نمایشنامه «از خواب تا مهتاب» نوشته چیستا یثربی ( -۱۳۴۷) نمایشنامه نویس و نویسنده معاصر است. یثربی تا کنون جوایز متعددی از جشنوارههای مختلف دریافت کرده است.
کتاب «از خواب تا مهتاب» دربرگیرنده پنج نمایشنامه کوتاه از اوست. این نمایشنامهها شامل عناوین؛ «از خواب تا مهتاب»، «پشت شب»، «زنی برای همیشه»،«به خاطر من» و «به خاطر من نخند» است.
نمایشنامههای این کتاب با مضمون دفاع مقدس و یا با درونمایههای اجتماعی مرتبط با جنگ نوشته شده و یک نمایشنامه نیز از ماجرایی واقعی مبنی بر تعطیلی مدارس اسلامی در بوسنی در دوران جنگ اقتباس شده است.
هر پنج نمایشنامه با رویکردی انسانگرایانه و روانشناختی نوشته شده است و در آنها می توان دغدغههای انسانی نویسنده را به خوبی مشاهده کرد، به ویژه در زمینه واکاوی هویت شخصیتهای نمایش که در موقعیتی بحرانی درام قرار گرفته اند. چالشی که این شخصیتها با آن روبه رو هستند در متن جنگ یا متاثر از آن شکل گرفته است.
یثربی در این پنج نمایشنامه کوشیده مضامینی را دستمایه کار خود قرار دهد که امکان تدارک دیدن فضاها و موقعیت هایی متفاوت و به دور از تمهای آشنای دفاع مقدسی را پیش روی مخاطب قراردهد. فاصله گرفتن او از کلیشههای رایج و شعارزده و پرداخت و نگاه نو به این حوزه مهمترین امتیاز این نمایشهای کوتاه محسوب میشود.
در بخشی از کتاب «از خواب تا مهتاب» می خوانیم:
«کولهپشتی محسن در جلو و مهتاب لنگلنگان در پشت او حرکت میکند و هر دو بار سفر به دوش دارند و خسته و غبارآلود به نظر میرسند. مهتاب یک بطری آب در دست دارد و هرچند وقت یکبار آب مینوشد. محسن توقفی میکند و با نگاهی آشنا به اطراف مینگرد. مهتاب عینک آفتابی بزرگی زده است و خسته و بیتفاوت به نظر میرسد.
مهتاب: (میایستد و نگاهی به دور و بر میاندازد) همینجاست؟
محسن: داریم میرسیم...
مهتاب: ای بابا... (با خستگی روی تختهسنگی ولو میشود)، پدر پام دراومد...».
از چیستا یثربی آثار متعددی تا کنون به چاپ رسیده است که از جمله میتوان به « عشق در زمان ما»، «مردان کوچک»، «جمعه دم غروب»، «بانویی برای همیشه» و «پستچی» اشاره کرد.