جین آستین که گاهی در فارسی جین اوستین هم نامیده شده است یکی از برجستهترین نویسندگان ادبیات کلاسیک انگلستان است. او شانزدهم دسامبر سال 1775 در روستای «استونتن» در منطقهی «همپشر» انگلستان به دنیا آمده است.
خالق «غرور و تعصب» تمام سالهای زندگیاش را در میان دوستان و خانوادهاش در انگلستان گذرانده است و برخلاف شخصیتهای داستانهایش هرگز ازدواج نکرد. سال 1783 برای مدتی جین و خواهرش «کاساندرا» برای تحصیل به آکسفورد فرستاده شدند و سپس همراه معلمشان به ساوت همپتون رفتند؛ اما شیوع بیماری تیفوس باعث شد دخترها در مدتزمان کوتاهی به خانه برگردند. پسازآن یکبار دیگر نیز این دو خواهر به مدرسه شبانهروزی فرستاده شدند اما بالا بودن هزینهها باعث شد مجبور شوند به خانه برگردند. پس از آن جین هرگز دیگر محیط خانوادگی را ترک نکرد. جین آستین از سال 1809 به همراه مادر و خواهرش در «چاوتون» منطقهای در همان نزدیکی محل تولدش در «همپشر» زندگی میکرد. او تنها در چند ماه آخر عمرش که از بیماری رنج میبرد، برای اینکه نزدیک پزشکش باشد در «وینچستر» منطقهای نزدیک لندن زندگی کرد.
از جزئیات زندگی و روابط جین آستین اطلاعات دقیق و زیادی در دست نیست، تنها منبع اطلاعاتی دقیقی که دربارهی او وجود دارد نامههایی شخصیای است که برای افراد مختلف خانوادهاش بهخصوص خواهرش «کاساندرا» نوشته است. هرچند بیشتر این نامهها سوزانده شدهاند و تنها بخش اندکی از آنها باقیمانده است. جین و خواهرش کاساندرا رابطهی بسیار صمیمیای باهم داشتند و بهترین دوستان همدیگر بودند
اطلاعات محدودی دربارهی خانوادهی آستین وجود دارد، «a mirror of jane austeinn>» نام کتاب زندگینامهای است که «جیمز ادوارد آستین» برادرزادهی جین آستین دربارهی او نوشته است. در این کتاب که سال 1871 منتشر شد نکات بسیار جالبی دربارهی او آمده است. یکی از برجستهترین مسائلی که در این کتاب به آن اشارهشده و احتمالاً در سرنوشت جین و تبدیلشدنش به نویسندهای ماندگار نقش قابلتوجهی داشته است، وجود کتابخانهای بسیار بزرگ در خانهی پدریش بود. این کتابخانه بیش از 500 جلد کتاب داشته و درنتیجه جین در روزگار نوجوانی و کودکی فرصت این را داشته است تا تعداد زیادی از آثار مختلف ادبی، از ادبیات عامهپسند تا ادبیات فاخر را بخواند و آنها را لمس کند.
هرچند امروز جین آستین در سراسر جهان نویسندهای بسیار شناختهشده است اما در روزگار زندگیاش اینطور نبود. درواقع آستین ازجمله نویسندگانی است که آثارش بعد از بسیار بیشتر خوانده و مشهور شد. تا سالها پس از آغاز نویسندگی روی جلد کتابهای او تنها از عبارت یک بانو نوشته میشد و اثری از نام او نبود. شاید هرکسی بود سرخورده میشد اما جین آستین کسی بود که ادبیات را با تمام وجود دوست داشت و برای خلق داستان آفریدهشده بود.
در داستانهای جین آستین اغلب شخصیتهای اصلی زناناند و رمان پر از دغدغههای زنانه است. با توجه به اینکه او در قرن هجدهم زندگی میکرد اندیشههایش بسیار مترقی بودند. بعضی منتقدان حتی جین آستین را زنی فمینیست میدانند زیرا داستانهایش فراتر از عاشقانههایی سادهاند. او در اغلب کتابهایش تلاش میکند شخصیت اصلی داستان به خودشناسی و خودباوری بیشتر برسد و مسئله ازدواج را که نهتنها دغدغهای مهم که بحرانی د زندگی زنان نوجوان و جوان در انگلستان قرن هجدهم بود را از جنبههای مختلف بررسی میکند. او در رمانهایش از قوانین مالکیت و وراثت در انگلستان که باعث میشد زنان به خویشاوندان مردشان وابسته بمانند صحبت کرده است. او همچنین بهطورکلی از مردسالاری و نادیده گرفته شدن نقش زنان در جامعه صحبت کرده است و حتی انتقاداتی به آن وارد کرده است.
اندکی طنز و به کار بردن طعنه و کنایه به شکلی جذاب و باورپذیر در داستانهای آستین و شناختی که از محیط و جامعهاش داشته باعث شده است آثار او در میان آثار شاخص ادبیات انگلستان قرار بگیرند و تا همین امروز هم دربارهی آنها نقد نوشته شود و از روی آنها آثار دیگری تولید شود.
هرچند جین آستین عمر طولانیای نداشت، اما آثار بهجامانده از او زیاد است، رمانهای مشهور «عقل و احساس»، «غرور و تعصب»، «اما»، «منسفیلد پارک»، «ترغیب» و «نورثنگر ابی» مشهورترین آثار این نویسندهاند. از این میان رمانهای ترغیب و نورثنگر ابی سال 1818 پس از مرگ نویسنده منتشر شدند.
از جین آستین آثار ناتمامی هم وجود دارد که به همان شکل منتشرشدهاند. «سندیتن»، «واتسونها» و «لیدی سوزان» آثار نیمهتمام این نویسندهاند.
رمانهای او به دلیل توصیفات جذاب و فضاسازیهای زیبا و پر جزئیات بهشدت با استقبال سینماگران مواجه شده است بهطوریکه از روی بسیاری از رمانهای او فیلم و سریال ساختهشده است. فیلم معروف غرور و تعصب که سال 2005 به کارگردانی «جو رایت» ساخته شد بر اساس همین رمان است. «کیرا نایتلی» بازیگر نقش اول این فیلم برای بازی درخشانش نامزد جایزهی اسکار شد.
همچنین از روی رمانهای «عقل و احساس» و «اما» نیز فیلمهای بسیار خوبی ساختهشده است.
جین آستین در 18 جولای 1817، در 41 سالگی براثر بیماریای که مدتها با آن درگیر بود درگذشت. جین آستین در قبرستان کلیسای «وینچستر» به خاک سپردهشده است.
در دویستمین سالگرد درگذشت جین آستین در شهر محل تولدش برای او جشن بزرگداشتی برگزار شد. مجسمهی برنزی از جین آستین در نزدیکی خانهی محل تولدش قرار دادهشده است که گردشگران را به خود جلب میکند تا ببینند جین آستین کجا قدم میزده، زندگی میکرده و زیباترین عاشقانههای ادبیات جهان را نوشته است. خانهای که جین و خانوادهاش از سال 1809 در چاوتون در آن میزیستند نیز اکنون به صورت موزه درآمده است.
از سال 2017 تصویر جین آستین پشت اسکناسهای 10 پوندی در انگلستان چاپ شده است. او غیر از ملکهی انگلستان تنها زنی است که عکسش در حال حاضر روی اسکناسهای این کشور منتشر میشود.