کتاب صوتی سالهای سگی اثر مشهور ماریو بارگاس یوسا، با این نقل قول از ژان پل سارتر آغاز میشود: «... و اصولا از آن رو نقش بازی میکنیم که از لحظهی تولد دروغگوییم.»
داستان کتاب از روایت زندگی چند نوجوان در مدرسهای نظامی آغاز میشود و به گونهای مبهم و رازآمیز ادامه مییابد. بهطوری که اگر دربارهی خط اصلی داستان صحبت کنیم آن را لو میدهیم! این مدرسه نظامی پر از خشونت و رفتارهای جنونآمیز است، به همین دلیل بسیاری از منتقدان آن را نماد جامعه پرو میدانند. در واقع یوسا در کتاب صوتی سالهای سگی میخواهد تصویری تحقیر آمیز از نظامیان و نظامیگری در پرو ترسیم کند.
- درباره کتاب صوتی «سالهای سگی»:
کتاب صوتی سالهای سگی (که عنوان اصلی آن به زبان اسپانیایی شهر و سگهاست)، نخستین رمانی است که ماریو بارگاس یوسا در سال ۱۹۶۳ منتشر کرد. ماریو بارگاس یوسا، نویسنده کتاب، در دوران نوجوانی حدود دو سال، در مدرسه مدرسه نظامی لئونسیو تحصیل کرد. به همین دلیل در روایت فضا و اتفاقات چنین مدرسهای در رمانش، هنرمندیِ تمام بهخرج میدهد و واقعگرایانه به توصیف آن میپردازد.
از دیگر ویژگیهای کتاب، شیوه روایت آن است. داستان با زوایهدیدهای متفاوتی روایت میشود که یکی از آنها، دانای کل است. بخشهایی از داستان هم توسط دانشآموزان مدرسه روایت میشود. هویت یکی از راویها تا پایان داستان نامعلوم و رازآلود است، اما مخاطب از طریق برخی شواهد میتواند هویت او را تشخیص بدهد.
در ابتدا شاید اسامی و القاب شخصیتها کمی عجیب و گیجکننده بهنظر برسند، اما با پیشرفت داستان، این مه رازآلود و مبهم از شخصیتهای داستان دور میشود و بهراحتی میتوان در صفحات بعد با آنها همراه شد.
- چرا شنیدن کتاب صوتی «سالهای سگی» را به شما پیشنهاد میکنیم؟
رمان سالهای سگی اولین رمانِ ماریو بارگاس یوسا، نویسنده برنده جایزه نوبل در سال ۲۰۱۰، است. یوسا یکی از نویسندگان پرآوازه دوران شکوفایی است که رد پای اصول رمان نو را در جایجای آثارش میتوان دید. یوسا در کتاب صوتی سالهای سگی، رابطه بین انسان و محیطش را ماهرانه به تصویر میکشد. همچنین، وقایع اصلی رمان از منظر شخصیتهای مختلف داستان، در بافتها و زمانهای متفاوتی از زندگیشان تعریف میشود. با این تفاسیر شنیدن این کتاب صوتی با موضوع رئال و پایبندی نویسنده به واقعیتگرایی میتواند برای هر دوستدارِ ادبیات آمریکای لاتین، متفاوت و جذاب باشد.
یه داستان سربازخانهای گیرا با شخصیتهای متعدد و شخصیتپردازی دقیق. یکی از جاذبههای این رمان برای من این بود که از دل فرهنگ بومی پرو بیرون اومده و دنیایی رو با روابط آدمهاش برام به تصویر میکشه که قلا هیچ تصوری ازش نداشتم. با این حال این سربازخونه یا مدرسه نظامی در هر جای دنیا میتونست باشه و اوصافش کمابیش در همین حد و حدود باشه؛ و به همین دلیل این کتاب یک رمان بومی و در عین حال جهانیه. شخصیتهای کتاب هم خیلی واقعی و ملموسن و روابط بینشون و عواطف و احساساتشون و عشقهاشون و خشم و محبت و حتی رذالتهاشون همگی انگار مثل موسیقی به زبان جهانی توصیف شدن. روایت داستان به خاطر راویان متعدد که شناسایی بعضیشون تا نیمههای روایت ممکن نیست، کمی پیچیدهست. اما به سبک روایت که عادت کنیم نبض داستان به دستمون میاد و تا پایان در دستمون میمونه. بنظرم خیلی مهمه که یکی دو بخش اول رو حتی اگر لازم بود دو سه بار گوش کنیم تا از هیچ نکتهای نفهمیده عبور نکنیم؛ وگر نه سوالات و ابهاماتمون در بخشهای بعدی رفته رفته سر به فلک خواهد کشید.
اجرای تایماز رضوانی هم خیلی خوب بود.