کتاب «نه فردا، نه دیروز» نوشته اووه تیم( -۱۹۴۰) نویسنده آلمانی، است.
آثار تیم به خاطر دستمایه قرار دادن دوران نازیها در آلمان و بازتاب فضای سالهای پس از جنگ جهانی، در جهان شهرت دارد.
مسائلی چون سقوط ارزشهای اخلاقی، فروپاشی بنیان خانواده و گرفتاریهای انسان جامعه مدرن از جمله مسائلی است که در آثار تیم به خوبی به تصویر کشیده شدهاند.او این اقبال را داشته تا کتابهایش در مدارس آلمان تدریس شود.
کتاب «نه فردا، نه دیروز» مجموعه داستان کوتاهی از این نویسنده است که در آن هفت داستان کوتاه منتشر شده که در هر کدام می توان ردپای جنگ و زیستن در آلمان آن سالها را دید. این داستانها در عین زیبایی تصویر شده و از طنزی زیرپوستی برخوردار هستند.
عناوین این داستانها شامل: «مهمانی شام»، «نه فردا، نه دیروز»، «صفحه نمایش»، «پالتو»، «صندوق امانات» و «قاچاق اسلحه» است.
در قسمتی از این کتاب می خوانیم:
«روی نوار الکه هنوز از کلمه مادر استفاده نکردهام. ولی این جوابش است که پریروز گفت: «تصمیمت کودکانه است.» می دانی چرا؟ چون به او گفتم که میخواهم یک ماه به صومعهای در جنوب آلمان بروم.
«و به چه دلیل؟»
«مطالعه. گئورگیکا.»
«این جا هم میتوانی مطالعه کنی.»
«و آواز بخوانم.»
«آواز بخوانی؟»
«بله. آدم میتواند آن جا با راهبها در گروه کر بخواند.»
«کودکانه است.»
این را کسی میگوید که در جنگل سوت به دهان می خزد.
پیرزن در راهرو خودش را به دیوار میچسباند. ولی او نباید خودش را این چنین به دیوار فشار بدهد، بلکه باید برای افزایش حقوق بازنشستگی به خیابان برود، تظاهرات کند، داد و بیداد کند، اعتراض کند. یادم باشد دفعه بعد از او بپرسم. از قیافه اش پیداست که میخواهد حرف بزند. یعنی باید حرف بزند.
اگر او میگفت: «عجب دوچرخهای!» میگفتم بله، یک استپن ولف. بهترین تیکو سیای ۲۴ دنده، همهاش کار دست، قیمتش ۷۸۰۰. میگفتم: دار و ندارم همین است، چیز دیگری ندارم، یک دوچرخه و یک رایانه که آن هم بهترین است، مک ۱۷۰۰ جی ای، چیز دیگری ندارم، واقعا هیچ چیز».