جادو و اسطوره در فضایی حماسی با هم یکی شدهاند تا «غول مدفون» را خلق کنند، کتابی در حد یکی از همان شاهکارهای همیشگی «کازوئو ایشی گورو»، نویسندهی ژاپنی. هرچه از افسانه و موجودات عجیب و غریب تاریخی بخواهید، در غول مدفون جمع شده است و این یعنی تلفیق کمنظیری از ژانرهای درام، دلهرهآور، مرموز، فانتزی و تاریخی. این کتاب هنگامی که منتشر شد، خیلی از منتقدان و مخاطبان را تحت تاثیر قرار داد و با استقبال کمنظیری مواجه شد. تا جایی که در سال 2015، روزنامهی گاردین آن را بهعنوان مهمترین کتاب سال معرفی کرد. تاثیرگذاری این کتاب در دنیای ادبیات به همینجا ختم نشد و در سال 2017 توانست برندهی جایزهی نوبل ادبیات شود. موراکامی، نویسندهی بزرگ ژاپنی دربارهی ایشی گورو میگوید: «هر یک از کارهای این نویسنده جدید است و هر بار که کتابی تازه از او به چاپ میرسد با عجله خودم را به کتابفروشی میرسانم». خواندن کتاب غول مدفون یعنی غرق شدن در دنیایی منحصربهفرد و ماجراجوییهای پر از فرازونشیب.
دنیا جای عجیبی شده است. ساکسونها و برایتونها پس از جنگی ویرانگر و خانمانسوز، حالا در صلح زندگی میکنند. بهای این صلح شکننده، فراموشی است. فراموشی در این سرزمین مثل یک مه فراگیر، تمام مردم را مبتلا کرده است. مه فراموشی از نفس اژدهایی میآید که خاطرات مردم را پاک کرده است. دیگر کسی عشق، امید، جنگ و خونخواهی را به خاطر نمیآورد. درمیان مردم گنگ و خودباخته، زن و شوهری کهنسال به نام «اکسل» و «بئاتریس»، خاطرات مبهمی از پسر گمشدهشان دارند. آنها برای پیدا کردن فرزندشان سفری پر از ماجرا، دلهره و خطر را آغاز میکنند که پایان آن فاش شدن راز بزرگ غول مدفون است.
ایشی گورو فرمانروای بیچون و چرای دنیای خودش است، جایی که در آن قوانین را خودش تعیین میکند. پایبندی خاصی به سبکهای ادبی و داستاننویسی ندارد. او با جسارت تمام هرچه بخواهد مینویسد، چندتایی آدم معمولی، دو جین جادوگر و هیولا، اگر لازم باشد، آرتور هم با شمشیر جادوییاش وارد میشود. زمان و مکان را دستکاری میکند و ابرانسانها و اسطورهها را به خدمت خود درمیآورد. باوجود این، گورو قهرمانانش را از میان مردمی انتخاب میکند که ممکن است همین دور و برها باشند، همان کسانی که ته یکی از همین بنبستهای کوچه و خیابان، دچار مه فراموشی شدهاند و دیگر نه شهامت و افتخار را بهخاطر میآورند و نه شادی و آرامش را. فقط زندهاند و زندگی نمیکنند. کسانی هم که تکانی به خود میدهند و دل را به دریا میزنند، روی غولی نهفته راه میروند که نه دیده میشود و نه شنیده. لحن و قلم گورو در این کتاب بسیار موقر و متین است. او برای جذاب کردن نوشتههایش نیازی به قلمفرسایی یا استفاده از کلمات پیچیده یا طنزآلودی که خیلی از نویسندهها استفاده میکنند، ندارد. نمونهی بارز رعایت ادب و نزاکت در گفتوگوهای روزمرهی بئاتریس و اکسل وجود دارد. در داستانهای ایشی گورو، ارزشهای انسانی و اخلاقگرایی تعریف تازهای پیدا میکنند. عشق در تمام این آثار همان نیرویی است که انسان مبارز و جستوجوگر را در راه پیدا کردن حقیقت و راستی، به جلو میراند، تنها پدیدهای که میتواند تمام نیروهای سیاه را شکست دهد، جز مرگ. ایشی گورو مرگ را حقیقتی میداند که کسی یارای مقابله با آن را ندارد. واقعگرایی او در برخورد با مرگ همان چیزی است که نوشتههایش را هیجانانگیز و پرالتهاب میکند.
خلاقیت و تصویرسازی این نویسنده بینظیر است. او پدر سبکی است که خودش خالق آن است و در دنیا طرفداران زیادی دارد. مهارت این نویسنده در تلفیق هماهنگ و یکدست وقایع تاریخی، نمادها و شخصیتهای اسطورهای، کمنظیر است. حوادث این کتاب در مکان و زمانی ناشناخته و مبهم اتفاق میافتند. هرچند سرزمین غول مدفون در بریتانیای قرن شش واقع شده، اما حضور شخصیتها و پدیدههای مختلف از دورهها و سرزمینهای مختلف تاریخ، به آن حال و هوایی مرموز و غریب میدهد. حتی درجاهایی از کتاب گفته میشود که در نقاط دیگر دنیا تمدنهای بزرگی شکوفا شده است، اما در بریتانیا سطح زندگی و شرایط مردم از دورهی آهن فراتر نرفته است. فراموشی در دنیای غول مدفون پدیدهای عجیب و درعینحال نمادین است. تا همین چند وقت پیش زن سرخمویی در دهکده زندگی میکرد که مردم همیشه به دستان شفابخش او پناه میبردند. حالا که او ناگهان ناپدید شده، نه کسی میپرسد او کجاست و نه این که از نبودنش تاسف میخورد. در این میان اکسل تنها کسی است که تصاویر محوی از این زن را بهخاطر میآورد. او با مردم دربارهی این زن موسرخ صحبت میکند، درحالی که همه متعجب به او نگاه میکنند و میگویند اصلا نمیدانند او راجعبه چه کسی صحبت میکند. اکسل و بئاتریس فقط میدانند که پسری داشتهاند که دیگر در ده زندگی نمیکند. حتی صورت و ظاهر او را هم فراموش کردهاند. فقط میدانند فرزندی داشتهاند که به دلایلی نامعلوم از دهکده رفته است. مفهوم فراموشی در این کتاب مصداق همان «از دل برود، هر آن که از دیده رود» است. با این که زندگی این مردم در چنین شرایط ناامن و آشفتهای بسیار به هم وابسته است، زندگی انفرادی افراد دیگر جایی برای تعاون و زندگی اجتماعی باقی نگذاشته است. تا زمانی که کسی باشد و زندگی را آسانتر کند، چه بهتر؛ درغیر این صورت، کسی که رفته، دیگر رفته و بازگشتی در کار نیست. قدرشناسی و محبت بین این مردم از بین رفته و هر کسی سر در لاک خود فرو برده است. و این همان تصویر غمزده و دردناک از انسان مدرن معاصر است که حتی قرنها پس از عصر آهن، هنوز هم به اسیر فراموشی و نسیان است.
تلفیقی از جین آستن، فرانتس کافکا و مارسل پروست، این چیزی است که سارا دانیوس، دبیر دائمی آکادمی سوئد در مورد این نویسنده گفته است. ایشی گورو نویسندهی ژاپنیالاصل اهل بریتانیا است که دانشآموختهی نویسندگی خلاق است. غول مدفون هفتمین اثر این نویسنده است که با سایر کتابهایش فضای متفاوتی دارد. «منظر پریدهرنگ تپهها»، «بازماندهی روز» و «شام خانوادگی» از سایر آثار این نویسندهی بزرگ هستند که همه با توجه و استقبال زیادی از سمت منتقدان و مخاطبان مواجه شدهاند. در این میان کتاب «هرگز رهایم نکن» یکی از ماندگارترین آثار این نویسنده است که در سال 2010 فیلم موفقی هم براساس آن ساخته شد. خلق چنیی فضاها و داستانهای متفاوتی از یک نویسنده، نشاندهندهی نبوغ و خلاقیت او در داستانپردازی و قصهگویی دربارهی موضوعات مختلف است. مجلهی تایمز در سال 2008 گورو را در رتبهی 32 از بین 50 نویسندهی برتر انگلیسی از سال 1945 قرار داده است. گورو نویسندهای است که با وجود محبوبیت و شهرت زیاد در محافل ادبی و مردمی، باز هم چندان اعتقادی به تجاریسازی و جوایز و عناوین ندارد. او پس از این که جایزهی نوبل را دریافت کرد، گفت: «وقتی به همهی نویسندههای بزرگی که در حال حاضر زنده هستند و این جایزه نصیبشان نشده، فکر میکنم، احساس میکنم فریبکارم».
ایشی گوروی ژاپنی-بریتانیایی در ایران محبوبیت زیادی دارد. کتابهای او پس از انتشار اولین نسخه، بهسرعت در ایران ترجمه میشود و در اختیار طرفداران وفادار او قرار میگیرد. غول مدفون را در ایران «فرمهر امیردوست»، «آرزو احمی» و «سهیل سمی» ترجمه کردهاند. در این میان امیرمهدی حقیقت، توانسته ترجمهای روان و خوشخوان از این کتاب را وارد بازار کتاب کند. ترجمهی این کتاب، با درنظرداشتن لحن متن اصلی، بسیار دقیق و با احترام به زبان نویسنده انجام شده است. لحن کتاب نه چندان رسمی و پرتکلف است و نه خیلی روزمره و خودمانی. کلمات و عبارات آن ساده و معمولی هستند و بهراحتی مخاطب را با خود همراه میکنند. امیر مهدی حقیقت مترجمی است که تاکنون آثار زیادی از «سام شپارد»، «دن چاون»، «موراکامی»، «پائولو کوئیلو» و «جی کی رولینگ» را ترجمه کرده است.
بئاتریس در گوش اکسل گفت: «از قرار معلوم چند ساعت پیش، یکی از مردهای دهکده، نفسنفسزنان با گَل و گردن زخمی برگشته توی ده، و وقتی نفسش جا آمده، گفته با برادر و برادرزادهاش، که یک پسربچهی دوازده ساله است، سر جای همیشگیشان لب رودخانه ماهی میگرفتند که دو تا غول بهشان حمله میکنند. ولی مرد میگوید که غولها از این غولهای معمولی نبودند. وحشتانگیز بودند و فرزتر و مکارتر از هر غولی که این مرد به عمرش دیده بوده. این دیوها -چون این دهاتیها بهشان میگویند دیو- برادرش را جابهجا کشتهاند و پسرش را هم زنده زنده و دستوپا زنان با خود بردهاند. خود مرد زخمی هم بعد از تعقیب و گریزی طولانی لب رودخانه بالاخره توانسته قسر دربرود و میگوید خرخرهای شوم آنها را تمام مدت از پشت سر میشنیده که نزدیکش میشدند. ولی دست آخر آنقدر میدود که قالشان میگذارد».
نقد و بررسی کتاب غول مدفون که در بالا آمده، فرصت مطالعه و انتخابی درست را در اختیار شما میگذارد. نسخهی الکترونیکی این کتاب در قالب pdf (پی دی اف) از طریق وبسایت فیدیبو و یا اپلیکیشن آن، بهآسانی قابل خریداری و دانلود است.
فرمت محتوا | epub |
حجم | 2.۴۳ مگابایت |
تعداد صفحات | 333 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۱۱:۰۶:۰۰ |
نویسنده | کازوئو ایشی گورو |
مترجم | امیرمهدی حقیقت |
ناشر | نشر چشمه |
زبان | فارسی |
عنوان انگلیسی | The buried giant |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۶/۰۷/۱۸ |
قیمت ارزی | 6 دلار |
قیمت چاپی | 68,000 تومان |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
غول مدفون یک کتاب فانتزی است، اما نه مانند بازی تاج و تخت یا ارباب حلقهها، در داستان با المانهایی مانند دیوها و اژدها روبرو میشویم اما روح و قلب داستان در واقع فانتزی نیست. داستان در حدود قرن ششم در بریتانیا روایت میشود. در ابتدا با شرایط حاکم بر کتاب آشنا میشویم، دوران پس از شاه آرتور که ساکسونها و برایتونها در صلحی ظاهری در جوار یکدیگر زندگی میکنند. به زودی متوجه چیز عجیبی در بین مردم میشویم و آن یک فراموشی مداوم است. در حدی که اکسل و بیئتریس در ابتدا نمیدانند هرگز فرزندی داشتهاند یا خیر و اینکه چه بر سر او آمده است. به نظرم بهتره بیشتر از این توضیح ندم و شروع کنید به خوندن کتاب... شک نکنید که پشیمون نخواهید شد!
این سومین کتابی است که از گورو میخوانم. و همچنان نوشتههای او مرا میخکوب میکند. نمیشود برای نوشتههای او مطلب نوشت به راستی فقط و فقط باید خواند. اگر میخواهید لذت کودکانه شنیدن قصه دیو و پری را در بزرگسالی تجربه کنید خودتان را به کتابهای گورو بسپارید. همزمان از دنیای پر رمز و راز او به جهان درونتان و به بینشی عمیقتر از جهان دست خواهید یافت. کتابهای گورو نقبی است به جهان معنا از شاهراه قصهها و تمثیلها. اگر بخواهید تنها خلاصه داستان او را روایت کنید جز روایت کودکانه چیزی نمیماند اما اگر قصههای او را بخوانید یکسره از معانی بالای اندیشههای یک فرزانه شرقی بر بال های تفکر دنیای غرب بهرهمند خواهید شد. لذت خواندن این کتاب نثار تمام آنها که عاشق تفکر و داستاناند باد!
در روزگاری که همه چیز فراموش میشود آیا عشق هم از یادها میرود؟ (بخشی از کتاب) کتاب غول مدفون پر از تمثیل و اشاره های جذاب است.شبیه قصه های پریان.اما تلخ زمانی که نزاع انسان با خاطرات و گذشته اش فرا می رسد. زمانی که عشق و نفرت به یک اندازه به فراموشی سپرده می شود. ساختار داستان به دنیای داستان های خورخه لوئس بورخس می ماند و به همین جهت خواندنش کمی صبر و حوصله میخواهد اما نتیجه بسیار لذت بخش است. اولین بار که ترجمه ای از امیر مهدی حقیقت خواندم کتاب مترجم دردها اثر جومپا لاهیری بود.ترجمه این اثر هم دلچسب بود فقط کمی نشانه گذاری های زیاد خواندن روان را برای من مشکل کرده بود.
عرض سلام و ادب هرکتابی به نوبه ی خودش می تونه جالب یا کسل کننده باشه و ای ن امر بستگی عجیبی به حال مخاطبش هم داره. من این کتاب رو به پیشنهاد فیدیبو خوندم اما برام بسیار بسبار کسل کننده بود و علی رغم تعاریف بسیاری که از نویسنده ش شنیدم نقطه ی عطف خاصی نداشت. البته کتابپر از توصیفات و استعارات زیبا و هنرمندانه ست و برای اون دست از عزیزان که به جزییات علاقهمند هستن یقینا جذابه. من خیلی فضای مناسبش رو نداشتم و هم ذات پنداری نکردم و تاحدودی برام خسته کننده بود. بازهم ممنون از فیدیبوی عزی
شاید کتاب خوبی باشد ولی من نتوانستم با کتاب و شخصیت ها ارتباط برقرار کنم. فکر نمی کنم به فانتزی بودن کتاب مربوط باشد. بیشتر به نظرم آمد نویسنده می خواهد پیامی را با این همه راز و رمز به ما منتقل کند که آنقدرها هم ارزشمند و یا فوق العاده نیست. اما به هر حال مطالعه ی آن را نفی نمی کنم. شاید من درک درستی از پیام کتاب نداشتم.
درسته که داستان به نظر فانتزی میرسه ولی در واقع لایه های عمیقی از جامعه شناسی و رفتار شناسی در بطن خودش داره که با پرداخت خوب شخصیت های داخلش و همراه کردن خواننده با خودشون و معمایی شدن ماجرا و پایان کمی دور از انتظار و غیر قابل پیشبینی تجربه ی خوبی از خوندن این کتاب پیدا میشه براتون... بعضی قسمت های کتاب هم مثل یه سکانس سینمایی به قدری خوب و با جزئیات تعریف شده که توی ذهن خواننده تا مدت ها نقش میبنده...
فیدیبو مرسی که این ترجمه رو آوردی
اولین چیزی که میشه دربارهاش گفت طولانی بودن بیش از حد کتابه. البته نه یک سری کش دادن جزئیات بیخودی و نه مثل ر مانهای تاریخی پر از هیجان و شور. صرفا یک داستان یکنواخت و آرومه که درآش مطالبی ذکر میشه و ممکن ذهن شما رو تا مدتها مشغول کنه.کتاب خوبیه،ولی مطمئناً بهتر ازاش زیاده.
برعکس بقیه دوستان اتفاقا کتاب بسیار پرکششی بود خیلی هیجان داشتم از اتفاقاتی که قراره بیفته. ترجمه اش هم که عالیه. فانتزی توصیف خوبی برای این کتاب نی ست بلکه بیشتر از نوع ادبیات معمایی و نمادین هست مثل مثلا کافکا در کرانه یکم متفاوت تر چون فضا قدیمیتره پس اگه این سبک کتابها رو میپسندین بخونیدش
دوستان تعریف کردن ولی من خیلی دوست نداشتم .کلیت ماجرا خوبه داستان جالبی داره ولی مثل دوتا شخصیت پیر و دچار فراموشی شده ش کشدار و گاهی خسته کننده ست. بعضی جملات و حرف ها مدام تکرار میشه. ترجمه هم ... اونقدرا عالی نیست