یکی از پدیدههای مهم دنیای ما فوتبال است و دکتر حمید رضا صدر در کتاب روزی روزگاری فوتبال با نگاه جامعه شناسی این پدیده را بررسی کرده است. این کتاب اولین بار در سال ۱۳۷۹ منتشر شد و نظر متخصصان این حوزه و علاقهمندان را به خود جلب کرد. دکتر صدر در این کتاب خواندنی توپ زدن در مستطیل سبز را چیزی بیشتر از یک بازی دانسته است و برداشت متفاوتی از آن ارائه کرده است.
دکتر صدر در این کتاب از سالها تجربهاش از حضور در دنیای فوتبال بهره گرفته است. او از اولین حضور در سال ۱۳۴۵ در نوجوانی در امجدیه میگوید و در ادامه دربارهی تمام نقاط جهان که فوتبال در آنها اهمیت دارد از تهران خودمان تا اسپانیا و ایتالیا و آرژانتین و برزیل حرف میزند. او از انگلیس که فوتبال از آنجا شروع شد میگوید آلمانها را تحلیل میکند. آنچه حمیدرضا صدر از آن سخن میگوید زنجیرهای از فرهنگهاست که فوتبال آنها را شکل داده است. این بازی یک بازی معمولی نیست، راهی است که بچههایی را از خرابههای برزیل تبدیل به ستاره میکند و نوجوانان سوئدی را به بچههای آرژانتینی متصل میکند. فوتبال دنیای عجیبی است، دنیایی که دیگر تبدیل به صنعت شده و پولهای عجیبی هم در آن جابهجا میشود. وقتش رسیده است که افراد بیشتری به دنیا و تاثیراتش بر جهان توجه کنند. کتاب دکتر صدر را نشر چشمه چاپ کرده است اما اگر اهل شنیدن کتاب صوتی هستید نسخه صوتی هم در فیدیبو در دسترس است. این نسخه از سوی استودیو نوار با صدای حمید محمدی آماده شده و در دستهبندی علوم اجتماعی فیدیبو در دسترس است.
دکتر حمیدرضا صدر مفسر و تحلیلگر فوتبال بود که در سال ۱۳۳۴ در مشهد به دنیا آمد. دکتر صدر در رشتهی اقتصاد در دانشگاه تهران درس خوانده و دکترایش را از دانشگاه لیدز در انگلستان دریافت کرده است. جالب است بدانید او تنها تحلیلگر فوتبال نبوده و در زمینهی سینما هم فعالیت زیادی داشته است. هرچند بیشتر افراد او را با عشق زیادش به لیورپول و گفتگوهای پرحرارتش دربارهی تاریخچهی فوتبال در برنامههای تلویزیونی مانند نود به یاد میآورند. او با روزنامهها مجلات مختلفی از نشریه هفت سینما تا وبگاه گل فوتبالی و حتی مجله زن روز فعالیت داشته است. او چندین کتاب ارزشمند در حوزههای مختلف دارد. یکی از کتابهای شناخته شدهی او «تو در قاهره خواهی مرد است» و از میان کتابهای فوتبالیاش هم میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد.
دکتر حمیدرضا صدر در ۲۵ تیرماه ۱۴۰۰ براثر بیماری سرطان درگذاشت. او کتاب «از قیطریه تا اورنج کانتی» را دربارهی دوران بیماریاش نوشت که تبدیل به یکی از پرفروشترین آثارش شد.
واقعیت این است که فوتبال در دنیای امروز تاثیر زیادی دارد. پدیدهای که ممکن است توجه یک میلیارد نفر در سراسر دنیا را به خود جلب کند چیزی است که نباید آن را دست کم گرفت. دکتر صدر در کتاب روی جنبههای جامعه شناسانه فوتبال و نقش آن در جوامع مختلف و ارتباطات آنها تمرکز کرده است و توانسته است اثری ارزشمند به دست مخاطب علاقهمند برساند. خواندن این کتاب باعث خواهد شد با عینکی تازه به این جهان پرماجرا نگاه کنید. به علاوه جذابیت نسخه صوتی از جذابیت نسخه چاپی و الکترونیکی هم بیشتر است.
ایالت باسک نمونهی بارز پیچیدگی رابطهی ایالات اسپانیا و دولت مرکزی بوده. هر بار نام «باسک» به گوش رسیده واژهی «جدایی طلبی» هم به ذهن خطور کرده. باسکیها مردمان همیشه ناآرام اسپانیا بودهاند که از اعمال خشونت علیه دولت و همین طور سایر هموطنانشان ابایی نداشتهاند. برای توصیف رویکرد لبالب از بیاعتنایی باسکیها به «اسپانیایی بودن» همین کافی است که گروهی از تماشاگران باسکس در استادیوم سانتیاگو برنابئو طی مسابقهی اسپانیا و انگلیس در جام جهانی ۱۹۸۲ برای انگلیسیها هورا کشیدند و پرچم انگلیس را بالا بردند. تساوی بدون گل در این دیدار مترادف با حذف اسپانیا بود و آنها از حذف اسپانیا فریاد شادی سر دادند.
استقلال طلبی باسکیها توجیه اقتصادی داشت. آنها با تبحر در تولید و تجارت آهن و فولاد را سختکوشتر از سایر مردم اسپانیا میدانستند. آنها پر قرن نوزده نیز به رغم فشارهای دولت مرکزی، بسیاری از قوانین خود در زمینهی داد و ستد را حفظ کرده بودند. باشگاه اتلتیکوبیلبائو در سال ۱۸۹۸ عنوان نخستی باشگاه فوتبال باسکس را گرفت. بیلبائو از ۱۹۱۹ برای احیای بیشتر گرایشهای ناسیونالیستی سیاست باسکی بودن بازیکنانش را بدون اغماض به مرحلهی اجرا درآورد.
اگر از روزی روزگاری فوتبال و شنیدن آن لذت بردهاید کتابهای دیگری هم هستند که میتوانید چیزهای زیادی دربارهی دنیای فوتبال در آنها بخوانید. در ادامه تعدادی از این کتابها را معرفی میکنیم:
فرمت محتوا | mp۳ |
حجم | 510.۸۷ مگابایت |
مدت زمان | ۱۲:۱۱:۲۸ |
نویسنده | حمیدرضا صدر |
راوی | حمید محمدی |
ناشر |