین مذهب و الاهیات و انواع ایدئولوژیها حاکی از تلاش انسان برای آفریدن معنایی برای جهان بیمعناست و در نهایت همین معنای خودساخته تبدیل به ارزشی فراتر از خود زندگی میشه و انسانها خودشون رو یا همدیگه رو به پاش قربانی میکنن. بنابراین تنها راه و مطمئنترین راه رهایی از پوچی، پذیرفتنشه. در مجموع کتاب ثقیلی بود و بنظرم ترجمه همواری هم نداشت. یک نکته از بسیاران نکتهای که متوجه نشدم این بود که آیا کامو که در این کتاب بارها از روح انسان سخن میگه حقیقتا به وجود بعد روحانی بشر در معنای حقیقی کلمه اعتقاد داره یا منظورش ذهنیت و قوای فکری انسانه؟
یعنی خدایی اینایی که از آهنگ پس زمینه گلایه کردن تا آخر نمونه رو گوش ندادن؟ پنج دقیقه نتونستن صبر کنن ؟ حالا بگذریم از اینکه هر کتاب شنویی میدونه یک دقیقه اول کتاب آهنگ داره خب یکی ممکنه ندونه ولی تو که پنج دقیقه نمی تونی به کتابی گوش بدی چ طور می خوای کامل گوش بدی. ولمان کنید
نمیدونم چند بار به این کتاب بینظیر که فک نکنم مشابهش از ابتدای جهان وجود داشته گوش دادم این خوانش فوق العاده و محشر افای عمرانی نیز با محتوای کتاب تشابه خیلی عالی دارد صدایی محکم و استوار من فک نکنم از شنیدن این کتاب خسته بشم رضا عمرانی ادامه بده just keep going
ترکیب قلم آلبر کامو و صدای رضا عمرانی از پدیدههای ارزشمند و نادر این دنیاست. کتاب نسبت به سایر آثار کامو سنگینتر و فلسفیتره و بسیار عمیقتر...
ممنون بخاطر روان خواندن کتاب ولی کتاب سنگینیه.من باید دوباره گوش بدم کتاب رو.
چقدر از شنیدن این کتاب خوب با صدای آقای عمرانی لذت بردم. ممنون
موسیقی متن فیلم you were never really here اولشه…شاهکار
این آهنگ پسزمینه چیه ... حداقل ولومشو کم کنید
کتاب نیست بررسی کتابه