خواندن کتابی از انسانی که در سال ۲۰۰۰ فردی معتاد و از طبقهی پایین جامعه بوده و در سال ۲۰۲۰ با بیش از هشتصد میلیون دلار ثروت و بیش از دویست میلیون دلار هزینهی امور خیریه یکی از بهترین مشاوران بازاریابی و نویسندههای مطرح دنیاست، خالی از لطف نیست. شیوهی نگرش و انگیزش ایشان در هر جامعه بهویژه برای آن دسته از انسانها که تنها شرایط بیرونی را عامل نتایج زندگی خود میدانند، میتواند بسیار مفید و الهامبخش باشد.
بدیهیست که ما انسانها برای توجیه نتایج ضعیف خودمان بیشتر به شرایط بیرونی و قضا و قدر تمسک میجوییم؛ ولی خداوند متعال در قرآن کریم، آیهی سیونه سورهی «نجم» میفرماید، «لیس للانسان الا ما سعی؛ برای انسان چیزی جز تلاش و کوشش او نیست» و بهکرات نیز راه پیروزی و سعادت را صبر و بردباری در مقابل شداید و سختیها عنوان کرده است. البته هیچکس منکر سختبودن بردباری، صبر و تلاش و کوشش نیست و در کلام، راحت جلوه میکند؛ ولی فرق انسانهای موفق و ناموفق در همین موارد خلاصه میشود.
نکتهی زیبای دیگری که به کرات در این کتاب تاکید میشود، دقت در برنامهریزیست. بیان این نکتهی زیبا توسط «گرنت کاردون» بسیار مهم است که برای رسیدن به اتفاقات زیبا همراه با زمان و مکان مناسب، برنامهریزی و انرژی مناسب ضروریترین عامل بهشمار میرود. امیرالمومنین(ع) میفرمایند، التلطف فی الحیله اجدی من الوسیله؛ ظرافت و دقت در برنامهریزی بهتر از امکانات است (غررالحکم)؛ در بسیاری از برنامهریزیها این نکتهی ظریف مغفول میماند و برای همین انسانها و سازمانها به چشمانداز و اهداف خویش نمیرسند.
این کتاب ارزشمند را که در شرایط امروز جامعه میتواند باعث تغییر نگرش در انسانها شود (همانطور که در بنده ایجاد شد) به همهی عزیزان توصیه میکنم و لازم میدانم از زحمات دوست عزیز و فرهیخته، «حسین یاغچی» که در ترجمه و ویرایش کتاب زحمات بسیاری کشید، تشکر کنم.