کتاب اضطراب منزلت که نوشته نویسنده مشهور آلن دوباتن و ترجمه سرکار خانم زهرا باختری از نشر چترنگ است، ادعا مینماید که تمامی ترسهای دائمی در زندگی ما از ناتوانی در دستیابی به معیارهای موفقیت جامعه شکل میگیرند. همچنین آلن دوباتن معتقد است که این ترسها در زندگی ما پدیدهای کاملاً جدید بوده و حاصل شکلگیری تمدنهای گوناگون در سرتاسر جهان و افزایش تعداد انسانها است. در مرحله اول، این کتاب به بررسی عوامل مختلف پدیده روانشناسی اضطراب منزلت پرداخته و در مراحل و فصلهای بعدی راهحلهایی برای مقابله با آن ارائه میکند. همچنین نویسنده این کتاب سعی دارد که با بیانی بسیار ساده و کاملا شیوا از ابعاد متفاوت اضطراب قرن جدید، یعنی همان اضطراب منزلت نیز پرده بردارد. ناگفته نماند که کتاب اضطراب منزلت برندهی جایزهی GetAbstract در سال 2004 میلادی نیز میباشد.
این کتاب راجع به اضطرابی کاملا همگانی میباشد که نویسندههای اندکی به طور مستقیم به آن اشاره میکنند. اضطراب از اینکه دیگران درباره ما چه فکری میکنند یا این سوال که آیا از دید مردم، ما آدمی موفق هستیم یا نه؟ یکی از اصلیترین مشکلهای زندگی در جوامع امروزی است. از نام این کتاب مشخص است که با مطالعه این کتاب قرار است اطلاعات مفیدی درباره اضطراب منزلت کسب نمایید.
از دید آلن دوباتن، این موضوع به هیچ وجه اتفاقی نیست که اولین سؤال یک فرد جدید از ما این است که «چهکارهایم؟» و از نظر او پاسخی که ما به این سوال میدهیم، تعیینکننده میزان تمایل فرد به ادامۀ معاشرت با ما میباشد. نگرانی اغلب مردم درباره این موضوع که دیگران آنها را تأیید کنند و یا به طور جامعتر، افراد بتوانند موقعیتی تقریبا مناسب روی نردبان سلسله مراتب اجتماعی داشته باشند، موضوعی است که دوباتن نام آن را اضطراب منزلت میگذارد. این کتاب با کمک گرفتن از فلاسفه، هنرمندان و نویسندگان، سعی دارد تمامی ریشههای اضطراب منزلت را از پیامدهای انقلاب فرانسه گرفته تا حسادت مخفیانۀ ما به موفقیتهای دوستان صمیمیمان بررسی کرده و در ادامه به روشهای هوشمندانه و کاربردی اشاره مینماید که انسانها برای غلبه بر نگرانیهای خود در مسیر رسیدن به شادی استفاده کردهاند.
آلن دوباتن در کتاب اضطراب منزلت خواننده را به سیاحتی در تاریخ عقاید اقتصادی، اجتماعی و سیاسی میبرد تا مسئله اضطراب منزلت را بهطور کلی بررسی کند. در ابتدا راه او این پرسش را بیان میکند که آیا زندگی مدرن سبب شادی ما انسان ها است و از ما میخواهد که به شرایط زندگی اجداد خود فکر کنیم و متوجه شویم که آیا آنها انسانهای خوشحالتری بودهاند یا ما انسان های خوشحالتری هستیم.
آلن دوباتن فیلسوف، نویسنده و مجری تلویزیونی در تاریخ ۲۰ دسامبر سال ۱۹۶۹ میلادی در شهر زوریخ به دنیا آمد. او بیش از هر چیز بابت کتابهای بسیار مؤثر و کاربردی خود در زمینه ارتباط فلسفه با زندگی روزمره انسانها در جهان شهرت پیدا کرد و توانست به یکی از معروفترین نویسندههای حوزه روانشناسی تبدیل شود. کتابهایی مانند «جستارهایی در باب عشق» و «معنای زندگی»، پرفروشترین کتابهای آلن دو باتن هستند که تاکنون هزاران نسخه از آنها در سرتاسر دنیا به فروش رفته و موفقیتهای مختلف را برای او به ارمغان آوردهاند.
آلن دوباتن در سال 2008 میلادی مؤسسهای غیرانتفاعی با نام مدرسهای برای زندگی پایهگذاری کرد. این مدرسه، یک سازمان جهانی است که هدف اصلی آن بهبود کیفیت زندگی افراد و بالا بردن سطح رضایت انسانها از خود، تأسیس شده است. این مؤسسه اکنون بیشتر از شش میلیون عضو در شبکه اجتماعی یوتیوب داشته و فعالیتهای خود را از طریق سمینارهای حضوری، چاپ کتاب و فعالیتهای مجازی ادامه میدهد.
از جوایز و افتخارات نویسنده سوئیسی تبار، آلن دوباتن میتوانیم به کسب عنوان همکار افتخاری موسسه سلطنتی معماران انگلیس در سال ۲۰۰۹ میلادی اشاره کنیم. همچنین در سال 2011 او به عنوان عضو انجمن ادبیات سلطنتی منصوب شد و در سال 2015 میلادی نیز توانست جایزه «یاران شوپنهاور» را در جشنواره نویسندگان ملبورن از آن خود نماید.
کتاب «اضطراب منزلت» نوشتهی آلن دو باتن، به بررسی احساسات و چالشهای مرتبط با جایگاه اجتماعی میپردازد و ترجمهی خانم زهرا باختری از این اثر به دلیل دقت و روانیاش، به خوانندگان این امکان را میدهد که به راحتی با مفاهیم پیچیدهی کتاب ارتباط برقرار کنند. ایشان در ترجمه خود زمینههای فرهنگی و اجتماعی ایران را نیز در نظر گرفتهاند، که فهم متن را برای خوانندگان ایرانی تسهیل میکند. این ویژگیها باعث میشود که این ترجمه نهتنها به درک عمیقتر مفاهیم کمک کند، بلکه خواندن آن تجربهای لذتبخش و آموزنده باشد.
علاوه بر این، ترجمهی خانم باختری به نقد و تحلیلهای عمیقتری از موضوعات مطرحشده در کتاب میپردازد، که به خوانندگان کمک میکند تا نهتنها با نظریات دوباتن آشنا شوند، بلکه بتوانند آنها را در زندگی روزمره و چالشهای اجتماعی خود به کار ببرند. این کتاب به بررسی تأثیرات اجتماعی و روانی منزلت بر فرد و جامعه میپردازد و خوانندگان را تشویق میکند تا به تأمل در مورد جایگاه خود و دیگران در ساختار اجتماعی بپردازند. «اضطراب منزلت» به عنوان یک منبع ارزشمند، میتواند به رشد فردی و اجتماعی خوانندگان کمک کند و راهکارهایی برای مدیریت این اضطراب ارائه دهد.
کاملا منطقی است که جایگاه و منزلت آن هم به صورت اجتماعی را بخشی جدانشدنی از زندگی انسانها بدانیم، اما آیا این مورد نیز طبیعی است که افراد به دلیل موقعیتی که در جامعه و یا در بین گروهی از مردم دارند، در نردبان سلسله مراتبیِ جامعه تحت فشار قرار بگیرند؟ چرا ما انسانهایی که در این عصر مدرن نسبت به هر زمان دیگری در تاریخ پیشرفتهتر شدهایم، همچنان از نارضایتی و عدم خوشحالی درون زندگیمان رنج میبریم؟ آیا ما انسانها همیشه و در تمام طول تاریخ، اضطراب منزلت شدیدی را تجربه کردهایم؟
با توجه به تعدادی از سوالاتی که ذهن تمامی بشر را به خود مشغول ساخته است، متوجه میشوید که نگرانی از موقعیت و منزلت آنقدر مخرب است که میتواند ابعاد گسترده و یا تمامی ابعاد و جوانب زندگی فرد را نابود کند. اگر شما نیز جز آن دسته از افرادی هستید که این چنین سوالاتی ذهنتان را درگیر نموده، با خواندن کتاب اضطراب منزلت میتوانید به پاسخ این سوالها برسید. همچنین با مطالعه این کتاب نگرانیهایی شبیه به اینکه نتوانیم خودمان را با ایدهآلهایی که جامعه برای موفقیت تعیین کرده به طور کامل تطبیق بدهیم و یا نگرانی از اینکه رده اجتماعی کنونیمان بسیار پایین است یا در شرف سقوط به ردهای پایینتر هستیم رفع میگردد.
«چطور ممکن است واژهای که کلاً فقط به آنچه از پدر و مادر یا شریک رمانتیک زندگیمان میخواهیم مربوط است، برای چیزی که از جهان میخواهیم و جهان به ما ارائه میدهد هم کاربرد داشته باشد؟ شاید بتوانیم عشق را، در اشکال خانوادگی، جنسی و زمینیاش، به عنوان نوعی احترام یا حساسیت یک فرد نسبت به وجود فرد دیگری تعریف کنیم. دریافت عشق یعنی حس کنیم در معرض توجه هستیم. به حضورمان توجه میشود، ناممان برای کسی مفهوم دارد، دیدگاههایمان شنیده میشوند، شکستهایمان با گذشت و مدارا روبهرو و نیازهایمان برآورده میشوند. و تحت چنین مراقبت و توجهی شکوفا میشویم. شاید عشق رمانتیک با عشق منزلتی تفاوتهایی داشته باشد. دومی بُعد جنسی ندارد، منجر به ازدواج نمیشود و کسانی که آن را به ما میدهند معمولاً انگیزههای ثانویهای هم دارند. با این حال، کسانی که در زمینه منزلت مورد عشقورزی قرار میگیرند، درست مثل معشوقان رمانتیک، از حمایت سخاوتمندانه دیگران بهره میبرند.
طبق تعریف رایج، آدمهایی که در جامعه موقعیتهای مهمی دارند «کسی هستند» و بقیه «کسی نیستند». این واژهها بیمعنیاند چون همه ما قطعاً کسانی هستیم با هویت فردی و همهمان ادعاهای مشابهی راجع به وجود خود داریم. اما چنین کلماتی به خوبی این مفهوم را منتقل میکنند که چه نوع رفتارهایی نصیب گروههای مختلف میشود. آنهایی که جایگاه اجتماعی رفیعی ندارند دیده نمیشوند، با آنها بیادبانه رفتار میشود، به دشواریهای زندگیشان بیاعتنایی میشود و هویتشان نادیده گرفته میشود.
در صورتی که پس مطالعه کتاب اضطراب منزلت به کتابهای فلسفی و روانشناسی علاقهمند شدهاید پیشنهاد ما به شما این است که کتاب تسلی بخشهای فلسفه از نویسنده مشهور این حوزه آلن دوباتن، گروه انتشاراتی ققنوس، را نیز مطالعه نمایید. همچنین کتاب دلایلی برای زنده ماندن نوشته مت هیگ، نشر شمشاد و کتاب زندگی در باتلاق فریب نوشته دانیل گلمن نیز، انتشارات نسل نواندیش، جز آن دسته کتابهایی هستند که پس از مطالعه عاشق آنها میشوید.