- نوشتن در راه آزادی:
«هاوارد فاست» یکی از نویسندگان پیشرو و پرکار قرن بیستم آمریکا است. او که سال ۱۹۱۴ در نیویورک متولد شد و سال ۲۰۰۳ در آستانهی نود سالگی از دنیا رفت، در دوران حیاتش بیش از هشتاد جلد کتاب نوشت. تخصص فاست، خلق رمان در بستری از وقایع تاریخی است؛ اما آثار او تنها به این حوزه محدود نمیشوند و در آثار پرشمارش، علاوه بر رمانهای تاریخی و زندگینامهها، نمایشنامهها و فیلمنامهها و حتی آثاری در ادبیات فانتزی و علمیتخیلی نیز به چشم میخورد. فاست نویسندهای خودساخته بود و همواره میکوشید در راه آزادی و عدالت قدم بردارد و کتابهایش نیز گواه این مدعا هستند. تاکنون آثار متعددی از هاوارد فاست به فارسی ترجمه شدهاند و در ایران به دست مخاطبان این نویسنده رسیدهاند. از این میان و در کنار کتاب «آخرین مرز»، میتوان به آثاری چون «آمریکایی»، «سرافراز و آزاد»، «اسپارتاکوس»، «صبح آوریل»، «موسی»، «نسل دوم»، «مزدورها»، «ژنرالی که به یک فرشته شلیک کرد» و «مهاجران» اشاره کرد.
- مبارزهی سرخپوستهای راندهشده، برای حق و آزادی:
هاوارد فاست داستان «آخرین مرز» را بر مبنای یک واقعهی مستند تاریخی نوشته است. به موجب شواهد تاریخی، گروه کوچکی از سرخپوستهای آمریکا که در در نیمهی دوم قرن نوزدهم از سرزمینهای سرسبز اجدادی خود به نقطهی بیآبوعلفی کوچانده شده و به جان آمده بودند، در راه حق و آزادی، مبارزهای طولانی و شجاعانه آغاز کردند و سختیهای بسیاری به جان خریدند. نویسنده برای انطباق هرچهبیشترِ داستان با حقایق تاریخی، با پشتکار بسیار از آرشیوها و بایگانیهای دولتی، نظامی و مطبوعاتی سود جسته و شخصا به مکان وقوع حوادث سفر کرده و با بسیاری از سرخپوستهای پیر و جوان، که پدرانشان درگیر این ماجرا بودهاند، گفتوگو کرده است. آخرین مرز، تنها شرح فجایعی نیست که بر سر یک قوم کوچک سرخپوست آمده، بلکه شرح احوال، احساس و عواطف آنها و کسانی است که در سطوح مختلف اداری، نظامی و اجتماعی در این ماجرا درگیر بودهاند.
- گوشهای از کتاب آخرین مرز:
تجربهی تاریخی گواه است که آنچه در بنیان غلط است، در عمل نیز درست از کار درنمیآید. مردم، مستعد آنند که در این باره خود را فریب دهند. اما نتیجهی غایی همواره این گفته را ثابت خواهد کرد. نقض برابریِ حقوق هرگز نمیتواند به دوام نهادهایی بینجامد که بر پایهی برابری حقوق بنیانگذاری شدهاند.
- کتاب صوتی آخرین مرز:
نشر صوتی آوانامه با همکاری «نشر اسم» نسخهی صوتی کتاب «آخرین مرز» اثر «هاوارد فاست» را با ترجمهی «فریدون مجلسی» و صدای «پژمان رمضانی» تولید کرده است. آوانامه پیش از این اثر دیگری از هاوارد فاست با نام «آمریکایی» را نیز با ترجمهی فریدون مجلسی و خوانش پژمان رمضانی در قالب کتاب صوتی منتشر کرده است.