اگر به اندازه کافی عمر کنی، خواهی دید که هر پیروزی تبدیل به شکست میشود.
سیمون دوبووار
- فیلسوف آزادیخواه
سیمون دوبووار نویسنده، فیلسوف آزادیخواه، فمینیست و اگزیستانسیالیست فرانسوی یکی از شخصیت های الهامبخش جنبشهای انقلابی در دهههای شصت و هفتاد میلادی در جهان بود که در سال ۱۹۰۸ در پاریس متولد شد. سبک زندگی و نوشتههایش تاثیرات عمیقی بر جوانان آن دهههای خونین نهاد. گرچه سیمون تا آخر شریک زندگی ژان پل سارتر ماند، اما هیچوقت زیر سایه نام سنگین او قرار نگرفت و نظرات انقلابیاش دربارهی زنان، ازدواج و انقلاب استقلال محسوس او نسبت به سارتر را اثبات میکند. دوبووار هم مانند همه اگزیستانسیالیستها در تمام کتابهایش بر مساله تعهد اصرار میکند و انسان بیمساله را طرد میکند. مرگ آرام، خصوصیترین کتاب اوست. سیمون دوبووار در ۱۹۸۶ و در ۷۸ سالگی چشم از جهان فرو بست و در کنار یار همیشگیاش سارتر آرام گرفت.
- مرگ آرام
مرگ آرام، قصه مادریست که ذره ذره میمیرد. کتاب احساسات فرزندان را در قبال مادر را به مرگشان شرح میدهد؛ یعنی احساسات متناقض و صادقانه فرزندان. دوبووار در کتاب به صراحت از تفاوتها میان خود و مادر مینویسد و خبری از ترحم افراطی مرسوم نیست. حتی سیمون ماجراهای حقارتآمیز مادر در ارتباط با پدر را نیز فاش میکند. دوبووار پرده از جوانی مادری سرکوب شده برمیدارد. زنی که با عقدههایش رشد کرده و سعی داشته اخلاقیات سختگیرانهاش را به دخترانش تحمیل کند. اخلاقیاتی که محصول سرکوبهای جوانیاش بودند. قطعا زنی مانند دوبووار نمیتواند مانند دیگران سوگواری کند. او با دید روشنفکرانه اصیلش با مساله مرگ روبه رو میشود و تا آخر دیدگاه انتقادی و واقعبینانهاش را نسبت به مادر و مرگش حفظ میکند. در این کتاب راوی بر نفرتش از پزشکان و پرستاران اصرار دارد. در جایی از کتاب او مفهوم مرگ خوب (کشتن بیماری که در بستر مرگ درد میکشد) را مطرح میکند و لحنش به ما میگوید که او طرفدار این کار است. او واقعا دلش میخواست که یک نفر مادرش را که بر آن تخت لعنتی میخکوب شده بود راحت کند تا درد نکشد. بیرحمانه به نظر میرسد اما به نظر خودش این نوعی ایثار است.
نسخه صوتی مرگ آرام به وسیلهی نشر صوتی آوانامه با همکاری انتشارات نگاه، با ترجمه مجید امینموید و با صدای آزاده رادمهر تولید و منتشر شده است.