سووشون، شاهکار جاودان سیمین دانشور، رمانی حماسی-اجتماعی است که در سال ۱۳۴۸ منتشر شد و به سرعت به یکی از پرمخاطبترین رمانهای فارسی تبدیل شد. این اثر، داستان زنی به نام زری را در شیرازِ سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۵، در بحبوحه جنگ جهانی دوم، روایت میکند. سیمین دانشور به واسطه شخصیتهای پیچیده و چندبعدی، به خصوص زری، خواننده را به سفری در لایههای مختلف جامعه، از طبقه اشراف تا مردم عادی، میبرد. زری، زنی قدرتمند و با اراده است که در مواجهه با سختیها و ناملایمات زندگی، خم به ابرو نمیآورد. سووشون، در عین حال که رمانی زنانه است، به مسائلی فراتر از جنسیت نیز میپردازد. دانشور به ظرافت، مفاهیمی مانند ظلم، ستم، وطنپرستی، و عشق را به تصویر میکشد و خواننده را به تأمل در آنها وا میدارد. سووشون به دلیل پرداختن به مسائلی جهانی و انسانی، از مرزهای ایران فراتر رفته و به زبانهای مختلف ترجمه شده است. اگر شما هم به خواندن کتابهای داستان و رمان فارسی علاقه دارید حتما به دستهبندی داستان و رمان فارسی فیدیبو سر بزنید.
سیمین دانشور (زاده ۸ اردیبهشت ۱۳۰۰ در شیراز - درگذشته ۱۸ اسفند ۱۳۹۰ در تهران) نویسنده، مترجم و منتقد ادبی برجسته ایرانی بود. او به عنوان اولین زن ایرانی شناخته میشود که به طور حرفهای در زبان فارسی داستان نوشت و رمان سووشون، شاهکار جاودان او، به یکی از پرمخاطبترین رمانهای فارسی تبدیل شد. سیمین دانشور در سال ۱۳۲۷ اولین مجموعه داستان کوتاه خود را با عنوان آتش خاموش منتشر کرد. او در سال ۱۳۲۹ با جلال آل احمد، نویسنده برجسته ایرانی، ازدواج کرد. سیمین دانشور جوایز و افتخارات زیادی دارد که از آن جمله میتوان به دریافت جایزهی مهرگان ادب در سال ۱۳۸۲ اشاره کرد.
جهت مشاهده سایر آثار سیمین دانشور کلیک کنید.
کتاب سووشون، داستانی جذاب و گیرا دارد، همراه با شخصیتهای به یادماندنی، به خصوص زری، به قدری بهیادماندنی و واقعی است که گویی خواننده او را از نزدیک میشناسد. از مفاهیم و موضوعات اشاره شده در کتاب وطنپرستی، و یکی از بارزترین مفاهیم رمان است. زری و یوسف، شخصیتهای محوری داستان، از جمله شخصیتهایی هستند که عشق عمیقی به وطن خود دارند و در برابر اشغالگران متفقین ایستادگی میکنند. عشق هم در سطوح مختلف، از جمله عشق به همسر، عشق به خانواده، و عشق به وطن، در رمان سووشون به تصویر کشیده شده است. مرگ هم، به عنوان یک واقعیت اجتنابناپذیر، در رمان سووشون حضور پررنگی دارد. مرگ عزیزان، از جمله یوسف، یکی از تلخترین اتفاقاتی است که در داستان رخ میدهد. تناقض بین سنت و مدرنیته نیز از دیگر مفاهیم قابل تأمل در رمان سووشون است.
در نهایت، امید به آینده، علیرغم تمام سختیها و مشکلات در رمان موج میزند. زری و دیگر شخصیتها، به آیندهای روشن برای خود و کشورشان امیدوار هستند. علاوه بر این، به موضوعات دیگری مانند : نقش زنان در جامعه، تأثیرات جنگ بر زندگی مردم، اهمیت آموزش و پرورش و عدالت اجتماعی نیز در رمان سووشون اشاره شده است. سیمین دانشور در نگارش سووشون از زبانی ساده و روان، اما در عین حال، پر از ظرافت و زیبایی استفاده میکند. او به واسطه تسلط به زبان فارسی و شناخت عمیق از فرهنگ و جامعه ایران، شخصیتهایی جذاب خلق میکرد. سووشون به عنوان یکی از پیشگامان رمانهای فارسی شناخته میشود. این رمان مسیر را برای نویسندگان زن ایرانی هموار کرد و الهامبخش بسیاری از آثار ادبی پس از خود شد.
آن روز، روز عقدکنان دختر حاکم بود. نانواها با هم شور کردهبودند، و نان سنگکی پختهبودند که نظیرش را تا آن وقت هیچ کس ندیدهبود. مهمانها دستهدسته بهاطاق عقدکنان میآمدند و نان را تماشا میکردند. خانم زهرا و یوسفخان هم نان را از نزدیک دیدند. یوسف تا چشمش بهنان افتاد گفت: «گوسالهها، چطور دست میرغضبشان را میبوسند! چه نعمتی حرام شده و آن هم در چه موقعی...» مهمانهایی که نزدیک زن و شوهر بودند و شنیدند یوسف چه گفت اول از کنارشان عقب نشستند و بعد از اطاق عقدکنان بیرون رفتند. زری تحسینش را فروخورد، دست یوسف را گرفت و با چشمهایش التماس کرد و گفت: «ترا خدا یک امشب بگذار ته دلم از حرفهایت نلرزد.» و یوسف بهروی زنش خندید.
همیشه سعی میکرد بهروی زنش بخندد. با لبهایی که انگار هم سجاف داشت و هم دالبر، و دندانهایی که روزی روزگاری از سفیدی برق میزد و حالا دیگر از دود قلیان سیاه شدهبود. یوسف رفت و زری همان طور ایستادهبود و بهنان نگاه میکرد. خم شد و سفرۀ قلمکار را کنار زد. دو تا لنگه در را بههم چسباندهبودند. دور تا دور سفره سینیهای اسفند با گل و بته و نقش لیلی و مجنون قرارداشت و در وسط نان برشته بهرنگ گل. خط روی نان با خشخاش پر شدهبود: «تقدیمی صنف نانوا بهحکمران عدالتگستر.» با زعفران و سیاهدانه نقطهگذاری کردهبودند و دور تا دور نان نوشتهبود: «مبارکباد» زری میاندیشید: «در چه تنوری آن را پختهاند؟ چانهاش را بهچه بزرگی برداشتهاند؟ چقدر آرد خالص مصرف کردهاند؟ و آن هم بهقول یوسف در چه موقعی؟ در موقعی که میشد با همین یک نان یک خانوار را یک شب سیر کرد.
اگر شما هم به خواندن رمان و داستانهای فارسی علاقه دارید پیشنهاد میکنیم حتما کتابهای زیر را که در فیدیبو در دسترس هستند، مطالعه کنید.
فرمت محتوا | epub |
حجم | 421.۰۰ بایت |
تعداد صفحات | 307 صفحه |
زمان تقریبی مطالعه | ۱۰:۱۴:۰۰ |
نویسنده | سیمین دانشور |
ناشر | انتشارات خوارزمی |
زبان | فارسی |
تاریخ انتشار | ۱۴۰۲/۱۲/۲۰ |
قیمت ارزی | 5 دلار |
قیمت چاپی | 147,000 تومان |
مطالعه و دانلود فایل | فقط در فیدیبو |
چقدر خوب که این کتاب بالاخره به صورت الکترونیک منتشر شد، تا نسل جدید که بیشتر با فضای اینترنت آشنا هستند فرصتی برای خوندن شاهکارهای ادبیات فارسی داشته باشند. سووشون یکی از نقاط عطف در رماننویسی ایران محسوب میشود. دانشور در این اثر خواندنی با تکیه بر ادبیات کهن و غنی فارسی به خصوص شاهنامه، توانسته تصویری امروزی و بسیار تأثیرگذار بیافریند. در سووشون گویی بار دیگر سوگ سیاووش در لباسی نو زاده شده و جان گرفته است. از نکات قابل توجه این رمان تحلیلهای روانشناختی و جامعهشناسانهای است که دانشور در آن داشته است.
اولاً مطمئن باشین که از خواندنش پشیمون نمیشین؛چون رمان خوش خوانی هست،با شخصیت هاش ارتباط خوبی میگیرین و البته کشش خوبی داره. تازه حرف داره برای گفتن و درس داره برا یاد گرفتن. شخصاً برام تاثیر گذار بود و تلنگری عالی بود برام. البته جا انداختم که از جنبه تاریخی هم روایت جالبی است از دوره ای از وضعیت ایران. پس تو خواندنش شک نکنید که هر سلیقه ای دوسش خواهد داشت.
سووشون کتاب خاطرهسازیست برایم. زبانی پخته، قصهای جذاب، شخصیتهای ماندگار و باورپذیر، فضاسازیای که تصویر دارد. نويسنده بزرگی مثل خانم دانشور شاید دیگر نیاز به تعریف نداشته باشد. چرا که نام ایشان گویای همهچیز است. چه خوب که فیدیبو کتاب را موجود کرده.
چقدر عالی که این کتاب خوب و نشر خوارزمی به فیدیبو اومدن سو و شون یکی از شاهکارهای ماندگار ادبیات فارسی پیشنهاد میکنم حتما این کتاب را بخونید و لذت ببرید✌️
من خوشم نیومد 😒 اونقدری که میگفتن تعریفی نبود. یک سری مطالب رو با جزئیات نوشته که خجالت آور بود
همیشه از خواندن کتاب های نشر خوارزمی لذت بردم. کتاب سووشون که دیگر جای خود دارد. بسیار عالی بود.
سلام .لطفا نسخه صوتی سووشون رو هم برای مخاطب تهیه کنید ممنون.🙏
کتاب که عالیه و قطعا از بهترین آثار سنتی و کلاسیک ایرانی هست ولی همه نمیتونند راحت بفهمند.
مرسی از فیدیبو که این کتابو آورد😍 خیلی عالیه.
لذت بردم از خوندنش.مرسی فیدیبو♥️🙏