کتاب رواندرمانی اگزیستانسیال به قلم اروین یالوم، آموزشی است در باب اگزیستانسیالیسم که یکی از شاخههای رواندرمانی است و به چهار دغدغه غایی و مشترک در انسانها، یعنی زندگی، مرگ، آزادی، انزوای اگزیستانسیال و بیمعنایی میپردازد و انسان را از این منظر بررسی میکند.
اما اگزیستانسیالیسم به چه معناست؟ شاید در نگاه اول، این یک کلمه سخت و غیرقابل فهم باشد. اما وقتی آن را ریشهای نگاه میکنیم، میبینیم که اگزیستانسیالیسم از چیزی صحبت میکند که همه ما انسانها، در زندگی با آن مواجهیم. اگزیستانسیالیسم (Existentialism) در لغت به معنای هستیگرایی است و رواندرمانی اگزیستانسیال، نوعی از درمان است که بر مفاهیم وجودی انسان تاکید میکند. در این شیوه درمان، ریشههای فلسفه اگزیستانسیالیسم را میتوان مشاهده کرد که پیشتر از الوین یالوم، فیلسوفانی آن را مطرح کرده بودند. فیلسوفانی مثل سارتر معتقد بودند که «هستی» انسانها مقدم بر «ذات» آنهاست و انسانها ذات یا چیستی خود را با اعمال خود، و با تصمیمهایشان در جهانی که ارزشهای ثابت ندارد، تعیین میکنند.
در رواندرمانی اگزیستانسیال (Existential Psychotherapy)، به دلواپسیهایی پرداخته میشود که ریشه در هستی انسان دارند و بر مفاهیمی مثل اصالت، رویارویی، مسئولیت، انتخاب، انسانگرایی، خودشکوفایی و... تاکید میشود. به نظر نویسنده، همه انسانها در چهار بُعد مرگ، مسئولیت، تنهایی و پوچی، دارای رنج مشترک هستند. این کتاب به درمانگران کمک میکند تا ریشههای اضطراب را در دلواپسیهای غایی انسانی بیابند و با استفاده از روشهای این روش درمانی، به بیماران کمک کنند تا تعارضات کمتری را تجربه کنند و شناخت بهتری از خود بهدست آورند. یالوم معقتد است که با فهمیدن این دلواپسیهای غایی، درمان موثر میشود.
این کتاب توسط «سپیده حبیب» به فارسی ترجمه شده و انتشارات آوانامه آن را با صدای «مهدی صفری»، در سال ۱۴۰۱ منتشر کرده است.
اروین یالوم (Irvin D. Yalom) در سال ۱۹۳۱ در آمریکا به دنیا آمد. او پایهگذار رواندرمانی اگزیستانسیال یا هستیگرا است که توانسته با تلفیق فلسفه اگزیستانسیالیسم و مباحث حوزه روانکاوی، نگاه جدیدی به مسئله درمان پیدا کند. از جمله موفقیتهای این درمانگر و استاد آمریکایی میتوان به دریافت جایزه انجمن روانپزشکی آمریکا در سال ۲۰۰۲ اشاره کرد. اروین یالوم فقط یک درمانگر نیست، بلکه او نویسندهای قهار است که با استفاده از داستان، مباحث مهمی را به خوانندگان میآموزد و از تجربیات خود و مراجعینش را در قالب داستانهایی جالب، روایت میکند. یالوم دغدغه این را داشت که رواندرمانی اگزیستانسیال وجودی را در قالب یک روش درمانی درآورد تا روانشناسان و روانکاوان بتوانند با استفاده از آن، بیماران را درمان کنند. از جمله کتابهای دیگر این نویسنده میتوان به «خیره به خورشید»، «مسئله مرگ و زندگی» و «هر روز یک قدم نزدیکتر» اشاره کرد.
اگر به حوزه روانشناسی و روانکاوی علاقه دارید، از مطالعه این کتاب نیز لذت خواهید برد. این کتاب هم برای درمانگران و هم علاقهمندان به مباحث روانکاوی و رواندرمانی اگزیستانسیال نوشته شده است و از آنجایی که کتاب پر از داستانهای جذاب است، خوانندگان از مطالعه آن لذت خواهند برد. شنیدن این کتاب به شما کمک میکند تا:
اضطراب چنان نقش محوری و روشنی در رواندرمانی دارد که نیاز چندانی به توضیح بیش از حد این نکته نیست. جایگاه منحصربهفرد اضطراب را میتوان در ردهبندی سنتی بیماریهای روانپزشکی مشاهده کرد که در آن، مهمترین سندرومهای روانپزشکی، واکنش خوانده میشود. واکنشهای روانپریشانه، واکنشهای روان-فیزیولوژیکی و... . ما این وضعیتها را واکنش به اضطراب میدانیم. اینها تلاشهایی در جهت چیرگی بر اضطراباند. ناهنجاری روانی نقش یک حامل یا ناقل را دارد. برآیند اضطرابهایی است که فرد برای مبارزه با آن به کار میگیرد. چه این دفاعها رواننژندانه باشد، چه سرشتی و منششناسانه. معمولا رواندرمانگران کار را با اضطراب آشکار و دفاعهایی آغاز میکنند که فرد در تلاش برای محافظت خود در برابر اضطراب به کار میگیرد. گرچه درمان در بسیاری از جهات گسترش مییابد، درمانگران در استفاده از اضطراب بهعنوان نشانه راهنما و جهتیاب، ادامه میدهند. آنها به اضطراب میپردازند و سرچشمههای اصلی آن را آشکار میکنند و هدف نهاییشان را ریشهکنی و خشکاندن این سرچشمهها قرار میدهند. اضطراب مرگ، عامل قدرتمند تعیینکننده تجربه و رفتار آدمی است. وحشت مرگ همهجایی است و چنان عظمتی دارد که بخش قابل ملاحظهای از زندگی، صرف انکار مرگ میشود. برگذشتن از مرگ، درونمایه اصلی تجربه انسانی است؛ از عمیقترین پدیدههای فردی درونی، دفاعها، انگیزهها و کابوسهایمان گرفته تا آشکارترین ساختارهای کلان اجتماعی، بناهای تاریخی، ایدئولوژیها، گورستانها، مومیایی کردنها، راه یافتنمان به فضا و در واقع درونمایه همه شیوههای زندگیمان، از جمله شیوههای وقتگذرانی، عادت به سرگرمیها، انگیزه برای پیشرفت و آرزویمان برای شهرت ماندگار... همان گونه که فروید گفته است، اجتماع انسانی اولیه، به دلیل ترس از مرگ شکل گرفته است.
مباحث روانکاوی بسیار شیرین و گیرا هستند و از آن جهت که با وجود انسان و زندگی او سروکار دارند، خوانندگان را به خود مجذوب میکنند. اگر شما نیز طرفدار روانکاوی و مباحث مطرح در حوزه رواندرمانی هستید، کتابهای زیر را لیست مطالعه خود قرار دهید:
فرمت محتوا | mp۳ |
حجم | 1.۶۶ گیگابایت |
مدت زمان | ۳۰:۵۷:۱۱ |
نویسنده | اروین د یالوم |
مترجم | سپیده حبیب |
راوی | مهدی صفری |
ناشر | آوانامه |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۴۰۱/۰۶/۱۵ |
قیمت ارزی | 10 دلار |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
بسیار کتاب دوست داشتنی ای بود هر فایل صوتی رو برای فهم بهتر مطلب دوبار پشت سرهم گوش دادم، بسیار برای من جالب بود. یالوم، روانپزشکی است که آمیختگی هنر نویسندگی اش با علم و تجربه اش، باعث شده دیگران از ظرافتهای روان انسان مطلع بشن و چقدر آرامش بخشه که این قدر دقیق تلاش کرده تا مشکلات بشر رو توضیح بده و گره گشای ذهن باشه. با شنیدن هر بخش، انگار گرهی در ذهنم باز میشد من تحصیلات مرتبط با روانشناسی ندارم و فقط چند اصطلاح ناملموس تو کتاب شنیدم که یا می تونید تو اینترنت سرچ کنید یا به مرور حدس بزنید ولی ندونستنش هم اخلالی در یکپارچگی کتاب ایجاد نمی کنه
نویسنده عالی. مترجم عالی. گوینده عالی. بسیار کتاب عمیقیه و بدون شک دیدتون رو نسبت به خیلی از قضایا عوض میکنه نکتهی جالب اینه که بسیار ساده و همه فهم نوشته شده. من زیاد کتاب میخونم و قبلا چند تا از رمانای اروین یالوم رو خوندم ولی فردی که اینو نخونه اون کتابها رو کامل متوجه نشده
متاسفانه مشکلی که در چندین کتاب صوتی من دیدم حذف کردن بعضی از فصل ها هست ، حالا چرا شاید فکر میکنند که مهم نیست در اصل کتاب ترجمه شده بعد از فصل یازدهم پی گفتار و دو بخش دیگر هم هست ،و اگر کتابی خوانده میشه بصورت صوتی باید تمام بخشهای کتاب خوانده شود که متاسفانه رعایت نمیشود.
من خيلي شنيدم ولي خودم پيشنهاد نميدم حدود ٢٨ فصل به مرگ اختصاص يافته ٩ فصل زندگي براي كساني مناسبه كه ميخوان روانشناسي بخونن و ترجمه دكتر حبيب هم مثل اقاي به آذين سنگينه و بيشتر شبيه يك تحقيق علميه تا راهكاري درست در كل بيشتر خوندم تا بگم خوندمش ولي پيشنهاد نميكنم البته بايد بگم كه گوينده روان و مسلط خوند
کتاب بسیار پرمغز و مفصلی هست. بیشتر بدرد روانکاوان می خوره. علاقهمندان (دانشجویان و دکتران حوزه روان) میتونن این رو برای پیشبرد متدهای التیام واسه مراجعهکنندگان و مخاطبین بکار بگیرن بصورت مستقیم بدرد عموم نمیخوره، حداقل برای من این شکلی بود که به یک رابط بین کتاب و من احتیاج داشت
کتاب بسیار مفیدی است که دید شما رو نسبت به مقوله های مرگ، تنهایی، آزادی و معنای زندگی وسعت می ده و شما رو متوجه این موضوع می کنه که چقدر این مسایل در ناخودآگاه شما حایز اهمیت هستند. بسیار ارزش مطالعه دارد.
اگر مثل من فکر میکنید این هم یک رمان از اروین یالومه در اشتباهید و من هم بعد از ایتکه یک سوم کتاب رو گوش دادم میخوام بزارم کنار.یک کتاب تحقیقاتیه و بدرد افرادی میخوره که روانشناسی رو بصورت اکادمیک دنبال میکنن
کتاب صوتی را از پادکست رواق گوش بفرمایید بسیار زیباتر و جذاب آقای فرزین رنجبر تعریف میکند
کاش درباره زندگی های زناشویی که بحث و نگرانی بچه ها در میان است صحبتی و راه کار میداد این کتاب بیشتر درباره روابط سفید اروپایی صبت میکند
کتابی ارزشمند از برای، آغاز راهی برای شناخت از ماورا در عالَم هستی و مواجه با خودی بیداری شده در تعاملی سازنده با جهانِ پیرامون و زندگی داده شده.