- درباره کتاب صوتی من قاتل پسرتان هستم:
کتاب صوتی «من قاتل پسرتان هستم» داستانی بر اساس مستندات نویسنده از حضور در فضای جنگ و تجربهی آن است که برای اولین بار در سال ۸۳ منتشر شد. این کتاب متفاوت و شنیدنی، تاکنون به زبانهای انگلیسی (توسط کارولین کراسکری)، آلمانی و فرانسه نیز ترجمه و با استقبال زیادی مواجه شده است، به طوری که فروش بسیار چشمگیری را در آمازون رقم زد. جالب است بدانید فیلم سینمایی «پاداش سکوت» به کارگردانی «مازیار میری» نیز بر اساس داستانی از همین کتاب کارگردانی و ساخته شده است.
- این کتاب افتخارات زیر را کسب نموده است:
• نامزد جایزهی ادبی مهرگان (پکا) - سال ۱۳۸۴
• نامزد جایزهی ادبی منتقدان و مطبوعات - سال ۱۳۸۴
• نامزد جایزهی ادبی بنیاد گلشیری - سال ۱۳۸۴
- خلاصهای از کتاب صوتی من قاتل پسرتان هستم:
داستانهای این کتاب عموما دربارهی آدمهای پس از جنگ است و قابل توجهترین نکته دربارهی کتاب حاضر، این است که مانند بسیاری از کتابهای نوشتهشده در حوزهی جنگ و ادبیات پایداری، مخاطب هرگز دچار شعارزدگی نمیشود و همذات پنداری عمیقی با شخصیتها میکند. شاید یکی از دلایلش این باشد که احمد دهقان تجربهی جنگ را داشته و برای همین همواره سعی کرده است در داستانهایش آدمهایی را خلق کند که اساسا واقعی هستند و در موقعیتها و حوادث مختلف، واکنشهای متفاوت و غیرقابل پیشبینی را رقم میزنند. احمد دهقان در مورد شخصیتهایش، اینطور اظهار میکند که آنها افراد فرصتسوختهای نیستند که به جنگ آمده باشند و در جنگ فرصتسوزی کرده باشند. این طور نیست که آنها سوختهی جنگ باشند، بلکه آنها آدمهای آرمانی هستند که با آرمانهای بلند وارد جنگ شدند و از آنجا که عموم داستانهای وی دربارهی رزمندگان داوطلب است، به همین خاطر با این نگاه به مقوله جنگ پرداخته است. هرچند که اغلب حوادث، تلخاند و این را نمی شود به طور کلی در داستانهایش انکار کرد.
هرکدام از شخصیتهای این کتاب، از بازگشتگان جنگ هستند و روزگاری از نزدیک با آن مواجه بودند؛ رزمندگانی که پس از بازگشت از جبهه و پایان وظیفه، به محل سکونت و زندگی عادی خود بازگشتهاند، اما در حقیقت دریچهای شگرف و گاه هراسآور همراه با خاطراتی خسته به روی آنان و آیندهشان گشوده شده است که هرگز برای آنها فراموشناشدنی است. در طول کتاب، نویسنده هرگز تلاشی برای آرمانی جلوه دادن حوادث و شخصیتها نکرده و جنگ را امری دور از ذهن و ماورای طبیعی جلوه نداده است. بلکه بدون ذرهای بزرگنمایی، به نوشتن درمورد واقعیتها و داستانها پرداخته و زندگی بازماندگان و بازگشتگان را به زیبایی روایت کرده است.
شاید بتوان قویترین اثر این کتاب را، داستان «من قاتل پسرتان هستم» دانست؛ این داستان که در قالب یک نامه نوشته شده است، تاثیرگذارترین اتفاق را برای تمام خوانندگان دنیا رقم زده است. داستان شخصی که در جبهه، برای پیش بردن یک عملیات مهم، مجبور میشود که دوست همرزم خود را به قتل برساند. اتفاقی شگرف که مخاطب را به شدت تحت تاثیر خود قرار میدهد. اینک او پس از سالها در نامهای به پدر همرزمش، به اقرار این موضوع میپردازد و جزئیات آن حادثه را برایش بازگو میکند. به این امید که بتواند خود را از یک عذاب وجدان دائمی نجات دهد و بتواند خانوادهی دوستش را راضی به بخشش کند.
- تم کتاب من قاتل پسرتان هستم:
این کتاب شامل ۱۰ داستان کوتاه است که به جنگ و تاثیرات آن پرداخته است و نویسنده آن را بین سالهای ۷۷ تا ۸۳ نوشته است. هر فصل این کتاب دربرگیرندهی داستانهایی واقعی و شاید تلخ است که در عین حال تصاویری زیبا و حیرتانگیز از آدمهای جنگ و سختیهایی که پس از آن متحمل شدهاند را نمایش میدهد.
احمد دهقان در یکی از مصاحبههایش درباره محتوای این کتاب چنین گفته است: «حوزه اعتقادی رزمندگان دربارهی جنگی که در آن شرکت داشتهاند و جوانیشان را به پای آن ریختهاند، حوزه قابل احترامی است. در همه جای دنیا این طور بوده. اما کسانی که امروزه یخهدرانی میکنند و فریاد میکشند، بیهنرانی هستند که در جنگ حتی از دور هم دستی بر آتش نداشتهاند، ولی همهچیزشان را از جنگ دارند، که اگر جنگی نبود، امروز در سر چهارراهها میدیدیشان که آکاردئون میزنند. به شعار دادن عادت کردهایم و فکر میکنیم ادبیات جنگ، شعار است. فضای روحانی جنگ با فریاد و ریا و دغل به دست نیامد. صدها هزار انسان آرمانگرا در جایی به نام جبهه جمع شدند و توانستند بزرگترین تحول اجتماعی و فردی را بیافرینند. آدمهای جنگ همین آدمهای کوچه و بازار بودند، اما این آن چیزی نیست که دوستان میخواهند بعد از ۲۰ سال تفسیر کنند. آدمهای جنگ، آدمهای معمولی بودند که آمدند متحول شدند، ولی این تحول در شهر بزرگ جبهه به وجود آمد.»
- درباره احمد دهقان:
احمد دهقان داستاننویس صاحبسبک معاصر، در سال ۱۳۴۵ متولد شد. او در سن پانزده سالگی وارد جبهه شد و به همین دلیل آثار او در حوزهی ادبیات پایداری، ملموس، قابل باور و بسیار تاثیرگذار است. دهقان دارای مدرک کارشناسی در رشتهی مهندسی برق و مدرک کارشناسی ارشد در رشتهی مردم شناسی است. وی همچنین عضو هیات داوری آثار داستانی بنیاد حفظ آثار و وزارت ارشاد در موضوع دفاع مقدس میباشد.
به دلیل آثار فاخر، واقعی و سبک و نثر خاص احمد دهقان، میتوان او را یکی از تأثیرگذارترینها بر روند ادبیات دفاع مقدس در سالهای اخیر دانست که موج جدیدی در ادبیات این حوزه ایجاد کرده است؛ داستانهایی که با نگاههای متعارف و جاری در حوزه ادبیات دفاع مقدس کمی متفاوت بودهاند. دهقان خود دربارهی رسالت داستان و نویسنده در فضای دفاع مقدس معتقد است: داستان اگر انسانی نباشد و داستان جنگ اگر به سرنوشت انسانها نپردازد، حتما شکست میخورد. داستانهای من، داستانهای تلخی است مثل زهر مار، اما میخواهد نقبی بزند بر اوضاع و احوال پس از جنگ، آدمهایی که از جنگ برگشتهاند، کجا هستند و چه میکنند؟ این داستانها زمان حال را نشان میدهد و من میخواهم آدمهای پس از جنگ را در منظر جدید ببینم و اینکه داستان جنگ به کجا میرود و این تلخی از کجا نشات میگیرد؟
- برخی از آثار احمد دهقان:
سفر به گرای ۲۷۰ درجه- ۱۳۷۵، برندهی جایزهی ۲۲ سال داستاننویسی، جایزهی کتاب سال دفاع مقدس و جایزهی ۲۰ سال ادبیات پایداری (این کتاب به زبانهای انگلیسی و ایتالیایی ترجمه شده است و در حال حاضر در دانشگاههای جرج واشنگتن دی سی، هاروارد، برکلی، ماریلند، ورمونت و کتابخانهی کنگره واشنگتن دی سی در دسترس مخاطبان است.)
• گردان چهار نفره - ۱۳۷۵
• هجوم - ۱۳۷۸
• دشتبان - ۱۳۸۸، برگزیدهی جایزهی کتاب سال شهید غنی پور در بخش کتاب نوجوان در سال ۸۹
• پرسه در خاک غریبه - ۱۳۸۸
• بچههای کارون - ۱۳۹۲
• ماموریت ناتمام
• لحظههای اضطراب
• روزهای آخر
• ستارههای شلمچه
اگر به پدرومادرآن شهیدنامه نمی نوشتید دماغشان را تازه نمی کردید.اتفاقی می افتاد؟مگرخداخبرنداردکه شما برای چی چنین کاری را کردید؟شمادرواقع زمانی مرتکب جنایت شدید که نامه نوشتید.دربلدرچین گفتی که چه باشد که جنگ تمام شد .آیادلتان میخواستدجنگ تمام نشود و جنازه شهید را باکلاس حصیری تماشاکنیدکه چطورمیپوسد.میگوییدجنگ تمام شد حالا چه کنیم یعنی بعدازجنگ علاف میشویدوفقط شما بلدهستیدبجنگید کاردیگری مثلاسازندگی بلد نیستید.من فقط بلدرچین ومن قاتل پسرتان هستم را خواندم حیف وقت
5
کتاب زیباییسد و چون از داستانهای واقعی مایه گرفته، تلخ است. برای من از این جهت جذاب بود که نخواسته بود جنگ و رزمنده ها از با مقدس نمایی افراطی بیان کند. در این کتاب رزمنده ها آدمهایی هستند که مثل همه عاشق می شوند، اشتباه می کنند و از آسیب های جنگ و زندگی رنج می برند.از نظر من کتاب خوبیست چون حقیقت تلخ، همیشه از دروغ زیبا ، بهتر است. در ضمن کتاب خوانش خوبی هم دارد و ارزش شنیدن دارد.
5
پربار 🌳
گیرا 🧲
به نظر من روایت بسیار درستی از جنگ داشت تمامی کسانی که جنگیدند و خانوادههای آنها انسانهای عادی بودند فرازمینی نبودند میتوانستند عشق زمینی داشته باشند میتوانستند از جنگ متنفر بشوند دیوانه بشوند
این است تصور درست از جنگ
5
خیلی کتاب قشنگی بود من خیلی دوست داشتم درسته بعضی داستانهاش خیلی تاثیر گذار بود و واقعا آدمو غمگین میکرد ولی متاسفانه واقعیت جنگ و روزگار اون زمان بوده،،،بیشترین داستانی که روی من تاثیر گذاشت و اشک به چشمم آورد داستان بن بست بود?
4
فقط داستان من قاتل پسرتان هستم خدا به اون پدر صبر وتحمل بده بنده خدا چطور این نامه رو خوند وتحمل کرد؟
5
کتاب خیلی خوبی بود ممنون از نویسنده و راوی و فیدیبو????
5
روایتی متفاوت از جنگ ، کتاب بسیار زیبایی
4
به نظر من اصل داستانها تخیلی است ولی حواشی واقعی است