کتاب «مثنوی معنوی» اثر سترگ، شاعر، نویسنده، فقیه و عارف مشهور فارسیگو، مولانا جلالالدین محمد بلخی است. این کتاب منظوم از این عارف پر آوازه، » از مشهورترین آثار فارسی است که در سطح جهان بسیار اثر گذار بوده است، چندان که شیخ بهایی در باب بزرگی این کتاب چنین گفته: «مثنوی معنوی مولوی/هست قرآنی به لفظ پهلوی». مولوی این کتاب را بنابر روایتهای تاریخی به درخواست شاگردان نزدیکش، به ويژه نزدیکترینشان، حسامالدین چلبی به رشتهی خیالانگیز شعر در آورده است. چلبی از مولانا در خواست میکند که آن کوه دانش و معارف برای مریدان و آیندگان برجای گذارد و چنین میشود که از سال ۶۶۲ هجری قمری سرایش مثنوی معنوی آغاز میشود و تا پایان عمر مولانا به سال ۶۷۲ ادامه مییابد. اثر فوق در شش دفتر سروده شده که دفتر آخر این اثر جاندار و برجسته به سبب فوت مولانا بیفرجام میماند. کتاب حاضر را میتوان به جرئت مهمترین اثر در میان اهل تصوف و عرفان قلمداد کرد. با این همه، به همین حد محدود نمانده و بسیاری از ابیات و داستانهای این کتاب به ضربالمثلها و ادبیات عامیانه راه یافته است.
مولوی به همراه خیام و حافظ شناخته شدهترین نویسندگان و شاعرانی ایرانی و پارسیگو در سطح جهانی هستند. کتاب مثنوی معنوی، بارها به انگلیسی، آلمانی و چندین زبان دیگر ترجمه شده است و در غرب جایگاه خاص و ویژهای دارد. این کتاب به تصحیح و پژوهش افراد متخلفی در دورههای متمادی از سوی ناشران مختلف به چاپ رسیده و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است. نسخهی حاضر الکترونیکی را فیدیبو آماده، تنظیم و عرضه کرده و در بخش شعر وبسایتش برای مطالعه خوانندگان قرار داده است.
این کتاب شعر عرفانی با «بشنو از نی...» آغاز میشود و مخاطب را به گوش کردن و تأمل فرا میخواند. مثنوی معنوی از بیش از ۲۵ هزار بیت تشکیل شده و از نامش هم معلوم است در قالب شعری مثنوی سروده شده است. وزن این مثنوی «فاعلاتن، فاعلاتن، فاعلن» است که کوتاه و چابک و سرودگونه است. این انتخاب خردمندانه نشان میدهد که مولوی نمیخواسته در بند چارچوبهای شعری بماند ولی از این قالب ادبی برای آنکه سخنش بهتر و بیشتر فهم شود و نشر یابد، بهره برده است.
این کتاب در شش بخش یا دفتر، شامل داستانهایی تشکیل شده است. ظاهر داستانها، شبیه روایتهای محلی و قصههای کوچه و بازار است، اما مولوی نکتهی دیگری را از آن بیرون میکشد که حاوی پیامهای اخلاقی، دینی، عرفانی و صوفیانه است. مثلا در داستان مشهور طوطی و بقال از مسئلهی قیاسهای ناروا، به این نکتهی مهم میرسد که کارهای اولیای خدا را نباید قیاس با فهم و منطق روزانهی خود بنگریم، حتی با وجود اینکه شباهت ظاهری با کارهای مردم عادی داشته باشد.
مولانا جلالالدین محمد بن محمد بن حسین خطیبی بکری بلخی از معروفترین عارفان تاریخ به سال ۶۰۴ هجری قمر در بلخ (در افغانستان امروز) یا وخش (تاجیکستان امروز) دیده به جهان گشود و در ۶۷۲ ه. ق. در قونیه چشم خود را برای همیشه فروبست. وی به لقبهایی چون مولوی، مولانا یا ملای رومی، در میان فارسی زبانان شناخته میشود. همچنین به سبب اقامت و وفاتش در آناتولی مرکزی که در سدههای ششم و هفتم هجری به روم شهرت داشت، با لقب رومی، نام عالمگیر وی است. وی را تنها اندیشهورز و شاعری میتوان دانست که از تاجیکستان تا یونان، ایجاد یک علاقه کرده و اثرگذاری عمیق فرهنگی و معنوی داشته است. او زادهی خاندانی فقیه و عارف بود که پیروی امام احمد غزالی بودند، پدرش بهاءولد سلطانالعلما به سبب مشکلات با حکومت خوارزمشاهیان و کنارهگیری از بحث در باب سیر و سلوک از بلخ عزیمت کرد و به آناتولی کوچید. به همین سبب این خاندان ایرانی در ترکیه امروزی ماواء گرفتند. مولوی نیز به همین سبب پارسی زبان بود و به تقریبا تمام آثار نثر و شعرش به همین زبان است، البته میان اشعارش به ندرت، عربی، ترکی و یونانی نیز دیده میشود که گفتنی است به روش شعر پارسی به نظم کشیده شده است. او که به سبب افکار صوفیانه و ارتباط معنوی عمیقش با شمس تبریزی شناخته میشود، آثار پر شمار و مفصلی دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این کتاب به غیر از اینکه حاوی مسائل اخلاقی و معنوی است یک گنج بی مانند ادبی و تاریخی در زبان فارسی به حساب میآید. خواندن این کتاب نه فقط ذهن و روح انسان را بلکه غنای داستانی آن، کتابی خواندنی و دوست داشتنی از مثنوی معنوی ساخته است. همچنین این کتاب در طول زمانی طولانی به سرایش درآمده و در انتهای عمر این عارف بلندمرتبه به ثمر نشسته است، به همین جهت، هم اوج پختگی ذهنی و معنوی مولانا را میتوانیم دریابیم و هم اینکه سیر تحول درسهایی که وی به مریدانش داده را میتوانیم درک کنیم. به همین دلایل نباید از خواندن این کتاب نفیس غفلت کنیم.
بود بقالی و وی را طوطیی
خوشنوایی سبز و گویا طوطیی
بر دکان بودی نگهبان دکان
نکته گفتی با همه سوداگران
در خطاب آدمی ناطق بدی
در نوای طوطیان حاذق بدی
خواجه روزی سوی خانه رفته بود
بر دکان طوطی نگهبانی نمود
گربهای برجست ناگه بر دکان
بهر موشی طوطیک از بیم جان
جست از سوی دکان سویی گریخت
شیشههای روغن گل را بریخت
از سوی خانه بیامد خواجهاش
بر دکان بنشست فارغ خواجهوش
دید پر روغن دکان و جامه چرب
بر سرش زد گشت طوطی کل ز ضرب
روزکی چندی سخن کوتاه کرد
مرد بقال از ندامت آه کرد
ریش بر میکند و میگفت ای دریغ
کافتاب نعمتم شد زیر میغ
دست من بشکسته بودی آن زمان
که زدم من بر سر آن خوش زبان
هدیهها میداد هر درویش را
تا بیابد نطق مرغ خویش را
بعد سه روز و سه شب حیران و زار
بر دکان بنشسته بد نومیدوار
جولقیی سر برهنه میگذشت
با سر بی مو چو پشت طاس و طشت
آمد اندر گفت طوطی آن زمان
بانگ بر درویش زد چون عاقلان
کز چه ای کل با کلان آمیختی
تو مگر از شیشه روغن ریختی
از قیاسش خنده آمد خلق را
کو چو خود پنداشت صاحب دلق را
کار پاکان را قیاس از خود مگیر
گر چه ماند در نبشتن شیر و شیر
جمله عالم زین سبب گمراه شد
کم کسی ز ابدال حق آگاه شد
اگر کتابهای منظوم شعر کهن پارسی برای خوانندگان گرامی جذاب و خواندنی است، پیشنهادهای زیر را برای شما عزیزان ارائه کردهایم، امید است که از خواندن آنها نیز لذت ببرید:
فرمت محتوا | epub |
حجم | 1.۲۱ کیلوبایت |
زمان تقریبی مطالعه | ۰۰:۰۰ |
نویسنده | مولانا جلالالدین محمدبلخی |
ناشر | فیدیبو |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۶/۱۱/۱۷ |
قیمت ارزی | 2.۵ دلار |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
سلام و درود مولانا در جهان امروز طرفداران بسیار پیدا کرده است و مطالعات گسترده ای در بیانات ماوراء الطبیعه و متافیزیک ایشان در حال انجام است مولانا ایرانی است؛ اینکه ترکیه بنام خود ثبت کرده است نوعی سرقت تمدن ایران است و به نوعی بسیار کشورهایی که دارند برای خویش هویت سازی میکنند درست که کلام مولانا جهانی است اما نباید فراموش کنیم که بُن مایه ی ایشان مربوط به تمدن و فرهنگ ایران است لازم بود که فیدیبو ۱. کلمات را با حرکات زیر و زِبَر منتشر میکرد ۲. یا شرح های موجود را به متن افزوده می نمود ۳. از کتاب فیه ما فیه مولانا غفلت نکنید که بسی دارای معانی و مفاهیم بزرگ است ۴. کتاب صوتی مثنوی معنوی با صدای دل انگیز جناب ساعد باقری در فیدیبو موجود است حتما تهیه کنید
بسیار بسیار زیباست.فقط یک مسئله.بعضی بیت هارو متوجه نمیشم معنیش را.یا مفهومش را.جوریکه وسط داستان برام بریده میشه.کتابی ک همراه با معنی باشه برای مبتدیان شعر خوانی و مثنوی خوانی ندارید؟
اولین بیت مولانا رو اشتباه نوشته نمیدونم برا من اینجوره یا کلا اشتباه نوشته بشنو از نی چون شکایت میکند وز جدایها حکایت میکند در صورتی که تا اونجا که من خوندم بیاد نوشته شده باشه بشنو از نی چون حکایت میکند وز جداییها شکایت میکند این اشتباه بزرگیه که نباید رخ بده بعضیا اینرو یاد میگیرن و بعد مورد سرزنش یا تحقییر واقع میشن در جایی که مقصر انتشار دهندس دقت کنید لطفا مطالبی که میزارید رو بررسی کنید
زیبا ترین مجموعه شعر جهان
کتاب زندگی که بصورت یک گنجینه مجانی در اختیار پارسی زبانان قرارگرفته.وهرکس به اندازه درکش میتونه از دریای معرفت مو لانا جرعه ای برداره یا در این دریا محو شه
اگر کتاب های شعر رو نسخه صوتی اش رو بذارند خیلی خوب میشه، چون خوندن اونها سخته
کتاب شعر نیست ، بلکه تماما شعور است
اشعار مولانا نمونه ای فاخر از ادبیات و عرفان که فهم عمیق اون تاثیر گسترده ای در دیدگاه ما به زندگی داره پیشنهاد من اینه که از زبان فارسی که از کودکی اموختید ببالید و برای گسترشش بخوانید
امام رضا علیه السلام فرمودند هر کس به ابوطالب علیه السلام شک کند کافر است.این در کتابش نستجیر بالله پدر امیرالمومنین اسدالله عین الله را کافر دونسته
چقدر بد کلی کتاب خریده شده که مطالعه نکردم حذف شد البته پیام ایمیل اومد و ایمیل را وارد کردم گویا جدید نصب شد راهی هست به کتابهای خریداری شده دسترسی پیدا کنم؟؟؟؟؟