کتاب سووشون اولین رمان سیمین دانشور یکی از برجستهترین آثار ادبیات معاصر ایران است که در تیر ماه 1348 برای اولین بار منتشر شد. این کتاب روایتگر داستان زندگی زوجی به نامهای زری و یوسف بعد از جنگ جهانی دوم در شیراز است. در زمان انتشار 60 صفحه از کتاب سانسور شد و بعد از انقلاب نیز نویسنده صلاح ندانست نسخه بدون سانسور کتاب را منتشر کند. نشر آوانامه کتاب صوتی سووشون را تهیه کردهاست.
خلاصه داستان کتاب سووشون درباره یوسف، مرد خانواده، است که درگیر مسائل اجتماعی و سیاسی است و سعی دارد در برابر ناعدالتیها و ظلمهای موجود ایستادگی کند. زری، همسر یوسف، نقش مهمی در حمایت از شوهرش دارد و در برابر سختیها و چالشها میجنگد. در این مسیر، این خانواده. با بحرانهایی مثل فقر، نابرابری، و فشارهای خارجی مواجه هستند که بر زندگیشان تأثیرات عمیقی میگذارد.
معنی سووشون، سیاوشان است که یکی از آیینهای سوگواری برای سیاوش، یکی از قهرمانان اسطورهای ایران باستان است. سیمین دانشور نام کتابش را به علت تشابه سرنوشت یوسف با سرنوشت سیاوش انتخاب کرده. رمان سووشون بهعنوان یکی از نمادهای ادبیات مدرن ایران شناخته میشود و تا به حال به 17 زبان از جمله انگلیسی، ایتالیایی، فرانسوی و آلمانی ترجمه شده. نسخه الکترونیک کتاب با نشر خوارزمی در فیدیبو موجود است و نشر آوانامه، انتشار کتاب صوتی سووشون را بر عهده داشته است.
در کتاب صوتی سووشون، مخاطبان داستانی از عشق، مقاومت و مبارزه را میشنوند که در بستر تاریخی ایران در دوران اشغال توسط متفقین روایت میشود. این اثر به زندگی زری و یوسف، زوجی از شیراز، میپردازد که در برابر ظلم و سلطه خارجی ایستادگی میکنند.
مخاطبان کتاب سووشون با موضوعاتی همچون عدالتخواهی، هویت ملی، نقش زنان در جامعه و تضاد میان سنت و مدرنیته روبرو میشوند. روایت این داستان، با تلفیق حسرت و امید، تصویری زیبا و تاثیرگذار از زندگی در دوران پُرتلاطم تاریخ معاصر ایران را به گوش میرساند.
اگر به دنبال رمانی هستید تا تصویری چند وجهی از ایران تحت اشغال در دوران متفقین بهتان بدهد، رمان سووشون انتخاب مناسبی است. داستان کتاب سووشون از جایی شروع میشود که یوسف به مهمانی جشن عقد دختر حاکم شیراز دعوت شده. نویسنده به خوبی و با جزئیات فضای مهمانی را برای خواننده تعریف میکنند. در مهمان تمام بزرگان و مقامات شهر حضور دارند.
در خلال جشن، بحثی جدی بهوجود میآید. سرجنت زینگر، یکی از افسران انگلیسی مستقر در شیراز، از یوسف که مالک زمینهای زیادی است میخواهد که برای نیروهای انگلیسی آذوقه تأمین کند. در شهر قحطی آمده و مردم بعد از جنگ جهانی دوم فقیرتر شدند بنابراین یوسف نمیخواهد مردم بینوا را در گرسنگی بگذارد تا نیازهای نظامیان اشغالگر تأمین شود.
او در مقابل فشارهای سران انگلیسی، حاکم شهر و حتی برادر خود، که فردی منفعتطلب و چربزبان است، ایستادگی میکند و از دادن هرگونه امتیاز به اشغالگران خودداری میکند. این اختلافنظر میان یوسف و دیگران به تدریج بزرگتر میشود و به نقطهای حساس و بیبازگشت میرسد. زری که پیرو شوهر است از او حمایت میکند ولی نمیداند که قرار است اتفاقاتی در آینده همهچیز را زیرورو کند.
سبک نوشتاری کتاب سووشون ترکیبی از داستان اجتماعی و روانشناسی شخصیتهاست که به شکلی هنرمندانه مسائل فردی و اجتماعی را در کنار یکدیگر مطرح میکند. نویسنده در این کتاب با دقت فراوان به توصیف جزئیات زندگی روزمره مردم و در عین حال تنشهای اجتماعی و سیاسی آن دوره پرداخته است.
شخصیتها در کتاب سووشون نه تنها درگیر مشکلات فردی خود هستند، بلکه با چالشهای اجتماعی و سیاسی سنگینی مواجه میشوند که واکنشهای آنها به این شرایط، جزو نکات برجسته کتاب است. این تضادهای سیاسی و اجتماعی بهطور ویژه در زندگی خانوادهی یوسف و زری، شخصیتهای اصلی کتاب، نمایان میشود. رمان سووشون نه تنها داستان یک خانواده، بلکه داستان جامعهای است که در آن تحولات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تأثیرات عمیقی بر زندگی افراد دارد.
منیژه محامدی در سال 1379 نمایشنامهای از سووشون اقتباس کرد و نامش را «سووشون: بر اساس رمان جاودان سیمین دانشور» گذاشت. تئاتر سووشون در سالن اصلی تئاتر شهر به کارگردانی محامدی اجرا شد.
سریالی با اقتباس از کتاب سووشون به کارگردانی نرگس آبیار با بازی بهنوش طباطبایی در نقش زری و میلاد کیمرام در نقش یوسف ساخته شده ولی هنوز خبری از زمان انتشار سریال نیست.
نشر آوانامه با اجرای گروهی از برترین گویندگان و صداپیشگان کشور کتاب صوتی سووشون را تولید کرده و راوی کتاب شیما درخشش است.
کتاب صوتی سووشون در چند قسمت جذاب و شنیدنی از طریق اپلیکیشن کتابخوان فیدیبو در دسترس مخاطبان قرار گرفته است. این نسخه صوتی با صدایی تاثیرگذار و کیفیتی حرفهای، داستان ماندگار سیمین دانشور را به گونهای روایت میکند که شنوندگان بتوانند با زندگی زری و یوسف و چالشهای آنها در دوران اشغال ایران همراه شوند. امکان شنیدن رمان سووشون در قسمتهای کوتاه، تجربهای راحت و منعطف را برای مخاطبان فراهم میکند، تا در هر زمان و مکانی از این شاهکار ادبی لذت ببرند.
در ادامه، بخشهایی از رمان سووشون را با هم میخوانیم:
همهشان چارقد سیاه بر سر دارند. میدانند که یوسف همیشه به مردها میگوید:« شلخته درو کنید تا چیزی گیر خوشهچینها بیاید.» و به همین جهت است که زنهای خوشهچین دو تا جوال با خود میآورند.
یوسف را میبیند که عبای نازکی به دوش دارد و روی قالیچه جلو آسیاب نشسته، قلیان میکشد. یوسف هم او را میبیند و همانطور با عبا به پیشوازش میآید. بغلش میزند و از اسب به زمین میگذاردش و میگوید:« بیا زیر عبایم، عرق داری، میترسم سرما بخوری» بعد میگوید: «آفتاب افتاده بود روی موهایت، موهایت از دور رنگ بیدمشک شده بود»
فرمت محتوا | mp۳ |
حجم | 876.۳۶ کیلوبایت |
مدت زمان | ۱۲:۱۴:۰۸ |
نویسنده | سیمین دانشور |
راوی | شیما درخشش |
راوی دوم | سحر بیرانوند |
ناشر | آوانامه |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۴۰۳/۱۰/۲۹ |
قیمت ارزی | 14 دلار |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
خدا قوت به دستاندرکاران تولید کتاب صوتی سووشون مخصوصا گویندگان عزیز. نفستان دمادم گرمتر. در کنار حسنهای بیشمار این کتاب صوتی دو انتقاد دارم. یکی به انتخاب خانم درخشش به عنوان راوی و همچنین انتخاب خانم بیرانوند در نقش زری و مک ماهون و یوسف. در هنرمندی این عزیزان شکی نیست اما در اجرای این کتاب خوش ننشستهاند. حتی آقای آرمان سلطان زاده را که من دوست دارم تمام شاهکارهای دنیا را با صدای ایشان بشنوم برای روایت همهی کتابها خوب نیست. جنس صدای راوی و گویندگان باید با حال و هوای کتاب جور باشد. انتقاد بعدی من از صداگذاری کار بود در جاهایی که زری صدای شخصیتها را از دور میشنید. این پایین آوردن صدا نه تنها به رنگِ طبیعی زدن به فضا کمک نمیکرد بلکه آزاردهنده بود. با تشکر از زحمات شما.
زنده باد، کاش آوانامه و آقای سلطان زاده و همراهان خوبشون متن کامل در جستجوی زمان از دست رفته مارسل پروست ترجمه مهدی سحابی هم صوتی میکردند. جای این رمان واقعا خالیه!
من کتاب سووشون را بارها خوانده ام و صدای تمام شخصیت های کتاب را در ذهنم و به شیوه خودم دوست دارم. البته نمونه کتاب صوتی را گوش دادم و از اینکه گروه آوانامه کتابهای کلاسیک خوب را با موسیقی و فضا سازی مناسب صوتی می کنند بسیار تشکر میکنم. اما ترجیحا در مورد این کتاب تخیلات خودم را بیشتر دوست دارم.
کتاب بسیار زیبایی بود یک روایت عاشقانه از تاریخ جنگ جهانی دوم در ایران ! احسنت به استاد سیمین دانشور با این نقل ادیبانه ! اوانامه ای ها هم دست مریزاد دارند فقط صداهای از پشت تلفن که تناژ صدا کم می شد ازار دهنده بود ! لازم نیود انقدر صدا را ضعیف کنید که برای شنونده نامفهوم باشد
همیشه انتهای کتابا جذابن، ولی من ۲۰درصد آخر این کتاب رو گوش نمیکنم🥺 شاید توی فرصت دیگه گوش کردم به هر حال پیشنهاد میکنم شما گوش کنید، حسهای قشنگی توی این کتاب وجود داره که میشه خیلی خوب درک کرد.... و اینکه کاش میشد دنیا به دلخواه یک زن به جلو پیش میرفت....
خانمها شیما درخشش و سحر بیرانوند بسیار بد اجرا کردن.خانم بیرانوند که خیلی مصنوعی کار کردن و صداشون اصلا برای زری مناسب نیست...خانم درخشش هم چیزی جز عشوه توی صداشون وجود نداره.نمیدونم جدیدا چرا اینجوری شدن، اصلا قابل تحمل نیست!
دوران نوجوانی این کتاب رو خوندم و خیلی دوسش داشتم اما به حق اجرای شنیدنی این کتاب، شاهکار بود. با تمام قلبم دوسش داشتم و ازش لذت بردم، هرچند که از عمق جان در سوگ تمام سیاووشان تاریخ خون گریستم...
من کتاب رو سالها پیش خونده بودم جزییات کتاب رو به یاد نمی اوردم امروز که که کتاب صوتی رو گوش دادم دوباره داستان در ذهنم قویتر از سالها پیش جان گرفت احسنت میگم به قلم زیبای خانم دانشور و تیم عالی و درجه یک گویندگان
بهترین قسمت داستان ،قصه ی مردن پسر عمه فاطمه با خواندن فریبا متخصص است. ای کاش کل کتاب را ایشان خوانده بودند. صدای شیما درخشش را دوست ندارم،خیلی ادا و اطوار دارد. و طول می کشد با صدایش اخت شوم.
بر عکس همیشه که انتخاب صداپیشه ها متناسب با شخصبت ها بود به نظرم اینبار خوب عمل نشده بود و می تونست انتخاب های بهتری انجام بشه. هر چند بعضی از شخصبت ها خوب بودن و صدا روشون نشسته بود .