- ماهی سیاه کوچولویی که در رود ارس غرق شد!
«صمد بهرنگی» معروف به «بهرنگ» دوم تیر ۱۳۱۸ در جنوب تبریز در خانوادهای فقیر متولد شد. او معلم، منتقد اجتماعی، مترجم، محقق فولکلور آذربایجانی و البته داستاننویس بود. صمد نوشتن را با طنز شروع کرد و در سال ۱۳۳۹ نخستین داستانش با نام «عادت» منتشر شد. پس از آن داستانهای بسیاری نوشت که بعضیشان را با نامهای مستعاری همچون «چنگیز مرآتی»، «داریوش نوابمرغی»، «بابک»، «ص. آدام»، «آدی باتمیش»، «قارانقوش»، «سولماز» و «افشین پرویزی» به چاپ رساند. در این میان، داستان کوتاه «ماهی سیاه کوچولو»، شهرت ویژهای یافت و برداشتهای سیاسی بسیاری هم از آن اتفاق افتاد. تا جایی که جنبش مسلحانهی چریکهای فدایی خلق این داستان را بهعنوان بیانیهی غیررسمی خود میدانستند. صمد بهرنگی سرانجام در شهریور ۱۳۴۷ و زمانی که تنها ۲۹ سال داشت، به شکلی مشکوک در رود ارس غرق شد و درگذشت.
- غمخوار بچههای آسمان:
صمد بهرنگی دربارهی خود نوشته است: «مثل قارچ زاده نشدم بی پدر و مادر؛ اما مثل قارچ نمو کردم. هر جا نَمی بود، به خود کشیدم و شدم معلم روستاهای آذربایجان. پدرم میگوید اگر ایران را بین ایرانیان قسمت کنند، از این بیشتر سهم تو نمیشود.» صمد آموزگار کودکان بود، داستاننویس بچهها و غمخوار کودکان برهنهپا بود. هموغمش آموختن به آنها بود و بالندهتر کردن بار دانششان. اما عمرش دراز نبود. جوان بود که رود ارس جانش را گرفت و دغدغهها و قصههایش ماند برای بازماندگان.
- قصههایی برای بیداری:
کتاب حاضر مجموعهای است از ۲۷ داستان کوتاه درخشان از صمد بهرنگی که قصههای کوتاه صمد را شامل میشود؛ از «اولدوز و کلاغها» و «تلخون» گرفته تا «ماهی سیاه کوچولو» و قصههای کوتاهی که از ادبیات آذری برگرفته و بازنویسی کرده است. داستانهای کودکانهای که به زبان استعاره و اشاره، مفاهیم عمیقی را منعکس میکنند. قصههایی که «کودکان بسیاری را شاید به خواب برده باشد»، اما برای بیداری نوشته شدهاند. نهتنها بیداری کودکان، که بیداری بزرگسالان و کودکان درونِ بزرگسالان! داستانهایی که با بیان ساده و موجز، تلخیها و شیرینیهای بسیاری را به شنونده منتقل میکنند.
- کتاب صوتی قصههای صمد بهرنگی:
نشر صوتی آوانامه طی همکاری با «مؤسسهی انتشارات نگاه» متن کامل کتاب «قصههای بهرنگ» اثر ارزشمند «صمد بهرنگی» را با صدای «امید تقوی» به صورت کتاب صوتی تولید و منتشر کرده است.
چرا اینقدر دیر با این کتاب آشنا شدم حیف چه کتاب پرمضمونی . میشود انیمیشنها و داستانها و نمایشهای بسیاری با این داستانهای بهرنگی ساخت چقدر زیبا پرمفهوم و کاربردی است راوی هم خوب بود باتشکر ازفیدیبوی عالی