کتاب «محرومان پاریس و لندن» تمامنما از آشفتگیهای جامعه مدرن امروزی و بیانگر اوضاع نابسامان قشر فقیر و مستمند دنیای غرب است که نشان میدهد تا چه اندازه این طبقه زندگانی را به سختی و تنگدستی میگذرانند.
کتاب شامل ۳۸ فصل و از دو قسمت تشکیل یافته است. قسمت اول اوضاع داخلی و جریان امور هتلها و رستورانهای پاریس را تشریح مینماید. نویسنده که خود مدتی ظرفشوی یکی از همین هتلها و رستورانها بوده با قلم نقاد و موشکاف خود مطالب جالب توجه و در عین حال حیرت انگیزی درباره عدم رعایت بهداشت در این قبیل اماکن و همچنین طرز رفتار کارفرما با کارگران را بیان داشته است. دستمزد کم و کار زیاد و طاقتفرسای کارگران هتل به ویژه ظرفشوها واقعا تاسفآور و غمانگیز است.
قسمت دوم مربوط بهزندگانی پوچ و بی نتیجه آوارگان و خانه بدوشان لندن است که با داشتن نیرو مجبورند بدون اینکه هدفی داشته باشند مدام به ولگردی و دریوزگی بپردازند. هرشب در یک نوانخانه بهسر ببرند و با تکهای نان و مقدار کمی مارگارین که غذای دائمی آنها را تشکیل میدهد قناعت کنند. محیط مسافرخانهها و نوانخانههای لندن، خود داستان مفصلی دارد که تا خواننده آن را نخواند نمیتواند به اوضاع رقتبار این اماکن پی ببرد.
نویسنده با قلم شیوای خود تمام جزئیات مربوط بهاین دو قسمت را شرح میدهد و از اوضاع زمان خود و اختلاف شدید طبقاتی که در میان مردم وجود داشته است انتقاد میکند. در پایان نیز درباره بهبود وضع کارگران و ولگردان و سایر طبقات محروم اظهار نظر نموده و طرق مختلفی برای رفاه آنان ارائه مینماید.
ناشر